spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Focul lui Sumedru și simpozion național, la Vila Florica

Facebook Twitter Google+
Focul lui Sumedru și simpozion național, la Vila Florica

Centrul de Cultură Brătianu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va organiza, în perioada următoare, evenimentele:

În zilele de 24 și 25 octombrie 2018, începând cu orele 930, la conacul Brătienilor din Ștefănești, proiectul educațional Tabăra de tradiții și artă decorativă „Sumedru la Florica”, ediția a XVI-a.

Proiectul educațional se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale și își propune transmiterea tradițiilor populare. Tema taberei se referă la sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sumedru cum este cunoscută, elevii putând reprezenta prin creațiile lor simbolurile acestei sărbători. La acest proiect educațional participă elevi de la Școala Gimnazială “Vintilă Brătianu” din Ștefănești.

Totodată, joi, 25 octombrie 2018, începând cu ora 1800, la conacul Brătienilor din Ștefănești, se va aprinde Focul lui Sumedru.

Obiceiul își are originea în îndepartata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece și jocuri. Mai târziu, odată cu apariția religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumită dată. Creștinii l-au suprapus sărbătoririi Sf. Dumitru care, după tradiție, este culegătorul și strângătorul tuturor pâinilor și fructelor. Pentru aceasta, pledează și etimologia cuvântului Sf. Dumitru – San’ Dumitru – San’ Medru – Sumedru sau Simedru. Evenimentul va cuprinde și un program artistic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale “Vintilă Brătianu”, din Ștefănești, dar și de elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. Conform tradiției, invitații vor primi covrigi, mere și nuci.

În data de 31 octombrie 2018, începând cu orele 1100, la conacul Brătienilor din Ștefanești, va avea loc Simpozionul național „Florica lui Ion Pillat” – lansarea Antologiei Vinul de-altădată.

Tema simpozionului va fi dezbătută pe larg de specialiști din universități, institute de cercetare din România, critici literari, traducători, precum și de elevi și studenți din instituții de învățământ argeșene.

În cadrul manifestării vor vorbi Monica Pillat, scriitoare și fiica lui Dinu Pillat, Barbu Cioculescu, scriitor și critic literar, Răzvan Voncu, critic literar.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....