Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Harta Interactivă a secţiilor de votare din Italia / Ambasadorul George Bologan: „Nu cred că vor exista cozi care să nu permită accesul în secţie al unui cetăţean român care va dori să voteze”

Publicat

in

Ambasada României la Roma a organizat, la 31 octombrie 2019, o întâlnire cu presa de limbă română din Italia, în contextul alegerilor pentru Președintele României. HotNews.ro vă prezintă o sinteză cu noutăţile legate de alegerile din noiembrie, expuse de George Bologan, Ambasador al României în Italia, şi câteva detalii utile pentru alegători. „Nu cred că vor exista cozi care să nu permită accesul în secţie al unui cetăţean român care va dori să voteze”, a spus George Bologan.

  • Secțiile de votare din Italia

Număr record de secţii de votare: în Italia vor fi organizate 142 de secţii de votare la care se adaugă o secţie la Malta (care face parte din sfera de competenţă a Consulatului de la Catania). Ca o comparaţie, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 au fost organizate 76 de secţii, în 2018- 58 de secţii (referendum), în 2016 (parlamentare) – 73 de secţii, la ultimele alegeri prezidenţiale, din 2014 – 51 de secţii. S-a pus la dispoziţia alegătorilor o Hartă Interactvă

Repartizarea pe zone de competenţă a Consulatelor din Italia: Ambasadorul României a spus că a discutat în teleconferinţă cu consulii din teritoriu şi „fiecare este pregătit şi a reuşit să-şi organizeze secţiile în mod corespunzător” . Iată numărul de secţii pe zonele de competenţă consulată: Consulatul General de la Roma- 22 de secţii, CG Torino- 32 de secţii, CG- Bologna 26 de secţii, CG Milano- 20 de secţii, CG Trieste 20 de secţii, Consulatul de la Bari 16 secţii, Consulatul de la Catania 6 secţii plus cea din Malta.

Maximă disponibilitate din partea autorităţilor italiene: Ambasadorul George Bologan a confirmat pentru Hotnews.ro că toate cererile de secţii şi propunerile înaintate către administraţiile locale din locale, şi de asemenea, cele pentru a obţine sprijin în organizarea alegerilor au fost acceptate: „am fost în contact permanent cu Ministerul de Interne italian şi am obţinut maximă disponibilitate, la fel şi colegii consuli de la prefecturile italiene din teritoriu”. La Napoli, secţia de votare va fi organizată chiar la sediul central al Poliţiei Municipale, a precizat şeful misiunii diplomatice.

Criterii pentru stabilirea locaţiilor: pentru a stabili locaţiile secţiilor, s-a avut în vedere numărul de români înregistraţi de ISTAT (Institutul Naţional de Statistică din Italia), pe localităţi, coform datelor din ianuarie 2019 şi un alt criteriu a fost distanţa în km de parcurs până la cea mai apropiată secţie. De asemenea, s-au înfiinţat secţii în oraşele din apropierea Romei, unde locuiesc comunităţi importante de români, cum ar fi Ostia, Guidonia, Tivoli, Monterotondo.

La Rignano Flaminio va fi organizată o secţie la Parohia din localitate. Este singura secţie din teritoriul de competenţa Consulatului de la Roma înfiinţată ca urmare a solicitării scrise făcute de peste 220 de alegători, potrivit legii.

  • Noutăţile cu privire la sistemul de votare: majorarea numărului de cabine, ştampile, tablete şi membri în comisie

15 cabine şi 15 ştampile: Ambasada va încerca să optimizeze procesul alegerilor, instalând în secţii 15 cabine, în funcţie şi de disponibilitatea de spaţiu adecvat. La fiecare cabină corespunde un număr egal de ştampile. Numărul de membri în comisie va fi de 15, pentru a înlesni un ritm rapid al procesului de votare. Vor există 9 /11 tablete pentru fiecare secţie unde se vor putea înregistra alegătorii, fapt care va înlesni procesul de votare

Sistemul de înregistrare a alegătorilor pe liste suplimentare de hârtie a fost abolit. E vorba de trasncrierea actelor, de mână, de către membrii comisiei – a fost până acum unul din cele mai mari obstacole la buna desfăşurare a procesului electoral, potrivit celor mai mulţi observatori. Alegătorii care se vor afla la rând la ora locală 23:00 vor putea vota până la ora locală 23:59.

  • Organizarea fluxului de alegători

Hotnews.ro a cerut detalii legate de organizarea fluxului de votanţi în afara secţiilor, pentru a evita situaţii documentate de noi la alegerile din 26 mai la Accademia di Romania (nu erau stabilite şi respectate parcursuri diferite ieşire/ intrare, ceea ce a creat situaţii de tensiune etc) . Am întrebat şi cum va fi garantat accesul persoanelor aflate în situaţii delicate- bătrâni, bolnavi, familii cu copii.

Răspunsul Ambasadorului Bologan: „Avem în vedere aceste aspecte, pe care le vom asigura în unele spaţii şi cu ajutorul părţii italiene, iar apoi şi împreună cu societăţile (de pază, n.red.) pe care le-am angajat. Le-am transmis acest punct de vedere incusiv în ceea ce priveşte accesul prioritar pentru persone invalide, cu handicap, pentru doamne insărcinate sau cu copii mici”.

„Avem o bună comunicare cu componenţii societăţii civile. În comisie, dacă un membru va lipsi, există o listă de supleanţi. Există deci personal necesar care să completeze comisiile şi să ne ofere susţinere. Nu cred că va fi nevoie, având în vedere că votul va fi pe parcursul a trei zile şi procedura s-a simplificat”.

„Nu cred că vor exista cozi care să nu permită accesul în secţie al unui cetăţean român care va dori să voteze”, a mai precizat George Bologan.

  • Vot prin corespondenţă

În Italia, s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă doar 3016 alegători. Ambasada nu are evidenţa celor care şi-au exercitat dreptul la vot prin corespondenţă, pentru că există şi varianta ca alegătorii să trimită plicurile direct la AEP. Joi, 7 noiembrie este ultima zi disponibilă pentru primirea la misiunea diplomatică a voturilor prin corespondenţă, după care codurile de pe plicuri vor fi scanate, potrivit procedurii prevăzute de lege.

  • Alegerile din 26 mai: „Dacă se dorea, programul de votare putea fi prelungit. Nu poţi să aduci diplomaţia în jocul politic”

Am discutat şi despre rolul Ambasadorilor în contextul alegerilor, pornind de la problemele înregistrate la alegerile din 26 mai. Hotnews.ro a cerut detalii legate de discuţiile avute la Bucureşti la întâlnirea dintre reprezentanţii misiunilor diplomatice din ţările unde există comunităţi mari de români şi celelalte organe care au competenţă în organizarea alegerilor. Care au fost problemele ridicate de către ambasadori?

„A fost o discuţie deschisă (după alegerile din 26 mai n.red.), la care au participat reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi numai. Unii ambasadori şi-au expus punctul de vedere. Punctul meu de vedere e unul public: consider că dacă se dorea, se putea extinde perioada de vot până la orele 23,59. Acesta a fost unul din punctele pe care le-am ridicat la acea întâlnire.

Marea problemă a apărut în momentul când s-a comunicat că Biroul Electoral Central a refuzat prelungirea programului de vot. În acel moment s-a produs o tensiune, oamenii au stat câte trei, patru ore la coadă şi s-au temut că timpul lor este irosit. E firesc să prezinţi situaţia pe care tu o percepi la nivel epidermic, fiind în mijlocul oamenilor. E păcat că ajungem la momente de criză pentru ca să găsim soluţii care puteau fi deja gândite în trei ani de zile. E bine ca oamenii să ştie că niciun ambasador sau şef de oficiu consular al României a fost vinovat de ce s-a întâmplat în 26 mai. Nu poţi să aduci diplomaţia în jocul politic. Diplomaţia are foarte clar atribuţiile stabilite, ştim ce trebuie să facem iar în 26 mai nimeni nu a putut să anticipeze numărul mare de conaţionali (la vot, n.red.), făcând o comparaţie cu alegerile europarlamentale din anii precedenţi. Am solicitat în mod imperativ prelungirea programului de vot pentru români, e un drept constituţional”.

Mesajul ambasadorului către alegătorii din Italia: „Să voteze în toate cele trei zilele, să vină cu documentele necesare şi să verifice că nu sunt expirate. Să nu uite că de alegerile pe care le facem depinde destinul neamului nostru, de fiecare dată”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

OMS mai spulberă un mit: Măştile singure nu sunt soluţia miracol împotriva pandemiei

Publicat

in

De

One World: Together at Home, cu Lady Gaga, Paul McCartney, Lizzo, Billie Eilish, va fi difuzat de cele mai importante televiziuni din lume

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Au intrat banii de la Comisia Europeană: Peste 2 miliarde de euro au ajuns în agricultură

Publicat

in

De

Comisia Europeană a rambursat României în acest an peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, după ce o tranşă de 91,7 milioane de euro a intrat vineri în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), deschis la Banca Naţională a României, a anunţat, luni, MADR, anunță AGERPRES.

„În data de 3 aprilie a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis la Banca Naţională a României suma de 91,7 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna februarie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019”, precizează instituţia.

Vezi și: Scandal MONSTRU la ROMATSA. Un politruc a fost numit peste noapte șef în locul unui controlor de trafic cu experiență de peste 30 de ani (DOCUMENT)

Potrivit sursei citate, această sumă se adaugă încasărilor din perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020 din Fondul European de Garantare Agricolă în sumă de 1,64 miliarde de euro şi a celor din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în sumă de 348,32 milioane euro, încasările de la Comisia Europeană totalizând astfel 2,080 miliarde de euro, în cursul anului 2020.

Anul trecut, peste 846.600 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor. În cadrul campaniei aferente anului 2020, demarată pe 2 martie, fermierii români au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 227.989 hectare până la 10 martie. Ulterior, depunerea cererilor a fost suspendată având în vedere declanşarea stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și: VIDEO Cum să îţi faci acasă o mască de protecţie împotriva COVID-19

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat pe 14 martie că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020, în condiţiile în care s-a luat decizia sistării depunerii acestor cereri la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din cauza pandemiei de coronavirus. Termenul limită pentru depunere era 15 mai.

Începând de luni, cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 pot fi depuse în format electronic prin utilizarea aplicaţiei IPA online, mijloacelor electronice de comunicaţii şi sistemului IACS, a anunţat APIA.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend