spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

In Argeș, pentru câini şi puşcăriaşi prea mult, pentru copiii cu dizabilităţi mai nimic – Sute de copii cu autism cad victime sistemului

Facebook Twitter Google+
In Argeș, pentru câini şi puşcăriaşi prea mult, pentru copiii cu dizabilităţi mai nimic – Sute de copii cu autism cad victime sistemului

– Două Centre pentru copiii cu autism la un pas de a se închide şi peste 100 de copii cu dizabilităţi din Argeş riscă să devină victime ale nepăsării autorităţilor

– Om de afaceri argeşean:  Ce face statul copiilor cu autism, a celor cu nevoi speciale, se numeste COLECTIV, ba aş spune că e mai grav decât COLECTIV

 

Situaţie tristă în Argeş ! În timp ce maidanezii, puşcăriaşii sau anumiţi funcţionari publici sunt beneficiarii atenţiei maxime şi a unor sume deloc de neglijat provenite din banul public, copiii cu nevoi speciale, bolnavii de autism, sunt total neglijaţi şi marginalizaţi, fiind văzuţi ca nişte surplusuri ale societăţii care nu merită o minimă atenţie din partea statului. În aceste condiţii, două  centre care ajută copiii bolnavi de autism din zona Curtea de Argeş sunt la  un pas de a-și închide porțile din cauza schimbărilor fiscale. Unul a renunţat la  o bună parte din personalul specializat, altul a emis deja preavizele prin care toţi angajaţii, educatori, psihologi, etc, sunt anuntaţi că vor rămâne fără serviciu iar Centrul se va închide. „Fără cei 2% și fără sprijinul firmelor, fără un minim ajutor financiar din partea statului, a autorităţilor locale închiderea centrului este o certitudine”, este pozitia comună a reprezentanţilor celor două asociaţii care au în administrare Hand Rom din Curtea de Argeş şi Centrul de Orientare, Consiliere şi Asistenţǎ Educaţionalǎ “Lasǎ-mǎ s ǎ-ţi aud glasul” din Albeşti. În aceste, dacă nu se va produce între timp vrei minune, cele două centre îşi vor restrânge drastic activitatea sau chiar s-ar închide. Victime vor fi peste o sută de copii care încă sunt în aceste centre, sau care le-au trecut pragul şi beneficiază de programe specializate  de terapie, singura lor şansă la o viaţă normală, de a deveni asemeni celorlalţi copii.

Cum s-a ajuns aici ?

Situația în care s-a ajuns are o singură explicație: noile modificări fiscale, care par să facă existența ONG-urilor tot mai complicată. Adunarea formularelor prin care se donează asociației 2% din venit e tot mai dificilă, întrucât ANAF cere o împuternicire atașată la aceste formulare. De asemenea, nici firmele mici nu mai sunt încurajate să doneze bani pentru asociații.  Prin schimbările fiscale, sponsorii mari trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Asta face imposibilă intenția unor firme de a sprijini centrele prin donații. ” AM făcut tot posibilul să rezistăm şi să ajutăm aceşti copii dar.. Și așa era dificil să funcționăm de la o lună la alta. 90% dintre părinți nu o să-și mai permită să vină. Nu o să aibă cum să susțină terapia. Noi ofeream programe specializate de terapie care aveau rezultate de excepţie. Toate acestea se întâmplau cu ajutorul părinților și al acestor formulare”, explica reprezentanţii  “Lasǎ-mǎ s ǎ-ţi aud glasul” din Albeşti.

Şi fundația HAND-ROM este  în situația de a suspenda activitatea pentru acelasi motiv:  lipsa banilor necesari pentru a ajuta pe copiii cu dizabilităţi. Chiar dacă în primăvară Costel Nicolae, fondator  şi preşedinte al Fundaţiei ne spunea , ne declara că orice ar fi nu se dă bătut, informându-ne că a trimis deja din personal în şomaj, acum lucrurile s-au schimbat în mai rău. HAND-ROM este pe punctul de a-şi închide porţile dar , cu toate acestea, Costel Nicolae încă mai speră să se ţină de cuvânt atunci când  ne spunea că ” Atâta timp cât voi fi eu aici, centrul nu se va închide ! ” Aşa se face că a apelat şi la o ultimă soluţie, apelurile pe facebook către toţi cei care pot sprijini legal funcţionarea HAND-ROM.

Fără sprijinul autorităţilor cele două centre care se ocupă de terapia copiilor cu autism au ajuns  aproape de imposibilitatea de a mai ajuta copiii, pentru că singurele surse de venit sunt din redirecţionarea tot mai firavă  a 2% din impozitul pe venit al unor persoane fizice sau 20% din impozitul pe profit al unor firme.

Nu numai angajaţii centrelor se află într-o situaţie delicată ci şi părinţii copiilor care nu ştiu efectiv ce cale trebuie să mai urmeze. A.L – mama unui copil autist: ”Nu ştim ce să mai facem, situaţia e complicată, pare fără ieşire iar de suferit vor avea toţi aceşti copii. Eu am rugat permanent prietenii să roage acei prieteni sau cunoștințe să meargă să depună personal, poate au program fix, la ANAF acea declaraţie.  Cât despre ajutorul venit de la stat… nu mai comentez” Un alt părinte spune că a fost încântat de evoluţia băieţelului după ce a frecventat centrul “Lasǎ-mǎ s ǎ-ţi aud glasul” din Albeşti : ”Am câștigat foarte mult venind la terapie, aici am învățat să vorbim, să ne comportăm. Datorită acelor ore de terapie, de exemplu logopedia, datorită angajaţilor de la centru care au dovedit că se poate.”

Om de afaceri argeşean:  „Cam ce a făcut fascismul în vremuri de mult apuse în acele lagăre, cam asta fac acum guvernanţii cu aceşti copii !”

 

Liviu Nicolae, cunoscutul om de afaceri argeşean care a fost permanent trup şi suflet lângă aceste două centre, este foarte afectat şi îngrijorat de situaţia copiilor de acolo. El are şi o explicaţie tehnică a ceea ce se întâmplă dar pare a fi găsit şi vinovaţii : „Chiar dacă taxele reţinute de stat firmelor cu peste 50 angajaţi pentru a ajuta persoanele cu nevoi speciale s-a dublat din septembrie 2017, chiar dacă banii s-au colectat, aceste sume nu au fost direcţionate tocmai către cei cărora le erau destinate. Deci de la 1 ianuarie 2018 acesti copii din centrele speciale  nu au primit banii viraţi de firme special pentru ei.După părerea mea asistăm la o deturnare legală de fonduri, mai exact banii se colectează şi nu ajung unde ar trebui să ajungă, ci în cu totul alte direcţii, să se astupe găuri negre, şi altele…Nu înţeleg de ce este posibil să ajuţi câinii maidanezi cu sume exorbitante, să ajuţi alte organizaţii mai mult sau mai puţin guvernamentale şi să nu vrei să ajuţi aceşti copii cu nevoi speciale. La nivel de judeţ poate ne explică Dan Manu ce se întâmplă pentru că este inadmisibil ca să se facă rectificare de buget pozitivă prin care  330 miliarde lei vechi să meargă către DGASPC Argeş, către Macovei, şi să nu primească aceşti copii nici măcar 5 bani. Ca să supravieţuiască aceşti copii, peste 120 copii din zona Curtea de Argeş, au nevoie de 20.000 lei/lună ca să supravieţuiască. E trist ce se întâmplă, ce face statul copiilor cu autism, a celor cu nevoi speciale. cum îi neglijează şi tratează ca pe nişte surplusuri ale societăţii se numeste COLECTIV, ba aş spune că e mai grav decât COLECTIV. Şi nu vorbesc doar despre copiii din Arges ci despre toţi din toată ţara. După mine cam ce a făcut fascismul în vremuri de mult apuse în acele lagăre, cam asta fac acum guvernanţii cu aceşti copii. Cred că soluţia, la nivel de Argeş este una singură: copiii, împreună cu părinţii şi reprezentanţii celor două centre să meargă la Piteşti să ceară şi să obţină soluţii de la Consiliul Judeţean, de la Dan Manu”, declară Liviu Nicolae.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....