Conecteaza-te cu noi

Anchete

EXCLUSIV Harta ‘pătaților’ din Poliție. Toți șefii controversați

Publicat

in

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a reamintit, luni, că vrea să facă curățenie totală în Poliție și să-i demită pe șefii care au legături cu politicul și cu lumea interlopă.

Bugetul.ro vă prezintă astăzi șefii controversați din Poliția Română. Cuvinte-cheie: luare de mită, abuz sexual, abuz în serviciu, legături cu politicul, avansări inexplicabile.

IPJ Alba – Florin Constantin Dogaru. Dogaru conduce Poliția Alba, deși el nu a terminat nici Școala de Poliție, nici Academia de Poliție.

La bază, el este inginer. În 1994, acesta a absolvit Universitatea Politehnica din București, iar în 1995 s-a angajat ca ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a criminalității economice din IPJ Alba.

IPJ Argeș – Pieleanu Tudorel. Șeful Poliției Argeș a avut o firmă împreună cu fostul ministru de Interne, Carmen Dan. De altfel, el nu a ascuns în niciun moment că îl leagă o „strânsă prietenie” de „Blonda lui Dragnea”.

„O cunosc pe doamna Carmen Dan dinainte ca dumneaei să fie un înalt funcționar public. A ajuns la începutul anului 2011 subprefect, am fost din anul 2007 șeful Poliției Alexandria, deci parcursul carierei mele nu a început din momentul în care am cunoscut-o pe doamna Carmen Dan. Am avut o relație corectă, ne cunoaștem familiile. Dânsa este plecată din Teleorman din 2016 și nu cred că parcursul carierei mele a fost influențat sau poate fi influențat de Carmen Dan”, a declarat șeful Poliției Argeș, în cadrul unei conferințe de presă.

IPJ Arad – Tamaș Ioan Marcu. În anul 2016, șeful Poliției Arad a fost acuzat de un subaltern de abuz în serviciu. În acest sens, împotriva lui Tamaș Ioan Marcu a fost depusă o plângere penală la DNA.

IPJ Bacău – Vasile Oprișan. A promovat violența împotriva femeilor. Invitat într-o emisiune la postul de radio Mesagerul FM, șeful Poliției Bacău a spus că femeile care primesc o palmă din partea soţilor exagerează atunci când sună la 112 şi nu ar trebui să-i deranjeze pe poliţişti în miez de noapte, deoarece pot aştepta şi până dimineaţa. În urma acestei declarații, el a fost anchetat intern.

IPJ Botoșani – Viorel Avram. Avram a fost instalat la șefia instituției botoșănene chiar de ministrul Marcel Vela, în luna noiembrie, el fiind anterior la conducerea IPJ Caraș-Severin. Originar din Caraș-Severin, asemeni lui Vela, Viorel Avram a fost acuzat de ministrul de Interne că ar fi politizat IPJ Caraș-Severin. Drept urmare, Avram a fost „pedepsit” cu detașarea la șefia IPJ Botoșani.

IPJ Brașov – Valentin Flucuș. În 2017 a ajuns șef IPJ Brașov, iar ulterior președintele Iohannis l-a avansat în grad, fiind chestor de poliție, deși el nu are nicio diplomă eliberată de vreo unitate de învățământ pentru formarea polițiștilor, conform psnews.ro.

Practic, el fost promovat chestor de poliție, chiar dacă la bază este inginer.

Flucuș conduce IPJ Brașov, chiar dacă el a studiat la Facultatea de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini, pe care a absolvit-o în 1990.

IPJ Buzău – Laurențiu Pantazi. Deputatul Adrian Mocanu a făcut publică în acest an „Marea familie din IPJ Buzău”. Conform lui Mocanu, „LAURENȚIU PANTAZI, șeful IPJ Buzău, este nașul șefului Serviciului Rutier, cms. șef SILVIU DINU. SILVIU DINU este cumătrul subalternului său, COSMIN RĂDULESCU, șeful Biroului Rutier. LAURENȚIU PANTAZI mai are un fin pe care l-a impus ca șef, cms. șef CRISTINEL STANCIU, șeful Serviciului Investigații Criminale. CRISTINEL STANCIU este cumătru cu MIHAI TĂRTĂREANU, șeful Serviciului Acțiuni Speciale. DANIEL BRUTARU, șef Serviciu Resurse Umane, susține toate mișcările de personal dorite de LAURENȚIU PANTAZI. CARMEN GAVRILĂ, șefa Biroului Control Intern, este verișoara lui BRUTARU”.

IPJ Călărași – Maria Iorga. Șeful Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, l-a acuzat, printre altele, pe Iorga de „luare de mită”.

Vezi și EXCLUSIV Dumitru Coarnă îi vinde pontul cel mare lui Marcel Vela! Doi șefi din Poliție ce ar trebui executați

„La Călărași, e un management total defectuoas, o atitudine din asta pe care nu pot să o numesc în vreun fel. De la vocabular, adresare subordonți, până la zonă infracțională – luare de mită. Am și sesizat IGPR-ul, dar nimeni nu vrea să cerceteze”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, după cum scriam AICI.

IPJ Constanța – Constantin Dancu. Același Dumitru Coarnă a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că Dancu este ținut în funcție datorită senatorului Liviu Tit Brăiloiu.

„Pe Dancu, poate să-l revoce oricând domnul Vela, chiar și mâine. Și atunci de ce nu o face? E coleg de Senat și de Comisie de apărare cu domnul Brăiloiu (n.r. – Tit Brăiloiu). Iar domnul Brăiloiu trage de domnul Dancu și sigur că am ajuns aici”, ne-a declarat șeful SNPPC.

Atât Constantin Dancu, cât și Marian Iorga, „ar trebuie revocați din cauza managementului defectuos, coroborat cu o serie de infracțiuni pe care le are domnul ministru despre ei, la nivel informativ”, ne-a precizat Dumitru Coarnă.

IPJ Cluj – Mircea Rus. În 2017, Rus a dat examen pentru ocuparea postului de șef al Poliției Cluj, dar a luat nota 3. Ulterior, Carmen Dan l-a împuternicit șef la IPJ Cluj.

Rus este suspectat de presa locală și de faptul că ar fi nașul fiului unui interlop clujean. În toamna lui 2018, el a luat însă examenul pentru șefia IPJ, fiind scos din perioada de interimat. Rus este un apropiat al organizației județene a PSD.

IPJ Caraș-Severin – Florin Turnagiu. Acesta a fost instalat la șefia IPJ Caraș-Severin de către Marcel Vela. Doamna Turnagiu este membră a PSD Timiș și lucrează la Consiliul Județean Timiș, condus de pesedistul Călin Dobra, conform Național.

IPJ Covasna – Marius Daniel Ivașcu. În luna august, el a fost acuzat că a obținut funcția nelegal. Sindicaliștii de la Pro Lex susțin că Marius Daniel Ivașcu ar deține funcția nelegal și că ar fi fost numit pe post abuziv, cu sprijin de la fostul inspector-șef, Liviu Pampu Romanescu.

IPJ Dâmbovița – Valentin Dumitrașcu. În luna noiembrie, Marcel Vela l-a detașat la conducerea IPJ Dâmbovița pe Valentin Dumitrașcu. Despre Dumitrașcu, este cunoscut faptul că mergea la vânătoare alături de fostul lider PSD, acum încarcerat la Penitenciarul Rahova, Liviu Dragnea.

IPJ Galați – Cornel Mototolea. Susținerea politică a șefului IPJ Galați, comisarul-șef Cornel Mototolea, este asigurată de deputatul PNL Victor Paul Dobre, membru al Comisiei de Apărare și Ordine Publică, conform nepasadegalati.ro.

IPJ Gorj – Decebal Drăghiea. Acesta este fiul fostului prefect de Mehedinți, Nicolaea Drăghiea. Șeful IPJ Gorj a fost acuzat în trecut de o tânără că a abuzat-o sexual.

IPJ Harghita – Mircea Ștefan Iordan. Conform Psnews.ro, în privința lui există o anomalie. Acesta a studiat Academia de Poliție între 1999 și 2004, dar el deja în 1992 era agent operativ la serviciul arme din IPJ Harghita. Între 1995-2000 era agent operativ la serviciul rutier. În primul rând, cum a putut să fie agent de poliție dacă el Academia a început-o abia în 1999, iar până atunci nu apar alte studii în CV-ul său. Și a doua problemă – cum a putut să facă și Academia de Poliție în București, dar și să lucreze cu normă întreagă în Poliție? Pentru că activitatea de polițist nu e oricum un job part-time. Ce facultate a făcut? La distanță? Avem toate motivele să ne îndoim serios de studiile sale.

IPJ Hunedoara – Bîrlea Ovidiu GabrielȘeful Poliției Hunedoare se numără și el printre inginerii ajunși grei în uniformă. În 1989 acesta a terminat Institutul Politehnic din Timișoara, obținând calificarea de inginer. Abia între 2001 și 2005 a studiat Facultatea de Științe Juridice, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Cu toate acestea, în 1991, cu calificarea de inginer, acesta era ofițer specialist la IPJ Hunedoara pentru investigarea fraudelor. CV-ul lui Bîrlea nu explică și cum a intrat în Poliție sau dacă a făcut vreun curs de specializare pentru activitatea de polițist.

IPJ Ialomița – Ivan Cristian. A fost cercetat disciplinar pentru superficialitate, după jafurile de la Sinești. „Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, Cristian Ivan, va fi cercetat disciplinar, ministrul Afacerilor Interne acceptând propunerea făcută de şeful Poliţiei Române, după ce în urma controlului desfăşurat la inspectoratul judeţean a rezultat că activitatea poliţiştilor este superficială, unele sesizări nu au fost urmate de verificări şi nu au fost luate măsuri pentru a preveni furturile din autoturisme din zona Sineşti. Pe lângă Cristian Ivan vor mai fi cercetaţi disciplinar alţi opt poliţişti”, informa, în 2018, presa din România.

IPJ Iași – Costel Gîtlan. În acest an, Gîtlan a intrat într-un conflict deschis cu polițistul Marian Godină. Godină a lansat un apel către cetățeni pentru a lua atitudine împotriva șefului IJP Iași, Costel Gîtlan, după ce acesta a început cercetarea disciplinară a agentei de poliție Andrada Voicu.

IPJ Sălaj – Terheș Gabriel Marin. A încercat de două ori să ia concursurile organizate în 2018, dar nu a reușit să ia nota de trecere.

IPJ Sibiu – Ivancea Tiberiu-Iulian. A fost acuzat că a plagiat lucrarea de doctorat

Și în Maramureș și Bistrița-Năsăud, liderii organizațiilor locale ale PSD, Gabriel Zetea și Radu Moldovan, și-au selectat șefii IPJ, pe Liviu Grozavu, respectiv pe Ovidiu Lupșa.

IPJ Valcea – Sorin Ovidiu Oara. A fost surprins la un local împreună cu primarul Mircia Gutău.

Vezi și Răsturnare de situaţie! Marcel Vela şi Guvernul Orban lovesc în poliţişti! Sindicalişii ameninţă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Anchete

EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Propunerea pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Nicu Bologa, se judecă cu Statul Român. Printre instituțiile acționate în instanță de cel care ar putea deveni succesorul Laurei Codruța Kovesi, la șefia DNA, se numără și Ministerul Finanțelor Publice, condus, la această oră, de către Florin Cîțu – unul dintre cei mai cunoscuți miniștri din Guvernul Orban.

Concret, într-o speţă aflată în faza de apel, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București, descoperită de Bugetul.ro, mai mulți magistrați își cer drepturile salariale, pentru că au lucrat peste 8 ore pe zi. Printre aceștia se află și Bologa.

Vezi și EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie

Bologa Crin Nicu, Chiș Bogdan Sergiu, Flonta Sorin Emil, Dohan Oana Cerasela, Crăciun Florian Nicolae, Brândea Dan Eugen, Olar Adrian Claudiu au acționat în instanță MINISTERUL PUBLIC – PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,  MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE,  PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL CLUJ și  PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL SĂLAJ. Procesul are ca obiect „drepturi salariale ale personalului din justiţie DREPTURI SALARIALE PENTRU SERVICIU DE PERMANENŢĂ ( PESTE 8 ORE PE ZI)”.

Apelul se va judeca în luna februarie.

În faza de fond, Crin Bologa a pierdut procesul cu statul

În prima fază, Tribunalul Alba a respins cererea formutată de Chiş Bogdan Sergiu, Flonta Sorin Emil, Dohan Oana Cerasela, Crăciun Florian Nicolae, Brîndea Dan Eugen, Bologa Crin Nicu, Olar Adrian Claudiu.

„Respinge acţiunea formulată de către reclamanţii Chiş Bogdan Sergiu, Flonta Sorin Emil, Dohan Oana Cerasela, Crăciun Florian Nicolae, Brîndea Dan Eugen, Bologa Crin-Nicu, Olar Adrian Claudiu, în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Ministerul Finanţelor Publice, şi, în consecinţă, respinge acţiunea faţă de acesta. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Alba.”, se arată în ședința din data de 02.07.2019.

Ulterior, cei 7 au făcut apel.

Cătălin Predoiu l-a propus la șefia DNA

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus pe Crin Nicu Bologa la șefia DNA. Propunerea i-a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis, cel care urmează să ia o decizie în acest sens.

„Voi adresa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire: pentru funcția de Procuror General al României, doamna procuror Gabriela Scutea; pentru funcția de Procuror-șef al DNA, domnul procuror Crin Bologa; pentru funcția de Procuror-șef al DIICOT, doamna procuror Giorgiana Hosu”, a declarat, marți, Predoiu.

Crin Bologa ar putea ajunge la șefia DNA din postura de adjunct al prim-procurorului parchetului de pe lângă tribunalul Sălaj. În 2005, la 33 ani, devenea cel mai tânăr șef din structura DNA, la serviciul teritorial Cluj.

După ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție, în fruntea DNA s-au aflat doi procurori-șefi interimari: Anca Jurma și Călin Nistor.

Vezi și

EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie

Omul Sistemului din CSM a fost executat! Codruț Olaru trecut pe linie moartă de Codruța Kovesi

Atenție, șoferi! Metoda prin care polița RCA scade

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Anchete

EXCLUSIV BUGETUL.RO Bubuie un uriaș scandal sexual în Poliție: ‘Favoruri sexuale pentru promovarea în funcții’/Paradoxal, șeful IPJ Călarași nu este cercetat și disciplinar

Publicat

in

De

Un al doilea scandal sexual bubuie în Ministerul de Interne astăzi! Vineri, ministrul Marcel Vela a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că a dispus anchetarea șefului IPJ Călărași, Marian Iorga. Cercetarea lui Marian Iorga vine în contextul în care Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a făcut mai multe plângeri, în 2019, atât la IGPR, cât și la Cabinetului ministrului Vela, împotriva șefului IPJ Călărași, pe care l-a acuzat, printre altele, de luare de mită.

Marcel Vela a anunțat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că s-a început cercetarea lui Iorga. Dumitru Coarnă, însă, ne-a dezvăluit că este vorba doar despre o anchetă penală, care ar putea dura chiar și câteva luni. În exclusivitate pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă a spus că ar fi trebuit demarată împotriva lui Marian Iorga și o CERCETARE DISCIPLINARĂ, având în vedere că Marian Iorga ar fi pretins „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”. Această cercetare disciplinară NU a fost începută, însă, de Direcția de Control Intern a Poliției Române. Contactat de Bugetul.ro, Liviu Vasilescu, inspectorul-șef al Poliției Române, ne-a declarat că domnul Coarnă a depus două sesizări, care au fost trimise spre cercetare penală, dar nu-și amintește să fie ceve de natură sexuală în plângeri. Însă, dacă ar exista ceva de natură sexuală, tot spre penal ar trebui îndreptat. Am insistat și l-am întrebat pe șeful IGPR dacă nu ar fi cazul și de o cercetare disciplinară, având în vedere că se vorbește de promovarea în funcții, în schimbul unor favoruri sexuale. Chestorul Liviu Vasilescu ne-a precizat că mai verifică, apoi ne-a pasat  comisarului-şef de poliţie Iulian Vicențiu Ionică, directorul Direcției Control Intern a IGPR. Comisarul-șef Iulian Ionică ne-a confirmat că nu a fost începută și o cercetare disciplinară a lui Marian Iorga, deși vorbim despre acuzații de pretinderea unor „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”. Contactat de Bugetul.ro, Marian Iorga nu a dorit să comenteze.

Cum a început totul

În luna decembrie a anului 2019, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, a declarat, pentru Bugetul.ro, că a sesizat, atât IGPR-ul, cât și pe ministrul Macel Vela, cu privire la inspectorul-șef Marian Iorga, însă nimeni „nu vrea să-l cerceteze”. Printre altele, Coarnă îl acuză pe Marian Iorga de „luare de mită”.

Vineri, Marcel Vela a dezvăluit, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că Marian Iorga este cercetat și că, la finalul anchetei, se vor lua toate măsurile legale.

„Da, au fost transmise la IGPR și de acolo s-au transmis la instituțiile abilitate să cerceteze chestiuni penale ce reclamă orice cetățean, polistist sau pensionar din poliție (asa cum este dl la care vă referiți), fie ca persoana fizică sau instituție, atunci când are probe sau suspiciuni cu privire la oricine și la orice. Verificați oficial la IGPR și DGA. Nu pot să dau eu date din dosare. Evident că la finalul cercetării se vor lua toate măsurile legale! Nu vă pot spune mai multe pentru că, la alți membri de sindicat cercetați sau anchetați, același lider de sindicat (n.r. – Dumitru Coarnă) a acuzat că nu le respectăm prezumția de nevinovăție”, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, Marcel Vela.

Marian Iorga, IERTAT și de cercetarea displinară?

Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, ne-a dezvăluit, însă, că s-a început doar cercetarea penală a lui Marian Iorga, deși ar fi trebuit să fie demarată și una disciplinară, având în vedere că l-a acuzat pe șeful IPJ Călărași și de pretinderea unor „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”.

Ca atare, l-am ascultat pe ministrul Vela și am cerut clarificări de la șeful IGPR, chestorul Liviu Vasilescu.

Doamnă Coarnă a depus două petiții pe 22.10 și pe 23.10.2019. Acolo se face vorbire despre implicarea domnului Iorga în diverse activități, care ar duce spre infracțiuni și, având în vedere acest lucru, le-am redirecționat către instituțiile în cauză. Nu sunt de competența noastră și atunci le-am trimis la instituțiile în cauză, având în vedere că sesizează fapte de natură penală și sunt în lucru. Nu știu să fie ceva de natură sexuală în cele două, nu-mi amintesc. E posibil, dar, chiar dacă ar fi ceva de genul ăsta, este tot infracțiune și am trimis-o către instituțiile abilitate”, a declarat, pentru Bugetul.ro, chestorul Liviu Vasilescu.

Am insistat și am întrebat din nou dacă nu ar trebui făcută și o cercetare disciplinară a domnului Iorga.

Mai verific. Eu nu-mi amintesc să fie o asemenea chestiune semnalată. Erau sesizări de altă natură, implicări în lumea interlopă. O să vă sune șeful Corpului de Control”, ne-a precizat apoi Liviu Vasilescu.

„Nu suntem competenți”

Șeful Direcției de Control Intern a IGPR, comisarul-șef Iulian Ionică, ne-a declarat că nu s-a dispus nicio cercetare disciplinară a lui Marian Iorga, fiind că s-a constatat că aspectele semnalate de Dumitru Coarnă nu sunt de competența DGI.

Noi avem niște declarații înregistrate de la SNPPC. Noi le-am evaluat sub aspectul competenței de soluționare și am constatat că nu suntem competenți. În momentul ăla, au fost înaintate spre competența soluționării instituțiilor în cauză. Vis-a-vis de reclamațiile respective, noi nu prea mai avem niciun temei legal să le comentăm sau să le discutăm, întrucât ele chiar pot face obiectul unor probe în niște dosare penale la momentul ăsta. Dacă erau la noi, soluționate la noi, discutam orice”, spus, pentru Bugetul.ro, Iulian Ionică.

„Având în vedere că nu sunt de competența noastră, n-am făcut nicio verificare (n.r. – disciplinară). Primul lucru pe care îl face polițistul într-o lucrare își verifică competența. Este foarte posibil să fie și acest aspect (n.r. – Marian Iorga să fi cerut favoruri sexuale pentru promovarea în funcții a unor subordonate)”, a mai precizat șeful DGI.

Marian Iorga: „Nu comentez”

Bugetul.ro i-a solicitat și lui Marian Iorga un punct de vedere cu privire la acuzațiile pe care i le aduce liderul sindical Dumitru Coarnă.

Șeful IPJ Călărași a preferat să nu comenteze și lase instituțiile abilitate să-și facă datoria.

„Instituțiile abilitate să facă aceste verificări. Ele au fost sesizate. Nu comentez. Nici nu este cazul să spun că sunt doar fabulații. Aștept rezultatul acestor instituții acreditate de lege să facă verificările”, ne-a transmis Marian Iorga.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend