spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Generalul Tudosoiu cheamă profesorii la testarea psihologică

Facebook Twitter Google+
Generalul Tudosoiu cheamă profesorii la testarea psihologică

#Numai anumite firme pot face acest control iar unele cadre didactice sunt de părere că teste sunt irelevante

Cazul educatoarei criminale cu testările psihologice la zi a readus în atenţie problema analizelor obligatorii pentru personalul didactic. În timp ce voci din interiorul sistemului susţin că testările sunt făcute doar pe hârtie, devenind în ultimii ani doar o formalitate, uneori fără ca măcar să fie prezentă persoana respectivă, Ministerul Educaţiei se spală pe mâini aruncând toată responsabilitatea la medicii responsabili cu medicina muncii.
„Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011”, se arată în comunicatul postat pe pagina de internet a Inspectoratului Școlar Județean Argeș.
Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ. Reprezentanții firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.
Directorii trebuie să solicite examen medical complet
În realitate, însă, multe din examinări sunt superficiale, iar testele nu conţin întrebări specifice, menite să determine problemele de ordin psihic ale unui cadru didactic. Iar atunci când un profesor dă semne clare că ar avea tulburări trebuie trimis la medic de directorul unităţii de învăţământ, lucru care, de puţine ori se întâmplă, fie din considerente de colegialitate, fie din indiferenţă.
Conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.
„Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului”, completează ministrul Educaţiei.Dar lucrurile stau cu totul altfel în şcoli.
„Aceste examinări, după părerea mea, sunt superficiale, uneori se fac de formă, pentru că şcolile, în loc să beneficieze de contracte cu cabinete de Medicina Muncii, ajung ca testările să fie date de psihologii şcolari care le duc apoi spre verificare la Medicina Muncii. În plus, nici până acum nu au fost elaborate teste specifice pentru fiecare categorie de personal”, susțin unele cadre didactice din Argeș.
„Examinările actuale sunt irelevante!“
Aşa se face că actualele chestionare conţin întrebări mult prea generale, care nu reuşesc să evidenţieze eventualele tulburări ale celui intervievat. „Testele pe care le dau cadrele didactice, în prezent, sunt irelevante pentru specificul profesiei. Părerea mea este că trebuie cuprinse mai multe chestiuni cu ajutorul cărora să poată fi determinate anumite probleme ale persoanei respective. Mai mult decât atât, dacă un profesor, de exemplu, are semne evidente de tulburări, este trimis la psihiatru, primeşte tratament, dar cum îl poţi obliga să ia acest tratament? Iar astfel de probleme pot fi remisive. Am avut cazuri de cadre didactice care au urmat un tratament de trei, şase luni sau chiar un an, dar care ulterior s-au întors la catedră. Dar cum poţi şti că nu va recidiva?”, mai spune un psiholog argeșean.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....