Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

FT: Franţa cere FMI-ului să renunţe la limita de vârstă în vederea desemnării unui succesor pentru Lagarde

Publicat

in

Franţa caută căi prin care să se renunţe la limita de vârstă pentru candidaţii la conducerea FMI – o reformă care i-ar permite Kristalinei Georgieva, de la Banca Mondială, să ajungă soluţia de compromis pentru ocuparea funcţiei, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Potrivit opiniilor a trei oficiali europeni, ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a pomenit deja neoficial numele dnei Georgieva la o reuniune a miniştrilor de finanţe din Grupul celor 7 State Industrializate (G7), desfăşurată la Chantilly, săptămâna trecută, singurul impediment legal fiind limita de vârstă prevăzută pentru şeful FMI.

Potrivit statutului FMI, directorii instituţiei trebuie să aibă mai puţin de 65 de ani în momentul numirii şi nu pot rămâne în funcţie dacă au depăşit vârsta de 70 de ani.

Această reglementare îi dezavantajează atât pe dna Georgieva, directorul executiv bulgar de la Banca Mondială, acum în vârstă de 65 de ani, cât şi pe Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, care acum se află la sfârşit de mandat şi are 71 de ani.

Fără să se declare făţiş în favoarea dnei Georgieva, oficialii francezi din Washington au sugerat schimbarea regulamentului intern de funcţionare. În cazul în care ideea va fi susţinută, ea ar putea fi prezentată conducerii FMI spre votare chiar în această săptămână.

„Ei o văd ca pe o posibilă soluţie de compromis şi vor schimbarea limitei de vârstă”, a declarat un înalt diplomat din UE.

Numele dnei Georgieva a apărut după numirea Christinei Lagarde ca preşedinte al BCE după ce ea s-a aflat timp de opt ani la conducerea FMI. Săptămâna trecută, dna Lagarde a anunţat că demisia sa va intra în vigoare pe 12 septembrie, astfel încât intervalul de timp rămas pentru găsirea unui nou şef este relativ mic.

Dlui Le Maire i s-a cerut să conducă deliberările între capitalele europene pe tema conducerii FMI, iar el este dispus să aibă în vedere toate opţiunile.

Un eşec în găsirea unei poziţii comune ar prejudicia şansele Europei de a reclama funcţia. „A nu convenit asupra unui candidat comun ar fi cea mai mare prostie pe care am putea s-o facem”, a declarat un politician important din conducerea europeană. Un oficial francez a spus că dl Le Maire nu are „un candidat preferat” şi se va dovedi „imparţial” în privinţa atribuţiilor primite.

Olandezul Jeroen Dijsselbloem, fostul preşedinte olandez al Eurogrupului miniştrilor de finanţe din zona euro, s-a aflat în fruntea cursei, dar se izbeşte de opoziţia Romei.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, de origine canadiană, s-a chinuit să convingă capitalele europene că poate fi un „candidat european”, deşi deţine atât paşaport britanic, cât şi irlandez. „El rămâne pe din afară”, a declarat un oficial din Eurogrup.

Unele ţări europene ar dori un fost ministru de finanţe cu experienţă în gestionarea crizelor financiare. Pentru Europa, dna Georgieva ar oferi Europei şansa de a-şi adjudeca în continuare conducerea instituţiei, promovând totodată o personalitate din Europa Centrtală şi de Est. În acelaşi timp, ea nu este la fel de legată de politicile de austeritate ca dl Dijsselbloem. Puţine ţări doresc o reîntoarcere la vechea politică, dar obstacolul vârstei s-ar putea dovedi greu de înlăturat.

S-ar putea totodată ca dna Georgieva să-şi asigure şi sprijinul Administraţiei Trump sau s-ar putea cel puţin ca ea să nu va primească un veto din partea Washingtonului. Pe parcursul celor doi ani ai mandatului său ca director la Banca Mondială, ea s-a aflat în contact cu Administraţia Trump şi a ajutat la negocierile care au dus la mărirea cu $13 miliarde a capitalului instituţiei. FMI-ul a refuzat să facă vreun comentariu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Victor Ponta anunță ‘prăpădul’ pentru români: ‘Cred că ne întoarcem zece ani înapoi’. Fostul premier prevede o criză economică la orizont

Publicat

in

De

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat marţi, la Galaţi, că măsurile preconizate a fi luate de guvernul Orban amintesc de ceea ce s-a întâmplat în România în urmă cu zece ani, acestea fiind copiate după cele ale guvernării Boc.

„Din păcate, ceea ce am spus în 2019 mă face mai departe să cred că ne întoarcem zece ani înapoi. Avem un preşedinte de dreapta, guvernul preşedintelui, pe care şi l-a dorit, o majoritate parlamentară, aşa cum a fost ea făcută, oameni care au trecut la Putere, şi o criză economică şi socială în care ne aflăm deja, dar încă nu îi simţim toate efectele. Am văzut că măsurile propuse de guvernul Orban sunt cam copiate după cele ale guvernului Boc şi probabil şi rezultatul va fi acelaşi, o criză care va fi decontată de către români, care cu cât au venituri mai mici cu atât o vor simţi mai tare, şi de către firmele româneşti, unde se vor duce guvernanţii să recupereze banii care nu-i au. Noi, cei de la PRO România, vom încerca să oprim anumite lucruri greşite, să pregătim o relansare a societăţii noastre, şi-mi pare rău că nu am învăţat suficient din ce s-a întâmplat în 2009-2010”, a spus Ponta, conform agerpres.ro.

Politicianul a adăugat că o moţiune de cenzură nu va fi până la alegeri pentru că în Opoziţie este doar PRO România, iar PSD nu face, momentan, opoziţie.

OFICIAL – Finanțele propun măsuri de austeritate: înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, majorarea accizei la ţigări / LISTA măsurilor pentru 2020

„Eu nu cred în acest moment că PSD face Opoziţie. Au nişte probleme interne pe care sper să şi le rezolve. Practic, în acest moment opoziţie facem noi, cei de la PRO România. În acest moment, Guvernul are majoritate şi şi-o creşte în fiecare zi cu oameni care pleacă din Opoziţie. Sigur, e o majoritate cu USR, ALDE, UDMR, PMP, minorităţi. Problema e că Guvernul nu prea ştie ce vrea să facă, cu fiecare zi auzim că îşi angajează răspunderea, dar nu ştiu nici ei pe ce. Mai au mult de învăţat. Deci, aici problema nu e că dă cineva jos guvernul ăsta, că probabil nu-l va da până la alegeri, problema e dacă guvernul ăsta este în stare să guverneze. Deocamdată, înainte se împărţeau toate funcţiile doar la cei de la PSD, care erau prieteni cu Dragnea sau cu liderii locali. Acum, au de împărţit la PNL, PMP, ALDE, UDMR şi toţi ceilalţi care vin să susţină Guvernul. Părerea mea este că o să dea greş în felul ăsta, au pornit prost şi nu văd cum ar putea să repare chestia asta”, a afirmat Ponta.

Liderul PRO România a comentat şi afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis care a catalogat moţiunea simplă adoptată de Senat împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, drept „o golănie PSD”.

„Eu ştiam că scrie în Constituţie despre moţiuni şi dacă faci ceva ce scrie în Constituţie, faci bine, nu greşeşti. Pe de altă parte, vorbind la bunul simţ, ai fost la guvernare trei ani, au venit ceilalţi după o lună, e greu să-i critici, că totuşi principala vină este a unui Teodorovici, însă aici este o problemă şi de respect faţă de Parlament. Domnul Orban este primul premier în 30 de ani care a avut miniştri propuşi, respinşi de comisiile de specialitate şi totuşi i-a lăsat în Guvern. E foarte clar că nu vor să accepte nimic din Parlament, dar am mai văzut chestia asta în 2010-2011. Nu e nimic nou!”, a mai spus Victor Ponta, care a participat marţi, la Galaţi, la o întâlnire cu responsabilii de zonă şi de organizaţii locale din judeţ.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Explozie în Afganistan – Cel puțin cinci persoane au fost rănite

Publicat

in

De

Cel puțin cinci persoane au fost rănite miercuri, după ce un individ a detonat explozibil lângă o bază militară a Statelor Unite în Afganistan, au informat oficiali afgani și NATO, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

Atacul nu a fost revendicat încă. Incidentul a avut loc lângă baza militară americană din Bagram.

Citește și: UE propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri

Toate cele cinci persoane rănite erau de cetățenie afgană.

Atacul a fost „observat și oprit la timp” și niciun oficial american sau din cadrul coaliției nu a fost rănit.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend