Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Focul lui Sumedru și simpozion național, la Vila Florica

Publicat

in

Centrul de Cultură Brătianu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va organiza, în perioada următoare, evenimentele:

În zilele de 24 și 25 octombrie 2018, începând cu orele 930, la conacul Brătienilor din Ștefănești, proiectul educațional Tabăra de tradiții și artă decorativă „Sumedru la Florica”, ediția a XVI-a.

Proiectul educațional se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale și își propune transmiterea tradițiilor populare. Tema taberei se referă la sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sumedru cum este cunoscută, elevii putând reprezenta prin creațiile lor simbolurile acestei sărbători. La acest proiect educațional participă elevi de la Școala Gimnazială “Vintilă Brătianu” din Ștefănești.

Totodată, joi, 25 octombrie 2018, începând cu ora 1800, la conacul Brătienilor din Ștefănești, se va aprinde Focul lui Sumedru.

Obiceiul își are originea în îndepartata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece și jocuri. Mai târziu, odată cu apariția religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumită dată. Creștinii l-au suprapus sărbătoririi Sf. Dumitru care, după tradiție, este culegătorul și strângătorul tuturor pâinilor și fructelor. Pentru aceasta, pledează și etimologia cuvântului Sf. Dumitru – San’ Dumitru – San’ Medru – Sumedru sau Simedru. Evenimentul va cuprinde și un program artistic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale “Vintilă Brătianu”, din Ștefănești, dar și de elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. Conform tradiției, invitații vor primi covrigi, mere și nuci.

În data de 31 octombrie 2018, începând cu orele 1100, la conacul Brătienilor din Ștefanești, va avea loc Simpozionul național „Florica lui Ion Pillat” – lansarea Antologiei Vinul de-altădată.

Tema simpozionului va fi dezbătută pe larg de specialiști din universități, institute de cercetare din România, critici literari, traducători, precum și de elevi și studenți din instituții de învățământ argeșene.

În cadrul manifestării vor vorbi Monica Pillat, scriitoare și fiica lui Dinu Pillat, Barbu Cioculescu, scriitor și critic literar, Răzvan Voncu, critic literar.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

S-A DECIS: ACESTEA SUNT SPITALELE COVID-19 DIN ARGEȘ CARE INTRĂ ÎN LUPTA CU CORONAVIRUSUL – MIOVENI ȘI PEDIATRIE PITEȘTI

Publicat

in

Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministrului Sănătății nr 533 din 29.03.2020, cu privire la spitalele suport care vor intra în lupta cu coronavirusul, în prima linie.
Spitalele din județul Argeș desemnate pentru a primi pacienți diagnosticați cu COVID-19 sunt următoarele:
– pentru pacienți diagnosticați pozitiv: Spitalul Sf. Spiridon din Mioveni (corp vechi) și Spitalul de Pediatrie Pitești (chirurgie pediatrică);
– pentru pacienți diagnosticați pozitiv cu comorbidități specifice secției de maternitate: Spitalul Sf. Spiridon din Mioveni (corp nou);
– pentru pacienți diagnosticați pozitiv care necesită dializă – toate centrele (tură suplimentară) și Spitalul Județean de Urgență Pitești pentru cazurile grave și critice.
Lista va fi actualizată, în funcție de deciziile privind selecția spitalelor care vor trata pacienți diagnosticați cu COVID-19!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Momente de groază la Spitalul din Suceava: ‘Era probabil mort, într-un sac negru, cu un telefon care suna lângă el’

Publicat

in

De

Rudele unui pacient de 68 de ani, care a murit duminică la Spitalul din Suceava, acuză medicii că nu i-au anunțat despre decesul acestuia. Mai mult, familia susține că bărbatul a fost testat pentru COVID-19, dar că nu au primit un răspuns, dacă era infectat sau nu.

Un bărbat de 68 de ani a murit în Spitalul Judeţean din Suceava la cinci zile după internare. El avea probleme respiratorii. Rudele pacientului acuză medicii că nu i-au anunţat despre deces.

„Unchiul meu a sunat singur la 112 şi a spus că nu se simte bine şi acuza probleme respiratorii. El avea astm şi probleme cardiace”, a declarat, pentru MEDIAFAX, nepoata bărbatului, Gianina Ursu.

Aceasta a povestit că bărbatul a fost transportat şi internat la Spitalul Judeţean Suceava. Se întâmpla exact în ziua în care Ministerul Sănătăţii anunţa că închide spitalul din cauza numărului mare de cazuri cu COVID-19 din rândul cadrelor medicale.

Din interiorul spitalului, unde peste o sută de cadre medicale erau internate cu noul coronavirus, bărbatul a povestit scene de groază familiei lui.

„A spus că era un haos cum nu mai văzuse în viaţa lui. Treceau saci negri cu morţi, iar din interiorul lor sunau telefoane”, a mai povestit Gianina Ursu.

Timp de 5 zile, familia a fost în contact permanent cu bărbatul. Acesta era internat la terapie intensivă, primea oxigen și părea să se simtă bine.

Ultima discuţie au purtat-o duminică seara. Luni dimineaţa, telefonul suna în gol, fără ca cineva să răspundă.

„Era probabil şi unchiul meu ca aceia de care povestea, într-un sac negru cu telefonul care suna lângă el”, a spus Gianina Ursu.

Nici până azi, reprezentanţii spitalului nu au informat familia că acesta nu mai este în viaţă, de motivul morţii nici atât.

„Ştim că i-au luat probe pentru COVID-19. Nu avem un răspuns dacă era infectat nici până azi”, a mai spus nepoata.

Până la momentul transmiterii ştirii, conducerea Spitalului Judeţean Suceava nu a putut fi contactată.

Vezi și:

Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

Război în PNL pentru contractele privind achiziția de măști medicinale

EXCLUSIV În lupta cu coroanvirusul, Guvernul Orban 2 cumpără combinezoane de protecție de la un magazin on-line! Firma are doar 3 angajați. Contract de peste 3 milioane de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend