Conecteaza-te cu noi

Campulung

Fostul protopop, Eugen Matei, i-a făcut plângere penală (ex)contabilului Protoieriei pentru dispariţia a 5 miliarde de lei vechi

Publicat

in

La ceva vreme de la izbucnirea scandalului pe marginea problemelor din cadrul Protoieriei Câmpulung, fostul protopop de Muscel, Eugeniu (Jenică) Matei (înlocuit cu preotul Petre Moşoianu), a ieşit la lumină cu un comunicat de presă prin care, doar, a încercat să mai risipească din ceaţa aşternură peste lumea bisericească din întreg Muscelul. În respectivul comunicat de presă, fostul protopop recunoaşte lipsa unor sume din contabilitatea Protoieriei, neprecizând şi cât de adâncă e „gaura”, menţionând doar că este vorba de un dosar penal aflat în cercetare şi că fostul contabil, demis din funcţie, este cel ce se face vinovat de totul şi care a şi recunoscut acest lucru. În acelaşi timp, preotul Matei spune că el este cel ce a renunţat la funcţia bisericească, de protopop, şi că această decizie nu a aparţinut mai marilor Arhiepiscopiei, ci numai lui.
În continuare vom reda integral comunicatul de presă pe care fostul protopop muscelean l-a oferit jurnaliştilor, după cum chiar el a declarat „pentru o mai bună informare a opiniei publice”.

COMUNICAT DE PRESĂ
Oferit de părintele prof. Eugen Nicolae Matei,
Protopop al Muscelului, vreme de 21 de ani
„Cel încet la mânie e mai de preţ decât un viteaz, iar cel ce îşi stăpâneşte duhul este mai de preţuit decât cuceritorul unei cetăţi”(Pilde, cap. 16, v. 32)

jenica mateiUrmare apariţiei în presă a unor articole cu privire la unele nereguli financiare constatate de controlul financiar intern al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, în urma căruia contabilul Alexandru Popescu a fost suspendat, mă simt obligat să fac următoarele precizări, care să lămurească toate aspectele:
În vara anului 2014 am solicitat Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului efectuarea unui control financiar intern la Protoieria Câmpulung Muscel, pentru a avea certitudinea că documentele financiar contabile sunt corect întocmite, eu nefiind de profesie economist.
În urma solicitării mele, controlul s-a desfăşurat în perioada 17.11.2014 – 15.12.2014, ocazie în care s-au constatat unele nereguli în evidenţa contabilă întocmită de domnul economist Alexandru Popescu.
Doresc să precizez faptul că la toate controalele anterioare astfel de nereguli nu au fost constatate, ceea ce mi-a întărit încrederea în profesionalismul şi competenţa domnului ec. Alexandru Popescu.
La încheierea controlului financiar – contabil s-au emis documente de control pe care domnia sa le-a asumat sub semnătură.
În calitate de conducător al acestei prestigioase instituţii, după ce domnia sa şi-a recunoscut ingineriile financiare prin care a creat prejudiciul, l-am oprit de a mai desfăşura orice fel de activitate financiar – contabilă delegând, pe o perioadă determinată, competenţele unei alte persoane calificate pentru a nu întrerupe activitatea Protoieriei.
Prin raport scris am informat conducerea Eparhiei Argeşului şi Muscelului de măsurile luate ca o consecinţă a celor constatate.
Imediat m-am adresat unui cabinet de avocatură care a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei, prin încheierea unui angajament de plată până la termenul stabilit de comun acord şi care să nu depăşească primul termen legal de sesizare a organelor competente.
Prejudiciul creat a fost recunoscut şi asumat prin semnătură de domnul ec. Alexandru Popescu, atât în procesul verbal încheiat de C.F.I., în nota explicativă şi prin angajamentul de plată dat în faţa avocatului.
Nerespectându-se primul termen din angajamentul de plată, am procedat la constituirea dosarului pentru plângere penală, dosar înregistrat în data de 13.01.2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Muscel.
Acţiunea de cercetare penală îşi urmează cursul.
Neînţelegând paşii făcuţi de mine în respectarea legalităţii şi a termenelor, conducerea Centrului Eparhial a emis o decizie de suspendare a subsemnatului din funcţia avută, pentru perioada 22.01.2015 – 20.02.2015.
În momentul când s-a constat legalitatea acţiunilor mele, suspendarea a încetat în data de 10.02.2015.
Referitor la retragerea mea din funcţia de protopop, doresc să precizez că este hotărâre personală, unilaterală şi la care mă gândeam de mai multă vreme.
Nu pot nega însă faptul că situaţia creată nu m-a determinat să iau această hotărâre, poate mai repede decât ar fi fost cazul.
Aş putea spune că în momentul în care am constatat că persoana din Protopopiat căreia i-am acordat încrederea deplină a putut face un asemenea gest, umbrind activitatea instituţiei şi a preoţilor musceleni, m-a dezamăgit atât de mult încât primul impuls pe care l-am avut a fost renunţarea la această demnitate.
Aşa cum pot confirma toţi colegii mei, pe perioada celor 24 de ani de activitate administrativă (3 ani secretar şi 21 de ani protopop) în această instituţie, am fost alături de fiecare salariat din clerul superior sau inferior, muncind din zorii dimineţii până la apusul soarelui, lucrând sperând, plângând şi bucurându-ne împreună.
Dar păstrarea unui asemenea climat implică multe sacrificii din partea conducătorului care a trebuit să se facă „tuturor toate, ca măcar pe unii să-i dobândească”.
Dorinţa de eliberare faţă de problemele ce decurg din deţinerea unei funcţii administrative cu multiple responsabilităţi, dorinţa de a-mi găsi liniştea duhovnicească, m-au determinat să mă întorc în satul meu natal şi să slujesc în biserica în care am fost botezat, cununat şi unde odihnesc străbunicii, bunicii, tatăl şi rudele mele; biserică aproape reconstruită şi înfrumuseţată prin împreună lucrarea mea şi a colegului nostru, preotul Robert Maria.
Acest lucru îmi oferă prilejul să fiu împreună cu distinsa mea soţie alături de mama mea, în ultimii ani ai vieţii ei, pe care am neglijat-o adeseori.
Am învăţat de-a lungul timpului să-mi construiesc, din pietrele cu care s-a aruncat în mine, o nouă temelie, făcând din înfrângeri oportunităţi.
Râul vieţii fiecăruia dintre noi se varsă în fluviul morţii, fluviul morţii se varsă în marea veşniciei, iar marea veşniciei nu este decât o lacrimă căzută de pe faţa lui Dumnezeu în oceanul veşniciei.
Am simţit nevoia să aduc aceste lămuriri pentru ca opinia publică să nu rămână cu imaginea deformată creată de interpretarea greşită a unor articole de presă şi să nu asocieze cele două evenimente.
Mulţumind lui Dumnezeu care m-a chemat pe înalta treaptă a slujirii şi celor care vremelnic m-au aşezat în dregătorii administrative, mă gândesc la capitolul 9 din Ecclesiast şi mai ales la versetul 11 care ne spune: „că izbânda în alergare nu este a celor iuţi şi biruinţa a celor viteji şi pâinea celor înţelepţi, nici bogăţia a celor pricepuţi, nici faima pentru cei învăţaţi, căci timpul şi întâmplarea întâmpină pe toţi”.
Pr. Prof. Eugen Nicolae Matei
Scandalul din interiorul bisericii muscelene este departe de fi încheiat, chiar dacă mai marii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au considerat de cuviinţă să îl scoată la înaintare pe fostul protopop Eugen Matei, care într-un mod voalat a încercat să spele de păcate imaginea Protoieriei Câmpulung Muscel.
Nimeni nu spune care este suma lipsă din contabilitatea Protoieriei şi care sunt cu exactitate problemele scoase la iveală de controlul de la finele anului trecut.
Cel mai probabil ceaţa din jurul Protoieriei Câmpulung Muscel va fi împrăştiată în momentul în care va fi finalizat dosarul penal, aflat în lucru pe masa procurorilor câmpulungeni. Toate în timp ce pe marginea subiectului se fac tot felul de speculaţii. Enoriaşii, dar şi preoţii vorbindu-şi în barbă că nici preotul Eugen Matei nu ar fi nici uşă de biserică şi nici sfânt, chiar dacă două chipuri, al său şi cel al fiicei sale, Kasiana Elena, sunt pictate pe pereţii Bisericii de la Valea Popii – Mihăeşti, unde fostul protopop a ales să se retragă până la pensie.
Cât despre sumele care sunt vehiculate că au dispărut din contabilitatea Protoieriei, surse bine informate spun că ar fi vorba de peste 5 miliarde de lei vechi (unele provenite din neplata cotizaţiilor preoţilor către stat), sume ce rămâne de văzut dacă vor fi făcute publice în cele din urmă. Cu toate că Arhiepiscopia se pare că a decis să lase să fie rezolvată pe plan local situaţia ingrată cu dispariţia a peste cinci miliarde de lei vechi din visteria bisericii muscelene şi să pună la cârma Protoieriei o altă faţă bisericească, în persoana preotului paroh de la Biserica Şubeşti, Petre Moşoianu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
2 Comentarii

2 Comments

  1. CETATEAN

    16 februarie 2015 la 19:27

    SA MEARGA PROCURATURA SI LA PROTOIERIA BRAILA UNDE AU DISPARUT CATEVA MILIARDE CARE VOR FI MUSAMALIZATE DE AFACERISTUL PROTOPOP SI EPISCOP SAU CARE VOR FI RECUPERATE DE LA PREOTII NEVINOVATI SI CARE ISI FAC TREABA DAR BLAMATI DE CEI SUPERIORI CARE MANJESC BISERICA ORTODOXA

  2. Even

    16 februarie 2015 la 20:44

    ce am inteles eu din articolul asta care bate campii….Tarzan ala care este proto si popa si nu mai stiu ce (ca se innoada creierii la cate titulaturi sau astia) a pus deoparte ceva bani, fara sa le faca uium si la grei, la preaproto si preasfantu’ , iar astia l-au mazilit…..

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

În Argeș, două persoane găsite moarte în propria locuință

Publicat

in

De

Descoperire șocantă în Argeș, în această dimineață. Două persoane au fost găsite, de o vecină, decedate într-o locuință din comuna Albeștii de Muscel.

Este vorba despre o femeie de 90 de ani și un bărbat de 65 de ani. Potrivit primelor informații cele două persoane s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon provenit, cel mai probabil, de la o soba necurăția. Vecina lor a mers la locuință celor doi și i-a găsit fără suflare și, speriata, a anunțat imediat autoritățile.

Politia a sosit la fața locului și cercetează împrejurările producerii tragediei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Copiii din Câmpulung au învățat să fie în siguranță, in cadrul unui proict comun IPJ – DGASPC

Publicat

in

Copiii din Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate Câmpulung și cei din Casa de Tip Familial Câmpulung au participat joi, 17 ianuarie 2020, la o activitate susțintă de reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș și Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș. Întâlnirea face parte din proiectul ”Te învățăm să fii în siguranță!”, ce are o tematică amplă și de interes: consecințele comportamentului antisocial, violența, consumul și traficul de substanțe interzise, criminalitatea informatică, traficul de persoane.

Pe parcursul acestei activități de informare și de prevenție, participanților li s-a vorbit despre riscurile la care se expun ca urmare a consumului de substanțe psihoactive, despre siguranța în mediul on-line, dar și despre traficul de persoane, șantaj și anturaje periculoase.

Copiii au avut ocazia să vizioneze și un reportaj în care au fost prezentate cazuri concrete ale unor semeni de-ai lor care, din neatenție sau din neștiință, au trăit experiențe negative în urma cărora viața lor a căpătat un curs nedorit. La polul opus, din reportajul respectiv, copiii au putut afla și povești de viață de succes ale unor personalități reprezentative din lumea sportului românesc care prin munca lor, au reușit să devină adevărate modele.

Cei mici au fost încurajați să vorbească cu adulții care îi au în grijă, despre problemele cu care se confruntă ei sau prietenii lor, evitând astfel ca lucrurile neplăcute să degenereze și să se agraveze.

Activitățile din cadrul proiectului ”Te învățăm să fii în siguranță!” vor continua în Centrele de plasament și în Casele de tip familial din județul nostru, cu sprijinul polițiștilor experimentați ce desfășoară activități de poliție judiciară și cu sprijinul specialiștilor cu atribuții în domeniul asistenței sociale și protecției copilului din cadrul D.G.A.S.P.C Argeș.

Reducerea riscurilor la care minorii sunt expuși e o provocare atât pentru autorități, cât și pentru întreaga societate. În acest context, reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu colaborează, pentru a combate activitățile ilicite, dar și pentru a desfășura activități de informare și prevenție.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend