spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

EXCLUSIV ! Iisus dezbrǎcat, pe peretele unei biserici monument din Arges – Frescǎ unicǎ în lume

Facebook Twitter Google+
EXCLUSIV ! Iisus dezbrǎcat, pe peretele unei biserici monument din Arges – Frescǎ unicǎ în lume

#Un chinez, înmormântat în monumentul istoric

Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş este unicat în lume din multe puncte de vedere iar valoarea sa este, într-adevǎr, una inestimabilǎ. Sunt însǎ multe detalii ale acestei construcţii neştiute de locuitorii oraşului ci, mai mult de turişti. Si asta pentru cǎ argeşenii care vin sǎ viziteze Biserica Domneascǎ nu plǎtesc pentru ca un ghid sǎ le povesteascǎ istoria acesteia. Turiştii însǎ, în special strǎinii, sunt mult mai interesaţi de poveşti aşa cǎ aflǎ, înainte localnicilor, cât de importantǎ şi, mai ales cât de rarǎ este pictura de pe pereţii bisericii.

Iisus dezbrǎcat – frescǎ unicǎ în lume

mormant-chinez-biserica-domneascaIar dacǎ de doar câţiva ani s-a aflat cǎ printre puţinele fresce din lume cu Maica Domnului însǎrcinatǎ se aflǎ la Biserica Domneascǎ din Curtea de Argeş, ar trebui sǎ se ştie cǎ, o picturǎ, de data aceasta unicǎ în lume se aflǎ aici, aceea cu Iisus dezbrǎcat, sau, cum explicǎ ghidul, « fǎrǎ sǎ îi fie acoperitǎ pudoarea ».

« Fresca a fost restauratǎ de Dumitru Norocea şi, într-adevǎr, este unicǎ în lume. Nu putem însǎ şti dacǎ aşa a fost şi originalul. Interesant este faptul cǎ, în acea scenǎ, printre cei care se uitǎ la Iisus este şi pictorul Dumitru Norocea… s-a pictat şi pe el. Element unic într-o frescǎ sunt şi tâlharii care apar în pictura cu drumul crucii. Nicǎieri nu mai apar, în nici o picturǎ… » a declarat pentru PROFIT, Stefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeş.

Chinezul înmormântat la Domneascǎ, profesor de muzicǎ

Si tot un lucru mai puţin ştiut este acela cǎ într-un din mormintele din incinta Bisericii mormant-chinez-biserica-domneasca-1Domneşti ar fi înmormântat un chinez. Pe peretele de lângǎ mormânt este înfǎţişatǎ o armurǎ în stil chinezesc iar în mormânt, a fost gǎsitǎ o insignǎ pe care era desenatǎ aceeaşi armurǎ. Despre cel care işi doarme somnul de veci la Curtea de Argeş nu se ştiu foarte multe lucruri însǎ, se pare cǎ ar fi vorba de un profesor de muzicǎ, un maestru de muzicǎ, aşa cum era numit la vremea respectivǎ, fiind cel care ar fi schimbat sistemul de notare în Constantinopol.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....