Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul spaniol pregăteşte riposta la violenţele din Catalonia

Publicat

in

Guvernul spaniol se pregătea miercuri să reacţioneze la scenele de gherilă urbană fără precedent care au marcat în noaptea de marţi spre miercuri noile manifestaţii la Barcelona şi în alte localităţi din Catalonia împotriva condamnării liderilor separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, mobilizarea continuă în această regiune bogată din nord-estul Spaniei, manifestanţi din cinci localităţi plecând în marş spre Barcelona, unde urmează să ajungă vineri, zi de ‘grevă generală’ şi când este programată o amplă manifestaţie.

În acelaşi timp, noi acţiuni de protest sunt planificate în cursul serii de miercuri, în special la Barcelona.

După ce a denunţat în cursul nopţii ‘violenţa generalizată’ la Barcelona şi în alte oraşe din Catalonia, premierul socialist Pedro Sanchez i-a convocat pe liderii principalelor partide spaniole pentru consultări cu privire la răspunsul ce urmează a fi dat.

Sanchez, care a menţionat deja posibilitatea suspendării autonomiei regiunii, aşa cum a făcut guvernul de dreapta în 2017, ‘nu exclude niciun scenariu’.

În finalul întâlnirii cu premierul socialist, liderul opoziţiei de dreapta Pablo Casado (Partidul Popular) a cerut aplicarea unor măsuri excepţionale care să garanteze securitatea.

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile legislative din 10 noiembrie, pentru a patra oară în patru ani, Catalonia se impune din nou ca o temă centrală în dezbaterile politice din ţară.

Aceste tensiuni ar putea avea impact şi asupra ‘Clasico’, întâlnirea între FC Barcelona şi Real Madrid vizionată de întreaga planetă. Liga de fotbal a cerut ca acest meci din 26 octombrie să se dispute pe Santiago Bernabeu (Madrid) şi nu la Barcelona, aşa cum era programat iniţial.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

Baricade în flăcări, poliţişti ripostând, manifestanţi cu măşti sau cu cagule: imaginile violente produse în noaptea de marţi spre miercuri în cartierul central şi luxos din Barcelona se regăsesc pe prima pagină a cotidienelor principale din Spania.

Sute de militanţi s-au încăierat cu forţele de ordine după manifestaţia care a reunit circa 40.000 de persoane în marea metropolă catalană. Violenţe au avut loc la Girona, Tarragona şi Lleida.

Ciocniri violente au avut loc luni seara în timpul blocării aeroportului din Barcelona de către peste 10.000 de manifestanţi, chiar după condamnarea a nouă separatişti, între care fostul nr. 2 în guvernul regional, Oriol Junqueras, de către Curtea Supremă, la pedepse mergând de la nouă la 13 ani de închisoare.

Potrivit Ministerului de Interne, 51 de persoane au fost arestate în Catalonia după violenţele de marţi care au făcut 125 de răniţi, conform serviciilor de urgenţă.

În a treia zi de manifestaţii împotriva sentinţei Curţii Supreme, mii de persoane au început ‘marşuri ale libertăţii’ care vor converge vineri la Barcelona.

În semn de sprijin, preşedintele separatist catalan Quim Torra a participat la marşul care a început la Girona. Denunţând o sentinţă pe care a calificat-o drept o ‘farsă’, el a evitat să condamne violenţele.

Apărute din frustrarea unei părţi a mişcării separatiste, la doi ani după eşecul tentativei de secesiune, aceste încăierări de stradă au marcat un punct de cotitură pentru mişcarea separatistă care se declară non-violentă.

‘Am pornit pe o cale fără întoarcere’, indică într-un comunicat Comitetele de apărare a republicii (CDR), adepţii acţiunilor în forţă. ‘Să nu cădem în capcana celor care vor să ne demobilizeze’, mai adaugă organizaţia, cerând guvernului regional separatist ‘să facă un pas înainte în ruperea de statul spaniol’.

Guvernul catalan a îndemnat la calm pentru a evita o reacţie a Madridului. ‘Să nu le oferim ceea ce vor’, a declarat nr.2 al executivului regional Pere Aragones, cerând militanţilor să stea departe de violenţe.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gabriela Scutea a rămas fără ‘onoarea de profesionist’: Noul procuror general credea săptămâna trecută că are probleme de legitimitate (VIDEO)

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Scutea şi Hosu au fost avizate negativ săptămâna trecută de Secţia pentru procurori a CSM. În cadrul interviului susţinut în faţa procurorilor CSM, Gabriela Scutea susţinea că respectarea avizelor CSM este obligatorie, pentru că aşa spune Comisia Europeană în cadrul MCV. Ulterior, aceasta a „uitat” de propriile principii.

Dialog Ban-Scutea la interviul de la CSM:

Cristian Ban: „Sunteţi expertă în materie de MCV, de aceea îmi permit să pun această întrebare. Care ar fi soluţia pe care o propuneţi dvs. dacă sunteţi procurori general în legătură cu implementarea recomandărilor MCV nr. 1 din 2017 şi nr. 6 din 2018? Recomandarea 1 sună aşa: ‘Punerea în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente.’ Recomandarea nr. 6 din 2018 spune aşa: ‘Respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea în posturile de conducere a procurorilor sau revocarea procurorilor din funcţiile de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 din 2017.’

Gabriela Scutea: „Referitor la recomandarea 6, în eventualitatea unui aviz negativ cred că aş fi prima care să transmit domnului ministru regretul că performanţa mea nu a fost convingătoare şi probabil domnul ministru sau orice ministru nu va da curs mai departe unei astfel de proceduri cu un aviz negativ. Eu mă refer la mine. Aceasta este onoarea mea de profesionist şi deja multor cunoştinţe care… aşa, percepând din spaţiul public, ca neprofesionişti, spuneau că avizul este doar consultativ, le-am spus: ‘Atenţie, MCV recomandă unui ministru, oricare ar fi el, ca în cazul unui aviz negativ să nu continue cu o procedură pentru că de fapt avizul poate însemna o discuţie, un semn de întrebare asupra legitimităţii candidatului.

Cristian Ban: „Care este caracterul recomandărilor MCV?”

Gabriela Scutea: „Eu îl consider obligatoriu.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban: USR se comportă ca PSD / VIDEO

Publicat

in

De

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat joi ca este „mâhnit” de criticile USR la adresa liberalilor și la adresa șefului statului și că USR a ajuns ca PSD, afirmatiile lui Orban fiind un atac fără precedent la USR.

„Ma mahneste atitudinea pe care o au in ultima perioada. Nu am raspuns, nu voi raspunde in niciun fel acestor atitudini pe care nu le consider normale, cu atat mai mult cu cat partenerii de la USR stiu ca vrem un proiect comun de guvernare si nu face bine pentru coeziunea fortelor democratice aceasta atitudine care practic ii plaseaza umar la umar fata de PSD. Eu le-am solicitat colegilor mei sa nu raspunda la niciun fel de atac”, a declarat Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend