Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Financial Times: Transilvania, „noua Toscana”

Publicat

in

Vechile sate săseşti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustică, ce atrag din ce în ce mai mulţi turişti străini, sunt comparate cu Toscana, considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, notează Mediafax.

Autorul unui articol din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune că ideea unei paralele între Toscana şi Transilvania i-a fost prezentată de fiul unui conte italian, Giulio da Sacco, căsătorit cu o româncă şi stabilit într-un sat săsesc.

Până în urmă cu 100 de ani, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfârşitul Primului Război Mondial, a fost dată României, iar sute de mii de saşi din zonă s-au trezit în spatele unor noi graniţe. Şi-au păstrat însă neschimbate satele şi modul de viaţă. Locuitorii celor câteva sute de sate erau fermieri, meşteşugari, viticultori. După ani de persecuţie sub regimul comunist, majoritatea saşilor au plecat imediat ce graniţele s-au deschis, între anii 1980 – 1990, lăsând în urma lor case goale.

În prezent, un număr din ce în ce mai mare de străini aleg să se stabilească în acest univers bucolic.

Aşa cum Toscana a fost descoperită ca destinaţie de vacanţă de aristocraţia britanică, în a doua jumătate a secolului al 19-lea, şi Transilvania a atras englezi, în frunte cu prinţul moştenitor Charles, care a cumpărat mai multe case în zonă, vine anual în România şi o promovează intens la nivel internaţional. I s-au alăturat membri ai aristocraţiei britanice, precum William Blacker, autorul volumului „Along the Enchanted Way and old Etonian”, care deţine case în Transilvania şi Toscana, şi Jessica Douglas-Home, preşedintele Mihai Eminescu Trust, o organizaţie care cumpără case, le renovează şi le închiriază în scop turistic.

Jurnalistul FT a mers în vizită în mai multe sate săseşti, precum Floreşti, Mălâncrav, Mesendorf şi Saschiz, şi descrie frumuseţea caselor cu curţi interioare specifice, grădini de legume şi livezi, care au atras mulţi străini. În Saschiz a cunoscut un scoţian, Jim Turnbull, care a cumpărat o casă gata mobilată cu suma de 20.000 de euro. Pentru cei interesaţi să îşi cumpere o reşedinţă aici, lucrurile ar putea fi însă dificile, pentru că nu se cunosc proprietarii unor case, saşi care au fost nevoiţi să plece în Germania pe timpul comunismului, motiv pentru care, uneori, trebuie să fie făcute adevărate anchete.

În satul Richis, oameni de 11 naţionalităţi diferite au ales să îşi cumpere case, mulţi dintre ei venind aici iniţial ca turişti. Cel care i-a convins este sasul Paul Hemmerth, care şi-a deschis în sat două case de oaspeţi.

Autorul articolului a ales să se cazeze în satul Crit, într-o casă săsească veche, restaurată de Mihai Eminescu Trust şi închiriată prin agenţia acesteia, Experience Transylvania. Casa are un interior simplu, cu duşumele şi tapiserii pe pereţi, brodate cu mesaje în germana veche: „Wenn du im Herzen Frieden hast, wird dir die Hütte zum Palast” („Dacă ai pace în suflet, chiar şi coliba cea mai mică ţi se va părea un palat”).

Agenţia Experience Transylvania închiriază proprietăţi care dispun fiecare de o menajeră, ce se ocupă şi de mese. Un mic dejun abudent, cu ouă, brânzeturi locale, legume, gem şi pâine de casă, cafea şi sirop de soc costă 5 euro de persoană, în timp ce cina agrementată de palincă poate ajunge la 11 euro.

În satul Crit, locurile de cazare sunt diverse, de la La Hansi, o fermă transformată în casă de oaspeţi tradiţională, cu un şopron unde se poate servi micul dejun, la Casa Kraus, o clădire nouă, cu facilităţi moderne.

În sat există o biserică fortificată din secolul al 15-lea, de care se ocupă unul dintre cei doar şase saşi care au mai rămas în comunitate, iar viaţa cotidiană este descrisă bucolic, de la vacile care merg dimineaţa la păscut la carele cu lapte şi legume şi fructe.

În ceea ce priveşte atracţiile culturale, cele ale zonei sunt mai puţine decât în Toscana – unde se află binecunoscutele Florenţa şi Siena -, autorul vorbind însă despre cele 150 de biserici fortificate înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, despre centrele vechi din Sighişoara şi Sibiu, primul fiind foarte popular printre turiştii străini mai ales ca loc de naştere al lui Vlad Ţepeş, supranumit Dracula.

De asemenea, autorul vorbeşte despre festivalul Icon Arts, ai cărui organizatori şi-au făcut un obicei din a programa concerte în satele săseşti.

„Dar marele premiu este faptul de a fi aici: să te plimbi prin păduri cu poteci străjuite de flori sălbatice, să închiriezi o bicicletă cu care să parcurgi străduţe într-o odisee de sate sau să închiriezi o căruţă cu cai cu care să mergi pe dealuri la un picnic. Lucrurile simple”, potrivit FT.

„Acest loc se anunţă un concurent serios pentru Toscana”, a concluzionat jurnalistul FT.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

EXCLUSIV Marcel Vela răstoarnă situația! Harta e falsă!

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, răstoarnă situația!

Șeful Internelor a precizat, pentru Bugetul.ro, că harta, apărută în spațiul public, privitoare la reorganizarea Jandarmeriei și a Poliției este falsă.

Vezi și Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Nu, nu s-a luat nicio decizie. Suntem în faza de consultări”, ne-a transmis, joi, Marcel Vela, întrebat de reporterul Bugetul.ro dacă harta este reală sau nu.

Publicația Național a prezentat recent o hartă privitoare la reorganizarea Jandarmeriei Române.

Ulterior, discuția a fost extrapolată, iar în spațiul public au apărut informații conform cărora și Poliția Română ar fi restruscturată după același model.

Vezi și Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

CAP rebeliune 714x500 Avem dovada! Rebeliune la Interne!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie!

Publicat

in

De

Dezvăluire BUGETUL.RO. Ministrul de Interne, Marcel Vela, trece la fapte. Șeful Internelor urmează să facă o mutare importantă în luna februarie a acestui an.

Ministerul Interne urmează să achiziționeze 9.000 de camere video pentru Inspectoratul General al Poliției Române.

În luna februarie, MAI urmează să demareze o licitație în acest sens. Camerele video vor ajunge la atât la polițiștii din mediul rural, cât și la cei de la Brigada Rutieră. Ministerul de Interne a alocat 5.805.000 de lei pentru achiziția de camere video.

Dezvăluirea a fost făcută, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, chiar de ministrul Marcel Vela.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Bubuie un uriaș scandal sexual în Poliție: ‘Favoruri sexuale pentru promovarea în funcții’/Paradoxal, șeful IPJ Călarași nu este cercetat și disciplinar

Eu ce spun și fac! Am alocat 5.805.000 de lei pentru achiziționarea a 9.000 de camere la IGPR. Caietul de sarcini se finalizează în maximum două săptămâni.

În prima jumătate a lunii februarie se publică licitația”, a precizat, pentru Bugetul.ro, ministrul Vela.

Astfel, conform lui Marcel Vela, fiecare post de poliție din zona rurală și fiecare polițist de la Brigada Rutieră, aflat în misiune, vor primi câte-o cameră.

Câte una pentru fiecare post de poliție din zona rurală, respectiv pentru fiecare polițist de la Poliția Rutieră, aflat în misiune”, ne-a mai dezvăluit șeful Internenor.

‘Va eradica fenomenul corupției la Poliția Rutieră’

Dotarea polițiștilor rutieri, aflați în misiune, cu camere video va duce la dispariția corupției la nivelul Poliției Rutiere, este de părere ministrul Marcel Vela.

Mai mult, această măsură ar urma să responsabilizeze atât polițistul, cât și șoferul care interacționează cu omul legii.

Vezi și Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

„Vis-a-vis de șpaga de la Poliția Rutieră. Vom cumpăra camere video pentru fiecare polițist de la Rutieră, care va eradica fenomenul corupției la Poliția Rutieră, va responsabiliza polițistul în dialogul cu șoferul și-n același timp, șoferul în dialogul cu polițistul, fiind proba camerei.

N-o să mai găsiți deputați care înjură polițistul și nici polițiști rutieri care abuzează de funcția lor”, a declarat șeful Ministerului de Interne, invitat fiind în emisiunea lui Silviu Mănăstire, la B1 TV.

Vezi și Omul Sistemului din CSM a fost executat! Codruț Olaru trecut pe linie moartă de Codruța Kovesi

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend