Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Închisoare acasă. Proiectul a trecut a doua oară de Senat

Publicat

in

Proiectul legislativ recent adoptat de Senat, aflat a doua oară în Parlament, prevede că, în cazul pedepselor cu închisoarea de până la 18 luni pentru infracţiuni comise fără violenţă, persoanele condamnate să poată executa pedeapsa acasă. În anumite condiții, închisoarea la domiciliu va putea fi „prescrisă” și celor cu pedepse mai lungi. Dacă vorbim de pedepse de până la cinci ani și o purtare exemplară, „deținuții” vor putea sta acasă chiar și fără brățară electronică.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a mai trecut o dată prin Parlament, dar odată ajuns la Curtea Constituțională a primit o serie de critici și s-a întors în Parlament pentru a-și relua parcursul legislativ. Senatorii au dat luni votul pe noua formă a proiectului, una care, spun aceștia, urmează indicațiile Curții Constituționale. Votul decisiv aparține însă deputaților, iar proiectul mai trebuie apoi și promulgat de șeful statului prin decret.

Concret, proiectul de lege prevede că „În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luniexecutarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă”. 

De asemenea, detenţia la domiciliu va fi posibilă şi pentru persoanele condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii – chiar dacă aceasta este mai mare de un an.

Detenţia la domiciliu ar fi, într-o oarecare măsură, o noutate în legislaţia penală, deoarece, în reglementările actuale, există numai măsura arestului la domiciliu, care reprezintă o măsură preventivă ce poate fi dispusă în cursul procesului penal, deci până la condamnarea definitivă. Spre deosebire de acesta, detenţia la domiciliu ar reprezenta o modalitate de executare efectivă a pedepsei în cazul persoanelor condamnate definitiv.

Proiectul prevede că detenția la domiciliu nu va presupune neapărat că cel condamnat trebuie să poarte o brățară electronică. Cei care sunt condamnați la mai puțin de cinci ani de detenție și nu au avut abateri disciplinare vor putea sta acasă chiar și fără brățară electronică.

„Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supravgehere în cazul în care persoana condamnată: a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; b) are o pedeapsă care nu depășește cinci ani”, prevede proiectul adopat de senatori.

Interesant e că liberarea condiționată se va putea aplica și în cazul pedepselor pe care infractorii le ispășesc acasă, conform proiectului.

Pentru ce gen de fapte nu se va putea face închisoare acasă?

Curtea Constituțională a criticat la prima formă a proiectului tocmai lipsa de identificare a unor infracțiuni concrete pentru care (nu) se poate aplica această măsură. Parlamentarii lăsaseră doar sintagma „fapte comise cu violență”. Acum însă au detaliat chestiunea.

Potrivit proiectului, se consideră fapte comise cu violență și, deci, nu se va putea da închisoare acasă pentru următoarele (exemple):

  • aproape toate infracțiunile contra persoanei (omor, ucidere din cuplă, vătămări grave, simple loviri, încăierări, violențele în familie, agresiunile contra fătului, lipsirea de libertate, amenințări, șantaj, traficul de persoane, hărțuirile, violul, agresiunea sexuală ș.a.m.d.); nu au fost incluse aici hărțuirea sexuală, violarea de domiciliu, violarea secretului profesional, a vieții private sau a sediului profesional;
  • infracțiuni contra patrimoniului comise cu violență: anumite tipuri de furt, tâlhăriile, distrugerile ș.a.;
  • infracțiuni contra siguranței publice: tulburara ordinii și liniștii publice etc.

Detenție acasă și pentru pedepsele de până la zece ani

Proiectul mai cuprinde și o aplicare extinsă a acestei detenții la domiciliu, în cazul  femeilor însărcinate, a persoanelor care au în întreținere copii minori. Pentru acestea, detenția la domiciliu va fi posibilă și dacă pedeapsa e de până la zece ani.

Nu vor putea face închisoare acasă persoanele care au fost condamnate pentru unele infracțiuni contra siguranței statului, pentru omoruri, vătămări corporale, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, viol și alte fapte contra persoanei, infracțiunile în legătură cu drogurile ș.a.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele statului și publicat apoi în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

România, în stare de urgență din cauza COVID-19: Ministrul Justiției propune majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

in

De

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin ce prevede majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul limitării temporare a unor drepturi ca urmare a declarării stării de urgenţă prin Decretul 195/2020.

„Prin Decretul menţionat au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, se arată în referatul de aprobare.

Potrivit dispoziţiilor cuprinse în anexa la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, s-au suspendat exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, precum şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar.

Primarul Sucevei îi îndeamnă pe locuitori să se roage la Dumnezeu: prima reacție a edilului după intrarea orașului în carantină / VIDEO

„În acest context, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmăreşte menţinerea şi promovarea unui mediu sigur, care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, favorabil executării pedepselor privative de libertate, prin promovarea unor măsuri alternative, de sprijin a persoanelor private de libertate, în vederea asigurării securităţii locurilor de deţinere şi prevenirii eventualelor evenimente negative în sistemul administraţiei penitenciare”, se menţionează în referat.

Corina Crețu, apel disperat către Guvern: Vă implor să nu ratați șansa!

Prin suplimentarea dreptului la hrană al persoanelor private de libertate cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an se urmăreşte compensarea situaţiei generate de suspendarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, astfel încât „în rândul persoanele private de libertate să se menţină o stare de spirit corespunzătoare în perioada acestor sărbători”.

Valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/persoană exclusiv TVA, ar permite suplimentarea produselor alimentare specifice ale persoanelor private de libertate.

„La stabilirea valorii financiare propuse a fost avut în vedere nivelul preţurile existente pe piaţă la momentul actual, luându-se în calcul suplimentarea cu 200 gr. de cozonac (estimat la 4 lei, cu TVA inclus), o sticlă de 500 ml. de băutură răcoritoare (estimat la 3 lei, cu TVA inclus) şi 80 gr. de carne porc semigrasă (estimat la 2 lei, cu TVA inclus)”, se mai arată în referatul de aprobare.

Ministerul Justiţiei propune, totodată, modificarea ordinului care reglementează acordarea drepturilor de hrană persoanelor private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, astfel încât suplimentul pentru zile festive să fie acordat în prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, nu cum se acorda până acum, doar în prima zi de Paşte.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Coronavirus SUA: Trump îi avertizează pe americani că următoarele două săptămâni vor fi ''foarte, foarte dureroase''

Publicat

in

De

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat marţi pe americani că următoarele două săptămâni vor fi „foarte, foarte dureroase”, în timp ce bilanţul noului coronavirus continuă să se înrăutăţească în Statele Unite, notează AFP.

„Vom traversa două săptămâni foarte, foarte dificile”, a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă la Casa Albă, citează Agerpres.

Preşedintele SUA Donald Trump a cerut din nou marţi concretizarea unui program de investiţii de 2.000 de miliarde de dolari, care ar fi susţinut de costurile scăzute de creditare, pentru modernizarea infrastructurilor americane, relatează AFP.

„Cu ratele dobânzilor la zero în Statele Unite, a venit momentul pentru proiectul nostru de lege privind infrastructurile aşteptat de zeci de ani”, a scris Trump pe Twitter, citează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend