Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Ludovic Orban scoate la mezat activitățile sanitar-veterinare publice! Schimbarea legislativă pregătită de Guvernul PNL

Publicat

in

Dezvăluire BUGETUL.RO. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, ANSVSA va concesiona activitățile sanitar-veterinare publice, pe o durată de 5 ani, medicilor veterinari organizați ca PFA sau în societăți comerciale, precum și universităților care dețin facultăți de profil. Schimbarea-cheie vizează activitățile sanitar-veterinare publice prevăzute la art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Tatăl lui Vlad Voiculescu, colaborator al Securității! (Documente)

În prezent, ANSVSA poate fie să încheie contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii (PFA, SRL etc.), fie să angajeze personal sanitar-veterinar propriu, pentru efectuarea în exploatațiile nonprofesionale a unor activități sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea trebuie să le pună în aplicare. Astfel, dacă la ora actuală ANSVSA poate să aleagă între a angaja personal propriu și a încheia contracte cu medici veterinari organizați conform legii, dacă proiectul de HG al Guvernului PNL va fi adoptat odată cu instalarea noului Cabinet liberal, Autoritatea va fi obligată să cesioneze activitățile sanitar-veterinare publice. 

Autoritatea, prin direcţiile sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, concesionează activitățile sanitar – veterinare publice prevăzute la art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin încheierea contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii, precum și cu universități care dețin facultăți de profil”, se arată la Art. 2 din proiectul de HG unde apare numele lui Ludovic Orban, care a fost consultat de Bugetul.ro.

Pentru efectuarea în exploatațiile nonprofesionale a unor activități sanitar-veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea trebuie să le pună în aplicare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București încheie contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii sau pot angaja personal sanitar-veterinar propriu, în condițiile legii, în situațiile în care nu se pot încheia contracte cu medicii veterinari, organizați în condițiile legii.

Cine va putea activitățile ANSVSA pe care Guvernul PNL vrea să le scoată la mezat:

  • Entități juridice aparținând mediciilor veterinari organizaţi în condiţiile legii, care sunt deținătoare de unități medical veterinare în care se desfașoară activități de asistență medical veterinară, înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medical-veterinare, cu sau fără personalitate juridică;
  • universități care dețin facultăți de profil medical veterinar, care au concesionat anumite activități sanitarveterinare publice, potrivit normelor metodologice din proiectul de HG.

Unități medical veterinare în care se desfașoară activități de asistență medical veterinară – unități furnizoare de servicii de asistență medicală veterinară, care dețin certificat de inregistrare eliberat în vederea functionarii, potrivit legislației în vigoare și care se regăsesc în Registrul unic al cabinetelor medical – veterinare, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, organizate în una dintre formele:
(i) unități fără personalitate juridică, organizate ca persoană fizică ce exercită o profesie liberală: cabinet
medical veterinar individual și cabinete medical-veterinare asociate;

(ii) unități cu personalitate juridică, respectiv unități ce aparțin unor societăți comerciale înființate
potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea cerințelor din Legea nr. 160/1998, republicată: cabinet medical veterinar, clinică veterinară, spital veterinar.

Cum se va face procedura de atribuire

Procedura de atribuire a contractelor de concesiune pentru activitățile veterinare contractate, pentru circumscripțiile sanitar-veterinare stabilite potrivit prezentelor norme, se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 867/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările și completările ulterioare.

Bugetul.ro a descoperit, în această săptămână, că Guvernul Orban vrea să le interzică țăranilor să-și înmulțească porcii

Luni, 2 februarie, Bugetul.ro a descoperit că Guvernul Orban, printr-un proiect de Ordin al președintelui ANSVSA, vrea să le interzică țăranilor să-și înmulțească porcii în propriile gospodării.

Vezi și Guvernul Orban a luat-o razna! Ordinul prin care țăranii nu mai au voie să-și înmulțească porcii în propriile gospodării

„Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale este interzisă:
i) activitatea de reproducție;
ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”, se precizează în proiectul de Ordin, publicat pe site-ul ANSVSA.

Ulterior, ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că ideea se află la stadiul de proiect și că nu a fost, cel puțin până acum, aplicată.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Anchete

DOCUMENT EXCLUSIV Lovitură pentru proprietarii de mașini, în perioada stării de urgență! Valabilitatea ITP-urilor nu se prelungește

Publicat

in

De

Bugetul.ro a intrat în posesia unui document din care reiese faptul că proprietarii de mașini încasează o adevărată lovitură pe perioada stării de urgență.

Concret, directorul general al Registrului Auto Român, Radian Tufă, i-a transmis șefei Direcției Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, Adriana Kalapis, că valabilitatea ITP-urilor nu se prelungește pe perioada stării de urgență.

Vezi și EXCLUSIV Omul nr. 2 din MAI, Bogdan Despescu, dezminte: ‘Să-mi las colegii în mijlocul luptei? Așa mă cunoașteți pe mine?’

În atenția doamnei Director Adriana Kalapis,

Ca urmare a necesității clarificării situației valabilității Certificatului de Inspecție Tehnică Periodică (ITP), vă transmitem în continuare punctul de vedere al Registrului Auto Român (RAR) pe acest subiect.

Având în vedere următoarele considerente:

  1. Certificatul de ITP nu intră sub incidența ordonanțelor militare de până acum, agenții care le emit nefiind autorități publice;
  2. Siguranța deplasării pe drumurile publice trebuie să rămână o prioritate și în această perioadă;
  3. Necesitatea limitării efectelor financiare negative ale stării de urgență;

Vezi și ‘Ce mă interesează pe mine ce a zis Vela?’ (opinie)

RAR concluzionează că nu există suport juridic pentru ca valabilitatea certificatelor ITP să fie prelungită.

În ceea ce ne privește, RAR va asigura permanent în reprezentanțele sale personalul necesar, astfel încât vor fi efectuate toate activitățile solicitate pentru clienții care dețin o programare valabilă.

De asemenea, vor fi efectuate activitățile efectuate în regim de urgență, precum cele pentru vehiculele care aparțin autorităților statului sau transportatorilor”, se precizează în scrisoarea intrată în posesia Bugetul.ro, semnată de șeful RAR, Radian Tufă, în data de 26.03.2020.

În Decretul privitor la instituirea stării de urgență se precizează că documentele eliberate de autoritățile publice care expiră în această perioadă vor avea valabilitatea prelungită

La Capitolul II – Domeniul economic, Articolul 14, în Decretul semnat de Klaus Iohannis, la 16 martie, se precizează că„ valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență”.

Art. 14 – Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență”, se arată în Decretul dat de șeful statului.

Agenții care emit ITP-urile nu sunt autorități publice, dar sunt acreditați de RAR

În documentul intrat în posesia Bugetul.ro, șeful RAR, Radian Tufă, își motivează decizia prin faptul că ITP-ul „nu intră sub incidența ordonanțelor militare de până acum, agenții care le emit nefiind autorități publice”.

Totuși, trebuie precizat că, deși agenții economici care eliberează ITP-urile nu sunt autorități publice, aceștia sunt acreditați de Registrul Auto Român.

Inspecţia tehnică periodică a vehiculelor rutiere se poate desfăşura numai de către agenţi economici care au capabilitatea tehnică adecvată şi care, în urma unei evaluări, sunt autorizaţi de către Registrul Auto Român, organismul tehnic desemnat în acest sens de Ministerul Transporturilor”, se precizează pe site-ul RAR.

Vezi și Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Mare atenție, români! Se vor da amenzi uriașe pentru încalcarea legii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV Autoritățile refuză să testeze pesoanele care au intrat în contact direct cu pacienții cu coronavirus! Reacția Ministerului Sănătății

Publicat

in

De

Surse care doresc să rămână sub protecția anonimatului au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că autoritățile române refuză să testeze persoanele care au intrat în contact direct cu pacienții deja confirmați cu coronavirus. Caz concret: În Brașov, un copil a fost confirmat cu coronavirus. Tatăl copilului a cerut să i se facă testarea, însă autoritățile l-au refuzat pe motiv că i se vor recolta probe doar dacă prezintă simptome. De asemnea, nici anchetă epidemiologică nu se mai face, ne-au spus sursele noastre.

Astfel, ne-am îndreptat privirea către autorități. Bugetul.ro a contactat-o telefonic, duminică, pe șefa Direcției de Sănătate Publică Brașov, Anca Bertea.

Când a auzit întrebarea, șefa DSP Brașov – o autoritate care ar trebui să comunice și să gestioneze astfel de situații – ne-a închis telefonul. Apoi nu ne-a mai răspuns.

Testarea se face doar dacă există simptomatologie

Ulterior, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta ne-a dezvăluit care e procedura.

Secretarul de stat ne-a spus că testarea se face doar dacă există simptomatologie, la început fiind „recomandată” o izolare de 14 zile.

Este recomandare de izolare 14 zile cu testare dacă are simptomatologie”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Nelu Tătaru.

3 pacienți infectați cu coronavirus, decedați pe teritoriul României

Duminică, 22 martie, au murit 3 persoane infectate cu coronavirus. Toate trei aveau afecțiuni preexistente.

Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani, confirmat cu COVID-19 pe 18 martie 2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).

Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani, era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

Al treilea pacient a fost un bărbat în vârstă de 70 de ani, care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în data de 22 martie, că, pe teritoriul României, au fost confirmate de 433 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Vezi și Adrian Streinu-Cercel a dat verdictul! Pacientul infectat cu coronavirus a murit de cancer

După primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus, Alexandru Rafila demontează o teorie apărută în spațiul public: N-am avut forma ușoară

EXCLUSIV Guvernul Orban, prins în ofsaid! Măsura prin care statul suportă 75% din salariu, din cauza coronavirusului, este ineficientă în aceste cazuri

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend