spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

EXCLUSIV! Fascinantul Argeş – Ca să fenteze taxele şi impozitele, Şefa de la Asistenţă Socială şi-a scos certificat de handicap  

Facebook Twitter Google+
EXCLUSIV! Fascinantul Argeş – Ca să fenteze taxele şi impozitele, Şefa de la Asistenţă Socială şi-a scos certificat de handicap  

#Femeia spune că e bolnavă şi salariul de aproape 2000 lei nu îi mai ajunge

#Cazul pare uluitor atât pentru secretarul primăriei cât şi pentru primar

Argeşul pare a fi raiul funcţionarilor publici, al medicilor sau poliţiştilor care încearcă, prin fel şi fel de tertipuri să mai păcălească legea şi să mai facă un ban în plus. Au fost medici care scoteau la pensie argeşeni bolnavi închipuiţi pe bandă rulantă, poliţişti care făceau pe toată lumea şofer iar acum a apărut o nouă categorie – funcţionari publici cu handicap. La propriu.

Dosarul stufos, la îndemâna oricui

Mariana Moise este şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Curtea de Argeş. Are ani de exeperienţă în domeniu şi tot ea, alături de angajaţii pe care îi are în subordine, se ocupă de acordarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap sau însoţitorii acestora. Ciudat sau nu, de  ceva vreme, tocmai Mariana Moise a primit un certificat medical prin care atestă că este o persoană cu handicap, fiind diagnosticată cu poliartrită reumatoidală. E drept, boala nu alege şi nu ar trebui să lovească pe nimeni. Dosarul stufos cu zeci de acte medicale, radiografii şi fel de fel de analize ne-a fost pus la dispoziţie chiar de Mariana Moise care a recunoscut că are o boală grea şi e normal să primească sprijin. Nu este de competenţa noastră să contestăm deciziile medicale numai că e ciudat faptul că o dată cu acest certificat de handicap vin şi o serie de drepturi şi beneficii, dar şi o serie de anchete sociale pe care, culmea, ar trebui să le facă funcţionarii serviciului public de asistenţă socială şi să le aprobe chiar Mariana Moise.

„Salariu de 1700 lei abia îmi ajunge pentru tratamentele de care am nevoie”

Cum pe marginea acestui subiect a început să se facă mare vâlvă, atât în rândul funcţionarilor publici cât şi a unor argeşeni care au auzit povestea, am încercat să aflăm adevărul chiar de la Mariana Moise. Aceasta a recunoscut faptul că, din păcate, este bolnavă, iar diagnosticul ei se încadrează ca unul de handicap. „De ani de zile mă lupt cu boala, am poliartrită reumatoidală, am zeci de analize şi acte medicale. Este foarte greu ca din salariu de aproape 1700 lei pe care îl am aici să îmi permit tratamentele şi procedurile pe care trebuie să le fac”, a declarat aceasta.

De asemenea şefa de la SPS a recunoscut şi faptul că, în baza certificatului de handicap beneficiază de  o reducere de 90% la medicamente şi tratamente şi încasează lunar şi o indemnizaţie, destul de mică, după cum tot ea declară.

„E bine să avem şi persoane cu handicap, aşa e legea”

Ca de multe alte ori atunci când vine vorba de funcţionarii pe care îi are în subordine, primarul Nicolae Diaconu s-a arătat complet surprins de subiect. „Vorbiţi serios? Mi-aţi dat temă de lucru, habar nu aveam…” a declarat uimit primarul, continuând…. „E bine să avem angajate şi persoane cu handicap, există o lege care ne obligă la acest lucru sau dacă nu avem să achiziţionăm produse făcute de astfel de persoane, aşa cum noi mai luăm de la Hand Rom”.

În acest caz nu e vorba nici de incompatibilitate, având în vedere că banii pentru astfel de ajutoare vin de la bugetul de stat, nici de altfel de nereguli, informează la rândul său secretarul Radu Chirca. Totuşi, problema ridicată de mai mulţi „binevoitori” de prin primărie este aceea a anchetelor sociale necesare în astfel de cazuri sau cele de care va fi nevoie în cazul în care, Mariana Moise ar ajunge chiar să ceară un ajutor de urgenţă pentru medicamente, de această dată din banii publici.

Care sunt de fapt avantajele

Conform legii, pe lângă imdemnizaţie lunară de 200-300 de lei au o serie de facilităţi: scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren şi scutire de la plata impozitului pe venituri salariale. Apoi, persoanele cu handicap pot lua credit, dar statul suportată dobânda. La asta se adaugă scutire de la taxa de drum, dar şi transport gratuit sau bilete în staţiunile balneare.

Cu siguranţă că a avea o astfel de boală este un lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni numai că problema certificatelor cu handicap obţinute de diferite persoane publice nu este una nouă. Inclusiv la Curtea de Argeş s-au vehiculat nume grele ale unor astfel de deţintori, ţinând cont de beneficiile de care au parte, inclusiv dacă au societăţi comerciale sau…. maşini mai noi?

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....