spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

GALERIE FOTO – VIDEO! Moment istoric pentru Curtea de Argeș – Ultimul drum al ultimului rege!

Facebook Twitter Google+
GALERIE FOTO – VIDEO! Moment istoric pentru Curtea de Argeș – Ultimul drum al ultimului rege!

#15.000 de oameni l-au însoțit pe Mihai I pe străzile din Curtea de Argeș

#Alături de Ana, Regele Mihai își doarme somul de veci în necropola regală

#In gara din Curtea de Argeș, o mare de oameni și-a întâmpinat monarhul

Mihai I al României și-a găsit liniștea și odihna veșnică. A fost înmomrântat lângă regina Ana, în necropola arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș iar ceremonia de înmormântare a scos pe străzi peste 100.000 de români și nu numai.

Cel mai emoționat moment a fost sâmbătă, când au avut loc funeraliile regale, urrmărite de o lume întreagă și reltatate în cel mai mic detaliu. In gara veche dar de o reală importanță istorică, ”aranjată” pe fugă de autoritățile care ani de zile au lăsat-o în

paragină, 7000 de oameni au așteptat, într-o liniște apăsătoare, sosirea trenului regal. Intârzâierea  de aproape o oră față de programul anunțat nu a făcut decât să strângă și mai mulți argeșeni pe străzile orașului, în semn de respect pentru cel care a fost ultimul rege al României.

Miile de oameni au demonstrat că unitatea există și la Curtea de Argeș. Ropotele de aplauzele la vederea coșciugului cu trupul regelui, luminile, florile, torțele și lumânările cu care a fost așteptat Mihai la Curtea de Argeș au dovedit că oamenii au nevoie de valori, de personalități în care să creadă și care să le aducă speranța unor vremuri mai bune.

O mare de oameni pe străzile din Curtea de Argeș

Miile de oameni care l-au întâmpinat pe rege la gara din Curtea de Argeș l-au însoțit pe ultimul drum, până la Mânăstire. Străzile orașului s-au transformat în alei pietonale și nici o mașină nu a mai putut circula ore întregi. Celor plecați dela gară în urma dricului li s-au alăturat pe Bulevardul Basarabilor, alte sute de oameni. Il așteptau pe Rege cu flori și lumânări așa că, în urma convoiului funerar, asfaltul a rămas acoperit cu petale albe. La Mânăstirea Curtea de Argeș alte mii de oameni așteptau momentu istoric. Acela în care Mihai I al României va fi înmormântat.

Slujba a fost oficială în mânăstire pentru ca apoi,în cadrul unei procesiuni specifice, sicriul să fie purtat de garda de onoare spre necropola regală, acolo unde nu au mai avut acces decât membrii Casei Regale, rudele apropiate ale regelui. In timp ce Mihai era coborât în criptă, fanfara intona imnul României iar militarii au tras 21 de salve de tun. Micuțul oraș regal s-a trezit parcă la viață într-un moment trist și nu puțini au fost cei care au vărsat lacrimi la văzul sicriului acoperit de drapel.

500 de preoți și 4000 de pachete

Conform surselor din cadrul Arhiepiscopiei, alături de înalții ierarhi, 500 de preoți argeșeni au participat la funeraliile regale. Au fost prezenți la mânăstire, acolo unde, alături de autorități, a format un culoar uman prin care regele a trecut pentru ultima dată.

Casa Regală a României a trimis la Curtea de Argeș și 4000 de pachete care, așa cum se face la orice înmormântare, au fost împărțite ulterior credincioșilor, prin parohiile de pe raza municipiului.

Un pensionar din Suceava a călătorit  8 ore cu trenul spre Curtea de Argeș pentru a-și lua adio de la Rege 

Printre cei care au venit la Gara Regală din Curtea de Argeş se numără şi Lacrea Huţuleac, un pensionar de 68 de ani care a venit tocmai de la Suceava, după ce a făcut opt ore cu trenul. „Regele Mihai era un bărbat adevărat, un om de cuvânt şi de onoare, ca mai toţi domnitorii noştri. Dacă l-am fi avut Rege şi după 1947, n-am mai fi trecut prin ororile comunismului şi ar fi fost mult mai bine pentru ţara asta. Regele Mihai a fost un conducător adevărat, nu ca ăştia de acum de la guvernare, care ne jupoaie”, spune Lacrea Huţuleac.

Gara din Piteşti, neîncăpătoare – O mare de oameni a aşteptat trenul regal

Trenul regal a încetinit prin toate localităţile prin care a trecut şi, în fiecare gară, oamenii l-au întâmpinat. La Piteşti, o mare de oameni a fost prezentă în gară pentru a marca acest moment istoric.

Cu doar cateva zeci de kilometri inainte ca garnitura care transporta sicriul fostului suveran sa ajunga la destinatie, la Curtea de Arges, au fost imortalizate imaginile cu miile de oameni care au umplut pur si simplu peroanele, unii aruncand flori in calea vagoanelor, altii aplaudand sau filmand cu telefoanele momentul ce le va ramane intiparit pe vecie in memorie.

IPS Calinic, emoții mari în timpul slujbei – Datorită lui Regele Mihai a vrut o nouă necropolă la Curtea de Argeș

Inalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului este omul căruia i se datorează importanța orașului Curtea de Argeș de a găzdui, pe veci, regii României. A avut mari emoții în timpul slujbei de înmomrântare, aducându-și probabil aminte de discuțiile pe care le-a avut de-a lungul anilor cu Regele Mihai. Discuții în urma cărora regele, la sugestia arhiepiscopului de Argeș, a decis construirea necropolei regale.

Tot IPS Calinic este omul care a fost anchetat de o comisie parlamentară după ce a fost acuzat că în anul 1990 ar fi vrut să îl încoroneze, pe ascuns, rege, pe Mihai I.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/profit.ziarul.5/videos/vb.100005860543132/761265834078761/?type=3″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Si tot el va face de acum demersurile pentru ca în necropola regală să fie mutate şi osemintele Regelui Carol al II-lea dar să fie aduse şi cele ale Reginei Mamă Elena.

 

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....