spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

EXCLUSIV ! Arhiepiscopia Argeşului dispusă să ajute primăria la refacerea Ruinelor San Nicoară – VA ACCEPTA PRIMĂRIA OFERTA PREOŢILOR ?

Facebook Twitter Google+
EXCLUSIV ! Arhiepiscopia Argeşului dispusă să ajute primăria la refacerea Ruinelor San Nicoară – VA ACCEPTA PRIMĂRIA OFERTA PREOŢILOR ?

La ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local Curtea de Argeş, consilierii locali au aprobat trecerea în inventarul domeniului public al municipiului Curtea de Argeş a Ruinelor San Nicoară şi Fântânii lui Manole, cu o valoare zero. Se repară, astfel, greşeala din 1999, an în care, cu prilejul întocmirii inventarului domeniului public al Curţii de Argeş, cele două obiective de maxim interes fuseseră uitate. Întrebarea este: ce vom face cu ele, mai ales că în ultimii ani acestea, chiar dacă au fost administrate separat, au fost abandonate in egală măsură. A fost şi întrebarea pusă în timpul şedinţei de către consilierul local Ion Şerban, cel care a dorit să afle de la primarul Panţurescu ce planuri are cu Ruinele San Nicoară. ” Am un plan, dar nu vi-l pot spune !” a fost replica lui Panţurescu, lăsând să se înţeleagă că pregăteşte un proiect pe baza căruia să obţină o finanare nerambursabilă.

Caliopie Ichim: ” Putem ceda primăriei proiectul nostru privind refacerea ruinelor „

Protosinghel Caliopie Ichim: Putem oferi nu doar acel proiect...

Protosinghel Caliopie Ichim: Putem oferi nu doar acel proiect…

După cum bine se ştie, ruinele San Nicoară au trecut in ultimii 15 ani printr-o perioadă agitată, atît de agitată încât ping-pongul dintre primăria Curtea de Argeş si Arhiepiscopia Argeşului nu a dus la nimic bun, deşi intenţiile au fost demne de toată lauda. Date în administrare Arhiepiscopiei 2002, anumite avize sau chichiţe legislative au ţinut în loc planurile preoţilor de a restaura acea zonă de maxim interes. Au fost momente, şi nu puţine, când argeşenii, prin intermediul presei locale, au tras numeroase semnale de alarmă cu privire la starea de continua degradare a ruinelor San Nicoară. Primăria a ridicat din umeri, ca proprietar, Arhiepiscopia, la fel, ca administrator pus în faţa unor restrictii legilsative. Cu toate acestea, in 2015, Arhiepiscopia Argeşului arăta că a depăşit toate impedimentele si este gata să pună în aplicare un ambiţios proiect realizat în colaboare cu o somitate în domeniu. Astfel, în toamna lui 2015, reprezentantii Arhiepiscopiei au gasit omul potrivit pentru a repune in valoare cetatea San Nicoara, Biserica Sf. Nicolae Domnesc si zona adiacenta. Cunoscutul arhitect Daniel Sabau, presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania, omul care a readus la viaţă cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, a acceptat să sprijine Arhiepiscopia Argeşului în demersul de a restaura zona San Nicoară. Acesta a şi venit în faţa consilierilor, alături de reprezentanţii Arhiepiscopiei pentru a prezenta detaliat planurile de reabilitare a zonei San Nicoară. Nu după mult timp, reprezentanţii Arhiepiscopiei au revenit în faţa legislativului cu proiectul finalizat dar şi cu toate demersurile făcute pentru ca acesta să fie depus în vederea finanţării. În ciuda variantelor propuse de preoţi, dar şi a timpului scurt rămas pană la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor de finantare, totul s-a împotmolit iar munca titanică depusă de arhitecţi şi de consultanţii specializaţi a fost în zadar. Sau poate că nu ! Spunem asta pentru că, chestionat de redactorii PROFIT pe această temă, zilele trecute, protosinghelul Caliopie Ichim a declarat ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este dispusă să ajute primăria Curtea de Argeş in vederea restaurării zonei San Nicoară. ” Noi suntem dispuşi să cedăm primăriei munca şi eforturile noastre concretizate în acel proiect de amploare gândit împreună cu Dan Sabău, arhitectul care a restaurat Cetatea Alba Iulia. Putem oferi nu doar acel proiect care doar trebuia depus în timp util pentru obţinerea finanţării, ci putem să ajutăm şi cu sfaturi, idei sau alte detalii existente în acel proiect al nostru”, a declarat pentru ziarul PROFIT protosinghelul Caliopie Ichim.
Aşadar, veşti bune ! Una ar fi că primarul Panşurescu a trecut pe lista de priorităţi restaurarea ruinelor San Nicoară, iar a doua ar fi că Arhiepiscopia este dispusă să îl ajute cu acel proiect gata făcut şi pregătit de a fi depus pentru finanţare. Mai mult, înţelegem că sprijinul oferit de Arhiepiscopie va fi unul gratuit, ceea ce inseamna ca vor fi făcute serioase economii la bugetul local, asta avand in vedere costurile unul proiect de amploarea celui deţinut de preoţi.
Ramâne doar de văzut dacă primăria va accepta sprijinul necondiţionat al Arhipeiscopiei Argeşului. Dacă asta se va întampla, nu poate fi decat in beneficiul oraşului care ar putea avea in cel mai scurt timp o altfel de zonă a Ruinelor San Nicoară, una care, în mod cert, ar deveni mândria oraşului şi un veritabl magnet pentru turişti.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....