spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Fiecare primarie obligată să dețină unități frigorifice pentru depozitarea deșeurilor animale

Facebook Twitter Google+
Fiecare primarie obligată să dețină unități frigorifice pentru depozitarea deșeurilor animale

Obligația organizării activităților de neutralizare a deșeurilor animale va fi transferată de la nivelul consiliilor județene în sarcina consiliilor locale, conform unui proiect de lege aflat în curs de adoptare de Senat. În plus, toate localități vor trebui să dețină unități frigorifice pentru deșeuri animale. Un proiect de lege cu aceste prevederi, inițiat de UDMR, a fost aprobat miercuri de Senat, deși Guvernul se opune modificărilor.

Schimbările din proiect vizează transferarea de la consiliile județene la consiliile locale a responsabilității privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală, adică activitatea de colectare și depozitare, respectiv contractarea acestei activități de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislației în vigoare. Prin urmare, la nivelul fiecărei localități va fi înființată o unitate de depozitare frigorifică, unde vor fi colectate subprodusele de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman, provenite din gospodăriile crescătorilor individuali, dar și din ferme comerciale autorizate. În cel din urmă caz, firmele vor trebui să achite contravaloarea depozitării, iar autoritățile să țină cont de capacitatea unității de depozitare. În prezent, crescătorii de animale sunt obligați să anunțe în cel mult 24 de ore medicul veterinar și autoritățile locale cu privire la decesul unui animal, iar apoi să aștepte ca prestatorul de servicii contractat la nivel județean să ridice deșeurile animale.

Potrivit proiectului, crescătorii de animale vor fi obligați, după notificarea medicului și autorităților, să transporte deșeurile animale la unitatea de depozitare frigorifică, în caz contrar riscând amenzi între 800-1.200 lei, conform legislației în vigoare pentru neluarea unor măsuri care să prevină îmbolnăvirea oamenilor sau animalelor, respectiv poluarea.   Inițiatorii proiectului prevăd în continuare care finanțarea întreținerii și funcționării unităților de depozitare frigorifică să fie asigurată integral prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar menționează și bugetele locale. Totodată, sunt menținute prevederile din lege potrviti cărora în localitățile izolate, unde ecarisarea se face cu dificultate, îngroparea cadavrelor este permisă în locuri special amenajate, pe baza autorizării sanitare veterinare și a autorităților competente privind protecția mediului, și este organizată de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....