Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV! Fascinantul Argeş – Ca să fenteze taxele şi impozitele, Şefa de la Asistenţă Socială şi-a scos certificat de handicap  

Publicat

in

#Femeia spune că e bolnavă şi salariul de aproape 2000 lei nu îi mai ajunge

#Cazul pare uluitor atât pentru secretarul primăriei cât şi pentru primar

Argeşul pare a fi raiul funcţionarilor publici, al medicilor sau poliţiştilor care încearcă, prin fel şi fel de tertipuri să mai păcălească legea şi să mai facă un ban în plus. Au fost medici care scoteau la pensie argeşeni bolnavi închipuiţi pe bandă rulantă, poliţişti care făceau pe toată lumea şofer iar acum a apărut o nouă categorie – funcţionari publici cu handicap. La propriu.

Dosarul stufos, la îndemâna oricui

Mariana Moise este şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Curtea de Argeş. Are ani de exeperienţă în domeniu şi tot ea, alături de angajaţii pe care îi are în subordine, se ocupă de acordarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap sau însoţitorii acestora. Ciudat sau nu, de  ceva vreme, tocmai Mariana Moise a primit un certificat medical prin care atestă că este o persoană cu handicap, fiind diagnosticată cu poliartrită reumatoidală. E drept, boala nu alege şi nu ar trebui să lovească pe nimeni. Dosarul stufos cu zeci de acte medicale, radiografii şi fel de fel de analize ne-a fost pus la dispoziţie chiar de Mariana Moise care a recunoscut că are o boală grea şi e normal să primească sprijin. Nu este de competenţa noastră să contestăm deciziile medicale numai că e ciudat faptul că o dată cu acest certificat de handicap vin şi o serie de drepturi şi beneficii, dar şi o serie de anchete sociale pe care, culmea, ar trebui să le facă funcţionarii serviciului public de asistenţă socială şi să le aprobe chiar Mariana Moise.

„Salariu de 1700 lei abia îmi ajunge pentru tratamentele de care am nevoie”

Cum pe marginea acestui subiect a început să se facă mare vâlvă, atât în rândul funcţionarilor publici cât şi a unor argeşeni care au auzit povestea, am încercat să aflăm adevărul chiar de la Mariana Moise. Aceasta a recunoscut faptul că, din păcate, este bolnavă, iar diagnosticul ei se încadrează ca unul de handicap. „De ani de zile mă lupt cu boala, am poliartrită reumatoidală, am zeci de analize şi acte medicale. Este foarte greu ca din salariu de aproape 1700 lei pe care îl am aici să îmi permit tratamentele şi procedurile pe care trebuie să le fac”, a declarat aceasta.

De asemenea şefa de la SPS a recunoscut şi faptul că, în baza certificatului de handicap beneficiază de  o reducere de 90% la medicamente şi tratamente şi încasează lunar şi o indemnizaţie, destul de mică, după cum tot ea declară.

„E bine să avem şi persoane cu handicap, aşa e legea”

Ca de multe alte ori atunci când vine vorba de funcţionarii pe care îi are în subordine, primarul Nicolae Diaconu s-a arătat complet surprins de subiect. „Vorbiţi serios? Mi-aţi dat temă de lucru, habar nu aveam…” a declarat uimit primarul, continuând…. „E bine să avem angajate şi persoane cu handicap, există o lege care ne obligă la acest lucru sau dacă nu avem să achiziţionăm produse făcute de astfel de persoane, aşa cum noi mai luăm de la Hand Rom”.

În acest caz nu e vorba nici de incompatibilitate, având în vedere că banii pentru astfel de ajutoare vin de la bugetul de stat, nici de altfel de nereguli, informează la rândul său secretarul Radu Chirca. Totuşi, problema ridicată de mai mulţi „binevoitori” de prin primărie este aceea a anchetelor sociale necesare în astfel de cazuri sau cele de care va fi nevoie în cazul în care, Mariana Moise ar ajunge chiar să ceară un ajutor de urgenţă pentru medicamente, de această dată din banii publici.

Care sunt de fapt avantajele

Conform legii, pe lângă imdemnizaţie lunară de 200-300 de lei au o serie de facilităţi: scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren şi scutire de la plata impozitului pe venituri salariale. Apoi, persoanele cu handicap pot lua credit, dar statul suportată dobânda. La asta se adaugă scutire de la taxa de drum, dar şi transport gratuit sau bilete în staţiunile balneare.

Cu siguranţă că a avea o astfel de boală este un lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni numai că problema certificatelor cu handicap obţinute de diferite persoane publice nu este una nouă. Inclusiv la Curtea de Argeş s-au vehiculat nume grele ale unor astfel de deţintori, ţinând cont de beneficiile de care au parte, inclusiv dacă au societăţi comerciale sau…. maşini mai noi?

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Publicitate
3 Comentarii

3 Comments

 1. argesean

  28 aprilie 2015 la 15:46

  Este strigator la cer! Iar comentariul primarului, halucinant! Legea te obliga sa angajezi si persoane cu handicap, dar Mariana Moise nu avea certificat de handicap cand primaria a angajat-o. Acest diagnostic de poliartita reumatoida este unul comun, asa ca jumatate de tara ar trebui sa beneficieze de acest certificat. Atatia bolnavi grav stau cu orele la coada pentru a beneficia de dreptul lor, iar o gramada de bolnavi inchipuiti fura si fenteaza statul din pozitia si functiile pe care le iau. Aici intervine complicitatea cu medici, angajati din primarie si un primar care, prin habarnismul de care da dovada, demonstreza de ce orasul asta e la pamant. O jignire adusa tuturor celor indreptatiti sa fie posesorii certificatului de handicap.

 2. ionela

  29 aprilie 2015 la 14:41

  mda..inca o data vedem adevarata fata a acestei ‘doamne’ ..saraca de ea nu are bani indeajuns de a si bea cafeaua la barurile de langa primarie in timpul programului sau sotul acesteia nu si mai permite sa si plateasca masina si bautura???saracii de ei asa de rau au ajuns dupa ce ca stau in blocurile ANL si isi bat joc cum vor de oameni…rusine sa va fie!

 3. intorsu

  7 iunie 2015 la 18:16

  caricaturi !

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Noi numiri în Guvernul Orban! Cine este secretarul de stat la Cercetare

Publicat

in

De

Profesorul Dragoș Ciuparu a fost învestit, miercuri, în funcția de secretar de stat la Cercetare, domeniu lăsat fără conducere pentru mai bine de două luni de premierul Orban

La ceremonie a fost prezent și premierul Ludovic Orban.

„Am ca prioritate deblocarea finanțării programelor de cercetare, lansarea de competiții. Mi-am propus să fac competiții pe cel puțin patru instrumente anul acesta, din care sper și să contractăm ceva undeva în toamnă”, a spus Ciuparu, la ceremonia de învestire, conform Mediafax.

La eveniment a luat și parte și Ludovic Orban care a subliniat că este o premieră participarea sa la instalarea unui secretar de stat.

„Am ținut în mod deosebit să fiu prezent la preluarea oficială a funcției de către domnul profesor Dragăș Ciuparu în funcția de secretar de stat în domeniul cecetării pentru a da un semnal puternic legat de faptul că Guvernul nostru consideră că cercetarea este pilonul fundamental pe care se poate construi evoluția în bine a societății românești, dezvoltarea economică, performanța și competitivitatea economiei românești și, mai ales, șansa de a putea tranforma România într-un actor extrem de important la nivel european și la nivel global. (…) Laserul de la Măgurele poartă într-o mare măsură amprenta domniei sale (Dragoș Ciuparu – n.red.), chiar dacă alții au cules laurii”, a spus Orban, în discurs.

Conform sursei citate, Uniunea Europeană va acordam în exercițiul financiar viitor, „extrem de multe resurse pentru specializare inteligentă, adică cercetare, inovare, digitalizare, soluții inteligente pentru rezolvarea diferitelor probleme cu care se confruntă societatea”.

„Concentrarea tematică pe specializarea inteligentă este de 35%. Imaginați-vă că, la bugetul propus de Comisia Europeană, 35% înseamnă aproape șase miliarde de euro. Acești bani nu pot fi accesați ușor. Întregul dispozitiv financiar și toate mecanismele de funcționare vor trebui să evolueze, să fie concentrate spre realizarea de proiecte eligibile care să produca rezultatul scontat”, a menționat premierul.

Dragoș Ciuparu este profesor universitar, cercetăror și, între 2010 și 2012, a fost președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Conform CV-ului său, din 2012 până în prezent a fost profesor la Universitatea Petrol – Gaze din Ploieşti, iar între 2001 și 2005 a fost cercetător ştiinţific și lector la Universitatea Yale.

Vezi și:Atenție, șoferi! Metoda prin care polița RCA scade

Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se șterg urmele? Înalta Curte de Justiție decide : Gheorghe Ursu a murit în urmă unor acțiuni `excesive, particulare, conjugate`!

Publicat

in

De

Judecătorul, Mihaela Niță de la Curtea de Apel București, a hotarat ca Gheorghe Ursu nu a fost un disident politic, acesta nefiind un opozant pe față al regimului comunist și al conducătorului partidului comunist. Gheorghe Ursu, inginerul și poetul căruia prietenii îi spuneau Babu, a fost arestat în septembrie 1985 și a murit două luni mai târziu în beciurile Securității.

Această este concluzia judecătorului Mihaela Niță de la Curtea de Apel București, în motivarea sentinței de achitare în cazul foștilor ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodis, acuzați de infracțiuni contra umanității, acuzații legate de anchetă care a dus la decesul în arest al disidentului Gheorghe Ursu.

E vorba de un caz în care procurorii ceruseră pedepse de 25 de ani de închisoare în cazul celor doi foști ofițeri.

Însă Mihaela Niță a hotărât schimbarea încadrării în acest caz în infracțiunea de tratamente neomenoase și achitarea lui Marin Pârvulescu și Vasile Hodis.

Achitare a primit și fostul ministru comunist de Interne, Tudor Postelnicu, decedat în august 2017, pentru infracțiunea de complicitate la tratamente neomenoase. Ultimul cuvânt în acest caz îl va avea Înalta Curte de Justiție.

Este o sentința care a stârnit numeroase reacții în societatea civilă, dar și din partea copiilor lui Gheorghe Ursu, care au anunțat că vor contesta sentința.

Principalele concluzii:

– Securitatea nu ar fi intenționat să-l ucidă pe Gheorghe Ursu.
– Poliția politică a lui Nicolae Ceaușescu era interesată de informațiile deținute de inginer.
– Nu sunt probe din care să reiasă că Pîrvulescu și Hodis au exercitat violente asupra lui Ursu.
– Autoritățile comuniste au încercat să tainuiasca împrejurările și cauzele reale care au condus la decesul inginerului.

– Între organele de Securitate și Miliție, care l-au anchetat pe Gheorghe Ursu, a existat o colaborare, iar torturarea inginerului în celulă ar fi fost făcută în interesul organelor de Securitate.
– De-a lungul timpului, organele de urmărire penală nu au efectuat o anchetă efectivă menită să stabilească toate persoanele, din toate instituțiile și structurile statului, responsabile de uciderea lui Ursu.
– Autoritățile responsabile pentru anchetă nu au adoptat toate măsurile care ar fi permis în mod rezonabil identificarea și sancționarea tuturor persoanelor responsabile în timp util, cu atât mai mult cu cât au fost sesizate încă de la începutul anului 1990, după circa 4 ani de la săvârșirea faptei.

– În opinia Curții, Gheorghe Ursu nu a fost un disident politic, acesta nefiind un opozant pe față al regimului comunist și al conducătorului partidului comunist,informează ziare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend