spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

EXCLUSIV! Se încheie era Transarg ? SC FINANCIAR URBAN SRL va strânge gunoiul, la preţuri mai mici

Facebook Twitter Google+
EXCLUSIV! Se încheie era Transarg ? SC FINANCIAR URBAN SRL va strânge gunoiul, la preţuri mai mici

Oraşul duhneşte – Maşinile de gunoi, coşmar pentru argeşeni

#Dâre de mizerie şi miros printre turişti, terase şi cortegii funerare

In toate ţǎrile civilizate, gunoiul se strânge noaptea. In fiecare ţarǎ europeanǎ, pubelele sunt spǎlate cel puţin o datǎ pe sǎptǎmânǎ. In fiecare colţ de lume cu pretenţii, se recicleazǎ, şi se colecteazǎ selectiv. Ce se întâmplǎ în Argeş ? Dezastru.

 

Caniculǎ, aglomeraţie, dâre de mizerie şi miros pe Bulevardul Basarabilor

Curtea de Argeş face excepţie de la orice regulǎ a civilizaţiei. Aici maşinile mari, urât mirositoare şi care lasǎ în urmǎ dâre de mizerie, circulǎ nestingherite, ziua în amiaza mare, pe Bulevardul Basarabilor. Incurcǎ traficul, parcheazǎ pe treceri de pietoni şi în staţiile de autobuz, sfidând practic pe oricine.

Se trambaleazǎ tomberoane, chiar şi peste picioarele trecǎtorilor sau printre cortegiile funerare pentru cǎ ei, cei de la Transarg, trebuie sǎ îşi facǎ treaba. Sǎ şi-o facǎ dar, nooaptea. Atunci când traficul e redus şi când mirosul nu deranjeazǎ pe prea multǎ lume.

 

Si dacǎ vrem sǎ reciclǎm ?

Cum în aceastǎ perioadǎ mai mulţi argeşeni care muncesc în strǎinǎtate s-au întors în concediu, au rǎmas uimiţi când au vǎzut cǎ nu pot recicla. « Suntem învǎţaţi sǎ colectǎm selectiv resturile menajere şi aşa am şi fǎcut numai cǎ atunci când am ajuns la tomberon, nu am avut unde sa le pun… Cred cǎ avem o mare problemǎ de civilizaţie… Nu mai spun de mirosul insuportabil din jurul acestor tomberoane sau a maşinilor care trec, culmea la orele prânzului, la peste 30 de grade aşa cum a fost în ultima perioadǎ… » a declarat pentru PROFIT Alina Z, o tânǎrǎ din Curtea de Argeş care locuieşte de 7 ani în Spania.

”Curge zeamǎ puturoasǎ din ele! Sǎptǎmâna trecutǎ pe Bulevardul Basarabilor şi strazile adiacente baltea putoarea, azi dimineata pe strada Despina Doamna, era o duhoare insuportabila si strada groaznic de murdara, siroind aceeasi zeama puturoasa, imagini categoric incompatibile cu orice fel de titlu de oraş regal la care tot visam!”, se mai plânge un bărbat.

 

Aştepǎm licitaţia, apoi vorbim pe aceastǎ temǎ

Chestionat pe aceastǎ temǎ şi mai ales întrebat dacǎ are de gând sǎ ia mǎsuri, ţinând cont de faptul cǎ reclamaţiile argeşenilor sunt multe în acest sens, primarul Constantin Panţurescu a declarat: “Din câte ştiu eu o sǎ fie o licitaţie pentru desemnarea operatorului. Atâta vreme cât altǎ societate s-ar putea ocupa de colectarea şi transportul gunoiului menajer, nu are rost sǎ vorbesc acum cu cei de la Transarg. Vom avea o astfel de discuţie cu cei care vor prelua serviciul ».

Proaspǎt numit în funcţie, Panţurescu nu a ştiu nici când va vea loc licitaţia nici când sau dacǎ va fi schimbat operatorul. Ar fi trebuit totuşi sǎ ştie şi aceste amǎnunte, având în vedere cǎ ani de zile a fost consilier local şi aceste detalii au fost discutate de mai multe ori în şedinţele legislativului.

Licitaţia a fost câştigatǎ de o altǎ societate

Alegerea și delegarea operatorului economic pentru zonele Costești și Curtea de Argeș reprezintă ultima activitate din cadrul proiectului privind Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș. Astfel, județul nostru devine cel de al IV-lea din ţară care are acoperit, în proporție de 100%, serviciul de salubritate, potrivit tuturor normelor europene şi primul care are tarife diferenţiate pentru cei care colectează selectiv deşeurile.
Selectarea operatorului s-a făcut prin licitaţie publică, potrivit normelor legale în vigoare, respectiv OG 34/2006. Toate documentele ce au stat la baza procedurii sunt publice, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) şi pot fi consultate oricând, de oricine.

Costurile serviciului vor fi următoarele:

・    pentru populaţie mediu urban: 4,92lei taxă/persoană sau 5,51 lei tarif/persoană
・    pentru populaţie mediu rural: 2,52 lei taxă/persoană sau 3,18 lei tarif/persoană.
Astfel, tarifele și taxele vor fi mai mici decât cele practicate în momentul de faţă.

Costurile sunt valabile în condiţiile în care cetăţenii selectează deșeurile la sursă și deviază deșeurile biodegradabile în compostoare individuale, puse la dispoziţie gratuit de către ADI Servsal Argeș. Beneficiarii vor avea obligaţia să selecteze deşeurile conform legii, în caz contrar urmând să plătească un tarif mai mare și pot fi chiar amendaţi, conform reglementărilor legale.

„Reuşita scăderii acestor taxe/tarife se datorează şi investiţiilor realizate de Consiliul Judeţean Argeş, în infrastructură specifică, respectiv utilaje, staţii de transfer, platforme de tratare mecanică şi biologică pentru deşeurile compostabile, precum şi în echipamentele de precolectare, recipienţi. Perioada de mobilizare pentru operator este de 60 de zile, timp în care toate UAT-urile (Primăriile) trebuie să adopte, prin HCL, cuantumul taxelor/tarifelor  rezultate în urma licitaţiei și modalitatea de colectare a acestora” a declarat Gabriel Moiceanu, director executiv Servsal Argeş.

Pentru zona de nord, respectiv Curtea de Argeș și comunele limitrofe, la licitaţie s-au înscris trei firme: SC BRAI CATA SRL, SC FINANCIAR URBAN SRL şi SC SALUBRIS SA. Firma SC BRAI CATA SRL a fost eliminată în prima fază a licitaţiei pentru că nu a răspuns solicitărilor de clarificări privind situaţia financiară (cazier fiscal şi scrisoarea de garanţie bancară), aşa cum prevede legea, ridicând astfel probleme de bonitate incompatibile cu cerinţele legale.

Pentru zona Curtea de Argeș câştigătorul licitaţiei este tot SC FINANCIAR URBAN SRL, însă rezultatul a fost contestat de SC SALUBRIS SA. Plângerea a fost înaintată Consiliului Naţional pentru Soluţionare a Contestaţiilor, care urmează să se pronunţe în termen de maximum 20 de zile. În funcţie de decizia CNSC, se va proceda la semnarea contractului sau reluarea licitaţiei pentru aria respectivă.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....