spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

In Argeş – Bolnavii de cancer CONDAMNATI LA CHIN

Facebook Twitter Google+
In Argeş – Bolnavii de cancer CONDAMNATI LA CHIN

Spitalele au rǎmas fǎrǎ medici oncolgi iar secţiile au fost închise

Cancerul este o boalǎ nemiloasǎ care de foarte multe ori duce la deces. In Argeş însǎ situaţia acestor bolnavi este şi mai grea şi asta pentru cǎ în nici o instituţie spitaliceascǎ nu mai existǎ locuri pentru ei – secţiile de oncologie sunt desfiinţate sau închise  temporar iar tratamentele specifice se pot face doar la Bucureşti sau în alte judeţe dar, din nefericire, nu în Argeş.

Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică, în judeţul nostru sunt înregistraţi peste 17.000 de bolnavi de cancer iar pentru aceşti oameni  nbu existǎ medici. Nici la Curtea de Argeş şi nici la Câmpulung Muscel nu existǎ specialişti deşi concursuri în acest sens au fost organizate periodic.

Bolnavi în fazǎ terminalǎ purtaţi pe drumuri de un sistem mai bolnav decât ei

Criza de personal din Sănătate a determinat conducerea Spitalului Judeţean Argeş să suspende temporar internările în secţia de oncologie, astfel că în următoarele trei luni bolnavii de cancer sunt îndrumaţi spre secţiile de specialitate în funcţie de tipul afecţiunii sau spre alte unităţi spitaliceşti din judeţ. În judeţ sunt înregistraţi circa 17.000 de argeşeni cu tumori maligne. În prezent, secţia de oncologie a spitalului din Argeş funcţionează cu doi medici, doar pentru spitalizările de zi, în cazul bolnavilor care au nevoie de tratamentul cu citostatice, de exemplu. Conducerea spitalului spune că a organizat concurs pentru posturile vacante de medici oncologi, însă locurile nu au fost ocupate, iar soluţiile găsite, printre care aceea de a aduce medici de la medicină internă, nu pot funcţiona permanent. „Medicii vor pleca în continuare, pentru că altfel sunt respectaţi în străinătate. Ne străduim în condiţii mult mai defavorizate decât doctorii de afară în privinţa aparaturii. Când terminăm facultatea, ştim la fel de multe ca un neamţ, dar dacă eu nu mai văd aparatul acela ani de zile, cum să mai progresez? Acest lucru nu îl înţeleg cei de la conducere”, a spus Adrian Stoiculescu, directorul medical al Spitalului Judeţean.

La Curtea de Argeş, de ani de zile aceeaşi problemǎ

La Spitalul Municipal Curtea de Argeş medicii oncologi nu vor sǎ îşi practice meseria. Deşi au condiţii şi aparaturǎ, nu vor practic sǎ intre în acest sistem, mai bolnav parcǎ decât pacienţii în fazǎ terminalǎ. „Mergeam la tratament la Câmpulung dupǎ ce doamna doctor de la Curtea de Argeş s-a mutat acolo. Mi-era foarte greu, vǎ daţi seama ce înseamnǎ numai drumul pânǎ acolo. Ultima curǎ de citostatice am fǎcut-o la Bucureşti şi probabil cǎ şi urmǎtoarele le voi face tot acolo. Nu e uşor şi nu e deloc ieftin. De multe ori nu ţi se asigurǎ loc în spital şi trebuie sǎ îţi plǎteşti cazarea. Medicamentele lipsesc şi ţi se recomandǎ cu nonşalanǎ sǎ ţi de la aduci din strǎinǎtate sau chiar sǎ pleci din ţarǎ sǎ te tratezi. Este pǎcat cǎ medicii tineri pleacǎ iar cei care rǎmân îţi recomandǎ ţie, ca pacient sǎ te tratezi în altǎ ţarǎ… „ a declarat redactorilor PROFIT Ioana Z, o femeie din Curtea de Argeş, diagnosticatǎ cu cancer la sân în urmǎ cu doi ani de zile.

 

 

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: [email protected]

Facebook Comments

Mai poti citi si....