spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

GALERIE FOTO!  Bătrânul ştrand municipal lăsat în paragină de cel puţin 10 ani

Facebook Twitter Google+
GALERIE FOTO!  Bătrânul ştrand municipal lăsat în paragină de cel puţin 10 ani

#Renovare la stadiul de discuţii la Ministerul Turismului

#Investitorii s-au retras, nimeni nu mai vrea ruinele bazei de agrement

Pe principiul pârjolim ca să putem  vinde pe nimic unui amic de partid, exact ca în cazul sutelor de fabrici ajunse afaceri imobiliare de succes, ştrandul din municipiul Curtea de Argeş este lăsat în paragină de ani buni de zile astfel că  argeşenii se vor răcori şi în această vară la piscinele private, dintre care doar una in municipiu, restul la Piteşti, Mioveni, Vâlcea sau Cǎlimǎneşti, sau prin râurile de la munte. Demersurile fǎcute de fostul primar, Nicolae Diaconu, care stabilise şi un proiect interesant,  se pare că nu au avut succes până în prezent, iar acest lucru îl vor resimţi argeşenii, care teoretic au un ştrand municipal la ei în localitate însă practic, locul se dovedeşte a fi al nimănui. Deocamdată, pentru că bătălia pentru acapararea acestuia se duce de peste un deceniu între doi cunoscuţi oameni de afaceri din oraş. Pânî la instrăinarea lui pe motiv că e plin de buruieni răsărite din (dez)interesul primarilor oraşului, Curtea de Argeş rămane singurul municipiu din România în care nu există o bază de relaxare în aer liber care să cuprindă şi un banal ştrand, acel loc unde oamenii de rând se pot relaxa vara fără mari cheltuieli.

Buruieni în bazine, oi pe spaţiul verde

Situat într-o zonă liniştită a oraşului Curtea de Argeş, lângă albia râului, ştrandul inaugurat în urmă cu aproximativ 40 de ani nu a cunoscut şi se pare că nici nu va cunoaşte în următoarea perioadă ce înseamnă lucrări de reabilitare. Imaginea ştrandului este dezolantă, cu garduri rupte, ruginite şi cu iarbă şi buruieni crescute în crăpăturile bazinelor. Peisajul dă de înţeles că bătrânul ştrand va fi lăsat în paragină şi în acest an. Argeşenii spun că le este dor de o scaldă la ştrandul cu care se mândreau în urmă cu câţiva ani buni şi visează la o „sponsorizare” cu ajutorul căreia să se reabiliteze locul unde se răcoreau cândva. „E abandonat. Nu e normal. Trebuie să vină cineva să sponsorizeze să putem veni şi noi bătrânii la baie”, a spus o argeşeancǎ. „De ce nu amenajeazǎ primăria ştrandul ca în alte oraşe. Uitaţi-vă la Mioveni ce ştrand a făcut primăria acolo. Şi să nu mai aştepte după răspunsurile celor mai mari. Compensează distracţia prin concerte o datǎ pe an şi un bâlci?”, a spus un alt argeşean care îşi aduce aminte cu drag de dupǎ amiazele de dumincǎ, petrecute cu familia la ştrandul din Curtea de Argeş. ” Ce naiba, hai să fim serioşi ! Ştie toată lumea ce interese sunt acolo şi cine vrea să pună mâna pe ştrand. De-aia se şi ţine în paragină, că să aibe o scuză că să îl poată da pe nimica toată. Scuzele alea că vezi doamne, nu e rentabil şi la noi vara ţine doar două, trei luni e pentru fraieri. Păi ce, la Vâlcea, Călimăneşti sau Mioveni e altă climă ?  Acolo nu e aceeaşi vară ca şi la Curtea de Argeş ?  Ba da, dar sunt primari gospodari acolo care îi mai interesează şi de oameni nu de priorităţile imobiliare ale unor afacerişti”, spune an om de afaceri din Curtea de Argeş care adaugă că, la ce este acolo, cu maxim 100.000 euro se poate pune pe picioare o super bază funcţională tot timpul anului, nu numai vara şi care să fie plină de argeşeni aşa cum sunt ştrandurile de la Mioveni sau din judeţul Vâlcea.

Pânǎ se va decide în vreun fel, terenul a fost invdat de oi şi de gǎini, de mizieri şi mǎrǎcini şi de acelaşi dezinteres care se manifestǎ de ani de zile.

Discuţii de ochii lumii la Ministerul Turismului

De curând, primarul Constantin Panţurescu a încercat un prim demers pentru reabilitarea ştrandului, lucrare atât de doritǎ de ani de zile. A fost la Ministerul Mediului, a purtat discuţii şi a lǎsat acte în vederea obţinerii unor fonduri. Nu garanteazǎ însǎ nimeni când şi dacǎ vor fi obţinute aşa cǎ, pânǎ atunci argeşenii se vor mulţumi cu distracţia de varǎ din alte oraşe sau, cine ştie, din toamnǎ, cu bazinele acoperite care oricum nu pot suplini lipsa unui ştrand.

Investitorii au fost interesaţi, acum s-au retras

De-a lungul anilor, mai mulţi oameni de afaceri din municipiu şi nu numai au fost interesaţi de baza de agrement. S-ar fi vrut investiţii în zonǎ şi se vorbea chiar de un centrul SPA şi un hotel cu multe stele. La mijloc au intervenit însǎ discuţii şi comisioane la care pǎrţile nu s-au mai înţeles. In acest moment nu mai existǎ nici mǎcar intenţia cuiva de a mai investi în bazinele dǎrǎpǎnate sau terenul cu mǎrǎcini. Motivul este unul simplu: primăria nu s-a arătat deloc interesată în a reface ştrandul, nu a căutat soluţii şi nici nu avea cum pentru a nu supăra oamenii de afaceri care aşteaptă să pună mâna pe acel teren în alte scopuri. Aşa se face, că neştiind nimeni de această oportunitate, nu s-a mai înregistrat nici o ofertǎ în acest sens iar parteneriatul public privat de care se tot vorbea va deveni şi el istorie, aşa cum a devenit şi ştrandul din Curtea de Argeş. Dacă primăria nu este în stare să refacă acea zonă, simplu, aşa cum au făcut zeci de primării din această ţară, vezi exemplul oraşului Arad sau Medgidia, e de datoria administraţiei locale sa trimita oferte publice pe toate canalele  pentru a atrage investitori aici sau, ca în cazul altor primării, să acceseze fonduri europene pentru că tocmai deja există oportunităţi deschise în acest sens. E de datoria primăriei ca măcar atâta lucru să facă: să anunţe public pe siteul instituţiei că doreşte refacerea ştrandului în parteneriat public privat sau chiar prin concesiune către firme specializate: să vedeti cum ar curge ofertele iar oraşul ar putea avea o bază de agrement cu ştrand inclus de invidiat.

Până să vedem aceast demers al primăriei, bazinele vor fi umplute în continuare cu buruieni, iar ştrandul va rămâne o ruşine pentru autoritatea locală din Curtea de Argeş si implicit pentru cetăţeni.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: [email protected]

Facebook Comments

Mai poti citi si....