Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

FIX IN PIX – Vrem şi pentru deputaţi !

Publicat

in

Veşti bune venite zilele trecute ! Curtea Constituţionalǎ a decis în unanimitate ca aleşii locali care sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare îşi pierd mandatul. CCR a luat aceastǎ hotǎrâre la sesizarea preşedintele Klaus Iohannis, fǎcutǎ dupǎ ce Parlamentul votase o prevedere ce îi menţinea în funcţie pe edilii condamnaţi cu suspendare. Vi se pare ciudat cǎ deputaţii votaserǎ împotrivǎ, tocmai în perioada în care îşi votau tot felul de pensii sau facilitǎţi ? Problema mea este alta, anume cǎ decizia preşedintelui de a ataca la CCR moftul parlamentarilor dar şi hotǎrârea judecǎtorilor pare incompletǎ. Mai exact, dacǎ aplici asta la primari, mai exact sǎ îşi piardǎ mandatul dacǎ au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, de ce sǎ nu fie valabilǎ şi pentru parlamentari. Si ei sunt tot aleşi ai poporului, ba mai mult, ei fac legile în ţara asta, şi atunci, de ce se merge cu jumǎtǎţi de mǎsurǎ ? De ce doar alesul local sǎ îşi piardǎ mandatul şi nu şi parlamentarul mult prea numeros, oricum, mult prea grijuliu cu soarta proprie decât cu cea a cleor care l-au ales ?
Interesant este şi faptul cǎ un ultimele luni prea puţinǎ presǎ a amintit de sesizarea preşedintelui Iohannis, repet, o iniţiativǎ lǎudabilǎ şi care ne aduce aminte de discursul acestuia din campania electoralǎ. Nu cumva este un semn clar cǎ, într-adevǎr , şi presa este adeseori pǎrtaşǎ la matrapazlâcurile aleşilor ? Cǎci despre presa din Argeş nu mai existǎ niciun dubiu din moment ce mai nimeni nu a amintit zilele astea de decizia CCR. Pǎi cum sǎ scrii cǎ primarul cutare îşi va pierde mandatul pentru cǎ are o condamnare cu suspendare. Ce, vrei, sǎ le taie contractul din banul public ? Iar în Argeş, primari cu condamnari cu suspendare sunt destui. La fel şi parlamentari.
Aud însǎ cǎ, la Cotroceni, juriştii lui Iohannis lucreazǎ de zor pentru ca recenta decizie a CCR sǎ fie extinsǎ şi cǎtre parlamentari.  „In opinia noastrǎ, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penalǎ şi cu privire la care instanţa a considerat cǎ prezintǎ un pericol social sǎ continue exercitarea mandatului de ales local nu este de naturǎ sǎ asigure exercitarea funcţiilor şi demnitǎţilor publice în coordonatele statului de drept. Astfel, încetarea mandatului de ales local este dictatǎ, pe de o parte, de raţiuni ce ţin de imposibilitatea obiectivǎ a exercitǎrii funcţiei pe perioada executǎrii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protecţia prestigiului funcţiei exercitate, care nu poate fi rezumatǎ doar la îndeplinirea îndatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune şi pǎstrarea unei conduite sociale, morale care sǎ menţinǎ încrederea acordatǎ de electorat”, a menţionat, pe bunǎ dreptate preşedintele Iohannis. Dacǎ mai citim încǎ o datǎ explicaţia şefului statului, putem stabili clar cǎ ea poate face referire şi la parlamentari.
Da, aceiaşi parlamentari care au votat pentru legea care modificǎ legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, pentru rǎmânera în funcţie a condamnaţilor cu suspendare. Aceiaşi parlamentari care, cam în aceeaşi perioadǎ,  îşi votau tot felul de pensii şi alte avantaje pe perioada mandatului sau dupǎ expirarea mandatului.
Dacǎ CCR a decis cǎ a permite unui primar cu privire la care instanţa a considerat cǎ prezintǎ un pericol social sǎ continue exercitarea mandatului de ales local nu este de naturǎ sǎ asigure exercitarea funcţiilor si demnitǎţilor publice în coordonatele statului de drept, de ce la un parlamentar ar fi de naturǎ sǎ asigure o bunǎ şi corectǎ exercitare a funcţiei ?
Asta este şi motivul pentru care eu, unul, consider cǎ legea trebuie în aşa fel modificatǎ, pe princiciul enuntat zilele trecute de judecǎtorii CCR, astfel încât aplicabilitatea ei sǎ aibǎ efect asupra tuturor aleşilor, nu numai a celor locali, a primarilor, ci şi asupra parlamentarilor. Asta ar fi soluţia corectǎ şi dǎtǎtoare de speranţǎ cǎ, într-adevar, dorim o nouǎ clasǎ politicǎ.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Florin Cîțu: ‘Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creștere a cheltuielilor’

Publicat

in

De

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunţat, luni seara, la finalul şedinţei de Guvern, că în această perioadă se înregistrează o creştere a cheltuielilor şi o scădere a veniturilor, iar acest lucru înseamnă că deficitul pentru acest an va creşte semnificativ.

El a declarat că în şedinţa de Guvern a prezentat, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an.

„Majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru Ministerul Sănătăţii sunt mai multe cheltuieli pentru spitale, dar vreau să menţionez clar că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puţin un miliard de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-am anunţat deja cu şomaj tehnic şi cu alte forme de ajutor, şi acolo am suplimentat fondurile cu cel puţin şapte miliarde de lei ca să asigurăm că pentru perioada stării de urgenţă şi perioada prelungită a stării de urgenţă fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii în cel mai rapid timp, la timp şi nu există întârzieri”, a spus ministrul Finanţelor.

El a precizat că efortul bugetar este unul foarte mare în această perioadă.

„Efortul bugetar este unul foarte mare în acest moment. Avem o creştere a cheltuielilor şi veţi vedea cât înseamnă la momentul în care vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise, asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ.

O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă, rolul nostru este acela de a ne asigura că oamenii primesc la timp şi pensii, salarii, ajutor de şomaj, dar asta nu înseamnă că va fi uşor. De aceea, în acest context ne uităm la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul. Vom avea o concluzie cât mai curând şi vom veni şi cu această informaţie”, a transmis Florin Cîţu.

El a făcut un apel către companii să plătească la buget venituri şi contribuţii în această perioadă, iar Guvernul va transmite rapid înapoi aceşti bani în economie.

„Pe partea de venituri, am mai spus şi repet, companiile care au astăzi activitate şi vor să plătească la buget venituri, contribuţii, ar trebui să o facă pentru că noi vom transmite înapoi în economie aceşti bani foarte rapid, aşa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la trei miliarde de lei.

Vom continua să facem acest lucru, chiar în aprilie vom face returnarea TVA cu un control ulterior, dar dacă noi facem acest efort este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acesta”, a explicat ministrul Finanţelor, conform news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Fondurilor Europene a făcut anunțul: 75.000 de cadre medicale primesc stimulentul de risc

Publicat

in

De

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat, luni, că a fost aprobat, în ședința de Guvern, stimulentul de risc de 2.500 de lei pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavii de coronavirus.

Boloș a spus că este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale care vor primi stimulentul de risc.

„Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Acest stimulent nu este supus contribuțiilor sociale și nici contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. Singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit, adică de 10% din cei 2.500 de lei.

Ministrul a precizat că acest stimulent se acordă tuturor cadrelor medicale.

„Vestea bună este pentru tot personalul medical. Menționez că nu se referă doar la medici, ci și la asistenții medicali, la partea de personal care deservește Ambulanțele, la partea de personal paramedical, deci Guvernul României s-a gândit la toate cadrele medicale care în această perioadă sunt implicate în tratamentul, diagnosticarea, echiparea, evaluarea pacienților bolnavi cu noul COVID”, a precizat Ioan Marcel Boloș.

Acest stimulent de risc este propus și în alte țări membre ale UE, între care Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia, conform Mediafax.ro

Vezi și:

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend