spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

EXCLUSIV! Războiul intereselor pentru ca-n municipiul Câmpulung să fie haos în construcţii – Cercuri obscure nu vor să-i recunoască arhitectului şef diploma de studii

Facebook Twitter Google+
EXCLUSIV! Războiul intereselor pentru ca-n municipiul Câmpulung să fie haos în construcţii – Cercuri obscure nu vor să-i recunoască arhitectului şef diploma de studii

În jurul postului de la conducerea Serviciului Tehnic, Urbanism, Amenajarea Teritoriului, din cadrul primăriei Câmpulung există multe discuţii interne, toate părând să aibă un singur numitor comun, acela de a-l pune pe fugă pe actualul arhitect şef Dan Dumitrescu.
Pornind de la început, timp de zece ani, ZECE, primăria Câmpulung a avut vacant postul de arhitect şef. Motivul, cel puţin declarativ la nivel de conducere a instituţiei, a fost cel al faptului că nici un specialist nu s-a încumetat să ocupe postul, pentru că nimeni cu studii în arhitectură nu doreşte să-şi bată cuie în tălpi cu venit de bugetar şi fără dreptul de a mai profesa-n particular.
De anul trecut, mai precis din data de 10 iunie 2014, arhitect şef la primăria Câmpulung, totodată şi şef al Serviciului Tehnic, Urbanism, Amenajarea Teritoriului, prin concurs, a devenit arh. Dan Cristian Dumitrescu. Rucărean la origini, arhitectul Dumitrescu, a terminat Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură şi Sistematizare în luna iunie 1985, cu nota 10, după care şi-a desfăşurat activitatea în Capitală şi mai apoi în Grecia. Dorind să fie mai aproape de casa părintească, a fost şi unicul candidat pe funcţia de arhitect şef al primăriei Câmpulung, şi cu puţin timp în urmă a împlinit un an pe post.dan dumitrescu arh primarie
Numai că, revenind la faptul că există personaje în primăria Câmpulung care nu au interes ca postul de arhitect să fie ocupat, doar pentru a exista haos în construcţii la nivel local, arhitectul şef Dan Dumitrescu a început să fie şicanat constant.
Totul a început de la adresa nr. 32406 din data de 14.11.2014, semnată de, pe atunci, primarul Călin Andrei, secretarul Nicolae Ghinea şi şefa de la Resurse Umane Daniela Bănuţă. În respectiva adresă, persoanele mai înainte enumerate îi solicitau ca, în baza legilor 350 din 2001 (amenajarea teritoriului şi urbanismul) şi 188 din 1999 (statutul funcţionarilor publici), până la data de „31.12.2015 să aibă absolvite studii de master sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice (n.red. master în arhitectură)”.
De asemenea în aceeaşi adresă se arată destul de tardiv că, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, „diploma de absolvire sau de licenţă a absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate. Nu echivalează funcţia de arhitect şef, care reprezintă funcţie de conducere. Pentru funcţia de arhitect nu aveţi nevoie de master”.
Un paragraf din care se poate extrage o concluzie în stilul „fiecare înţelege ce vrea!”.
Pentru a găsi un răspuns oficial la ceea ce conducerea primăriei Câmpulung îi solicita, adică să prezinte masteratul în termen de un an de zile, arhitectul şef Dan Dumitrescu a solicitat puncte de vedere oficiale de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Din răspunsul pe care arhitectul şef al primăriei Câmpulung l-a primit de la MDRAP, sub semnătura preşedintelui Jozsef Birtalan, extragem numai paragraful final „Pe cale de consecinţă, apreciem faptul că diploma dumneavoastră este echivalentă cu diploma de studii universitare de master în specialitate, motivat de faptul că aţi absolvit învăţământul superior de lungă durată (n.red. 6 ani) în perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna”.
În acelaşi timp, MEN subliniază în răspunsul transmis arhitectului şef Dan Dumitrescu, semnat de prof. univ. dr. Ion Ştefan Groza, că „Şi în prezent, deoarece calificarea de arhitect este reglementată sectorial la nivel european, conform art. 153, alin (1), din Legea 1 din 2011, ciclurile I şi II de studii universitare aferente sunt oferite comasat, într-un program unitar de studii universitare cu o durată de 6 ani, la învăţământul de frecvenţă (zi), diploma obţinută fiind de nivel de master”.
Povestea se încheie cu o ultimă adresă pe care arhitectul şef Dan Dumitrescu a înregistrat-o luni, 15 iunie 2015, la registratura primăriei Câmpulung, o adresă în atenţia primarului (viceprimarului cu atribuţii de primar) în care solicită „clarificarea unei situaţii (voit ambigue), referitor la obligativitatea deţinerii diplomei de studii universitare de master în specialitate, necesare ocupării funcţiei de arhitect şef, conform legii (…), luând cunoştinţă despre situaţia existentă în acest caz parcurgând documentele anexate”, respectiv răspunsurile de la MEN şi MDRAP şi diploma de absolvire.
Luând legătura şi cu arhitectul şef Dan Dumitrescu, acesta ne-a pus la dispoziţie un rând de documente identic cu cel transmis conducerii primăriei Câmpulung în vederea soluţionării situaţiei sale.
Cert este că la nivelul primăriei Câmpulung nu s-a dorit timp de zece ani un arhitect şi atunci vine întrebarea „de ce s-ar dori acum un arhitect care să mai fie şi şef?”.
În acelaşi timp destul de supărat pe situaţia creată, arh. Dan Dumitrescu este chiar pe picior de plecare, dat fiind că la Câmpulung îl ţine doar apropierea de părinţi, în timp ce în Grecia îl aşteaptă o reală carieră bine plătită. Cu toate acestea ne-a declarat, în exclusivitate, că dacă o să plece din primărie va pleca de bună voie şi nu din cauza unor răutăţi. teren stadion campulung (1)
Nu putem încheia fără să ne amintim că până anul trecut la nivel de Câmpulung s-au dat autorizaţii în stil haotic, s-a construit după bunul plac şi s-au cam făcut verificări doar la cine nu a cotizat. E normal ca atunci când se caută ca lucrurile să fie îndreptate cei ce se pun pe respectatul legii să fie … maziliţi.
Curioşi suntem cine va câştiga această luptă şi dacă chiar se doreşte un arhitect al municipiului sau chiar nu e nevoie şi de specialişti? Că doar ar mai fi de construit pe albiile Râului Târgului, pe stadionul municipal, de ce nu şi-n intersecţii sau în Piaţa Primăriei.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....