Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Imaginea momentului – Cum arată calculele Opoziției și ale PSD înainte cu câteva ore de votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură

Publicat

in

Cu câteva ore înaintea moțiunii de cenzură se numără trădările și susținerile. În timp ce liberalii poartă ultimele negocieri, conducerea PSD discută cu propriii parlamentari și încearcă să-și securizeze voturile. Și o tabără și cealată sunt sigure de victorie joi în Parlament.

Cu o săptămână în urmă, Opoziția reprezentată de PNL, USR, PRO România, ALDE și PMP a depus moțiunea de cenzură reușind să strângă 237 de semnături și să convingă 4 parlamentari PSD (senatorii PSD Emanoil Savin, Ioan Talpoș și deputații Mihăță Găină și Marius Bota) să semneze împotriva propriului Guvern.

De asemenea, alți trei parlamentari PSD și-au anunțat plecarea din PSD și înscrierea în partidului lui Victor Ponta: Horia Nasra, Cornel Itu și Emanuel Havrici. Astfel, liberalii au anunțat public prin vocea președintelui Ludovic Orban că se bazează pe 237 de voturi și că moțiunea va fi adoptata e către Parlament.

  • PNL – 95 semnături
  • USR – 40 semnături -1 USR
  • UDMR – 30 semnături
  • Pro România – 28 semnături –
  • ALDE – 20 semnături
  • PMP – 17 semnături
  • Minorități – 2 semnături
  • PSD – 4 semnături
  • Independenți – 1 semnătură
Cu nici 24 de ore înaintea dezbaterii în Parlament, Ludovic Orban a făcut inventarul voturilor și a anunțat că Opoziția se bazează pe cel puțin 240 de voturi. „Avem 237 de semnatari. Știu doar că un parlamentar nu poate participa din motive de sănătate. Există dubii asupra altor doi parlamentari, dar noi avem angajamentul din partea a 10 parlamentari. (…) Toate estimările pleacă de la cifre reale și de la înțelegerile cu oameni care sunt serioși. Predicția mea este că moțiunea va fi adoptată. Avem cel puțin 10 parlamentari care vor vota chiar dacă nu au semnat moțiunea”, a declarat, miercuri,Ludovic Orban, la Digi 24.

Ce spun semnatarii moțiunii:

  • Dan Barna, USR: “N-aș pune mâna-n foc că moțiunea va trece, sînt pur și simplu reticent: sper să se-ntâmple lucrul acesta, există premisele ca ea să treacă. Există, la momentul curent, un număr mai mare decât acel 233 de oameni care spun că vor vota moțiunea. Dar puțina experiență, de trei ani, din Parlament îmi arată că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. De-asta păstrez o minimă circumspecție față de rezultate”.
  • Adrian Țuțuianu, PRO România: “Vom discuta în seara aceasta în partid despre conduita noastră de mâine şi despre conduita noastră în continuare. Cei care au semnat moţiunea şi sunt membri ai Pro România vor fi mâine la vot”.
  • Călin Popescu Tăriceanu, ALDE:”ALDE Toți cei 20 de parlamentari care au semnat vor vota mâine moțiunea”.
  • Kelemen Hunor, UDMR: “Suntem poate cei mai previzibili parlamentari, așa vom face cum am spus, am semnat și vom vota. Așa am făcut și în iunie. Nu s-a schimbat din mai absolut nimic și în acest moment nu cred că mai sunt șanse de a schimba ceva. Nu cred că mai are acest guvern combustibil”.
  • Varujan Pampucian, Minorități: “La noi aşa am observat că există de foarte mult timp o împărţire în grup pentru că la noi sunt reprezentate 17 organizaţii. Practic, suntem 17 partide într-unul şi probabil jumătate – jumătate va fi votul. Am avut acum o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă (…) şi am spus că noi probabil o să votăm jumătate – jumătate ca de obicei în ultimul timp”.
  • Eugen Tomac, PMP: “Vreau să subliniez că am încheiat în urmă cu puține clipe o ședință a deputaților și senatorilor Partidului Mișcarea Populară. Colegii au votat, în unanimitate, ca joi la moțiunea de cenzură, toți parlamentarii PMP, subliniez toți, fără nicio excepție, să voteze la vedere pentru căderea Guvernului Dăncilă. Am vrut să transmit acest mesaj tocmai pentru că au existat o serie de speculații pe această temă și dacă alții vor să trădeze actul de opoziție, anume moțiunea de cenzură, să se uite în curtea lor”. Mediafax

Președintele executiv al PSD: Se vede pe fața mea că moțiunea nu va trece

De partea cealaltă, conducerea PSD este convinsă că moțiunea nu va trece. După eșecul înregistrat săptămâna trecută în Parlament (când PSD nu a reușit să impună calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură), social-democrații pare că au strâns rândurile. Reamintim că președintele Camere Deputaților, pesedistul Marcel Ciolacu a declarat atunci că PSD a pierdut majoritatea parlamentară.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, și-a început săptămâna cu un tur de forță prin Parlament și a discutat atât cu deputații și senatorii PSD, cât și cei de la PRO România și ALDE, social democrații dau ca sigur eșecul Opoziției.

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, susține că “foarte mulți” parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură nu mai au aceeași opinie ca atunci când au semnat documentul și că PSD nu are nevoie de un plan B deoarece moțiunea de cenzură nu va trece.

“Lumea vede pe faţa mea siguranţa că moţiunea nu va trece. Mă bazez pe foarte multe. Nu pot spune, pentru că face parte din negocierea politică, dar vă spun clar că sunt foarte mulţi parlamentari din cei care au semnat moţiunea care nu mai au aceeaşi opinie ca atunci când au semnat moţiunea, dar sunt şi alţi parlamentari. Sigur este că nu va trece această moţiune. Nu avem nevoie de un plan B, pentru că moţiunea nu va trece”, a declarat Eugen Teodorovici în Parlament.

Conducerea PSD a reușit întoarcă din drum trei parlamentari PSD din cei 7 care s-au alăturat demersului Opoziției. Mai exact, deputații Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat joi că revin în PSD și nu susțin moțiunea de cenzură. De asemenea, conform negocierilor interne și deputatul Marius Bota – semnatar al moțiunii nu va vota.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că după turneul efectat de Dăncilă în Parlament, conducerea PSD ar fi reușit să stabilizeze nemulțumirile interne. Social-democrații pornesc numărătoarea inversă de la 240 de voturi (237 semnături plus 3 parlamentari PSD demisionari).

Astfel, conform ultimelor negocieri, social democrații susțin că Opoziția nu va obține mai mult de 227 de voturi, insuficiente pentru înlăturarea Guvenului.

Potrivit surselor citate PSD mizează pe:

  • 3 deputați PSD care au anunțat deja că au renunțat deja la susținerea moțiunii+Mihăiță Găină care nu este decis daca susține sau nu Opoziția
  • un deputat independent Adrian Dohotaru -semnatar al moțiunii nu va vota (negociere cu ministrul Transporturilor Răzvan Cuc)
  • un senator USR nu poate fi prezent din motive medicale grave,
  • deputatul independent Oana Bâzgan este în delegație la Londra
  • alți trei parlamentari PMP vor vota împotriva moțiunii (potrivit surselor din PSD)
  • șapte parlamentari din ALDE care nu vor suține căderea Guvernului

Sursele din interiorul PSD susțin că s-a negociat cu o parte din parlamentarii care au semnat alături de Opoziție și care vor absenta de la vot sau vor vota împotriva moțiunii. Printre cei vizați și care ar fi promis pesediștilor că nu vor înlătura Guvernul se numără parlamentari de la ALDE, PMP și Minorități.

Social-democrații recunosc că negocierile se poarta până în ultimul moment și, susțin aceștia pot avea loc răsturnări de situație.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, urmează să fie dezbătută şi votată joi, începând cu ora 10.00, în Parlament. Pentru a fi înlăturat Guvernul este nevoie de 233 de voturi.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

FOTO-VIDEO Țara în care doi primari au fost asasinați în numai trei zile

Publicat

in

De

Țara în care doi primari au fost asasinați în numai trei zile

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, informează Agerpres.

“În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, El Oro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de “doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Nu sunt primele crime de acest tip

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Context

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în “conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fenomen interesant în școlile din București – Sute de elevi s-au mutat de la privat la stat în acest an școlar

Publicat

in

De

Date recente ale Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) arată o creștere semnificativă a numărului de elevi transferați de la unități de învățământ preuniversitar privat la cele de stat în anul școlar curent. Până în prezent, 770 de preșcolari și elevi au făcut această schimbare, în creștere față de anul școlar anterior.

Structura transferurilor pe niveluri educative este diversă, cu un accent pe nivelurile primar și liceal. În cifre detaliate prezentate de edupedu.ro, transferurile includ un copil de nivel antepreșcolar, 132 de preșcolari, 239 de elevi de nivel primar, 178 de gimnaziali și 215 liceeni. De asemenea, doi elevi de nivel postliceal au fost înregistrați.

„În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar particular în unități de învățământ preuniversitar de stat 770 de copii/elevi, după cum urmează: 1 copil de nivel antepreșcolar, 132 de copii de nivel preșcolar, 239 de elevi de nivel primar, 178 de elevi de nivel gimnazial, 215 elevi de nivel liceal, 2 elevi de nivel postliceal”, arată datele ISMB cerute de Edupedu.ro.

Distribuția elevilor în Capitală

Pentru anul școlar 2023-2024, cifrele ISMB indică următoarea distribuție a înscrierilor în București:

  • 5.537 de copii la creșe de stat și 425 la creșe private;
  • 36.280 la grădinițe de stat și 11.805 la grădinițe private;
  • 208.955 de elevi la școli de stat și 16.543 la școli private pentru clasele P-XII.

Aceste transferuri sunt realizate conform prevederilor Ordinului MEC nr. 4183 din 4 iulie 2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Procesul impune o cerere scrisă din partea părinților sau tutorilor, aprobată de consiliul de administrație al școlii la care se face transferul, și cu un aviz consultativ din partea școlii de proveniență.

Situația din precedentul an școlar

„Conform informațiilor înregistrate de către unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul București în platforma “Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România” (SIIIR), la nivelul municipiului București, în anul școlar 2022-2023, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar particular în unități de învățământ preuniversitar de stat 658 de copii/elevi după cum urmează: 121 de copii de nivel preșcolar, 239 de elevi de nivel primar, 186 de elevi de nivel gimnazial, 110 elevi de nivel liceal, 1 elev de nivel postliceal, 1 elev de nivel profesional”, arată datele ISMB.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend