spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Evenimente care au marcat Argeşul în 2016

Facebook Twitter Google+
Evenimente care au marcat Argeşul în 2016

Anul 2016 a debutat în Argeş fără evenimente extreme cu excepţia valului de ninsori de la jumătatea lunii ianuarie când a fost afectată  în special zona de sud a judeţului şi din cauza căruia pe 17 ianuarie, 32 localităţi din Argeş au rămas în beznă. Luna februarie a venit însă cu ceea a rămas în istoria Argeşului ca fiind “ Scandalul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic”.

Spitalul-Marie-Curie

Valul de îmbolnăviri care a şi ucis bebeluşi, a rămas neelucidat în ciuda declaraţiilor sforăitoare ale autorităţilor. S-a dat vina ba pe părinţii copiilor care nu ar fi respectat condiţiile minime de igienă, ba pe vaccinuri neautorizate,  ba pe o companie de produse lactate din judeţul Argeş care aproape a fost băgată în faliment din cauza lipsei de profesionalism şi inconştienţei celor care conduceau instituţii de stat vitale pentru sănătatea publică. S-a deschis atunci şi un dosar penal despre care nu se mai ştie nimic. Din “Scandalul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic” a rămas doar suferinţa părinţilor. Nu au fost găsite nici vinovaţii, nici cauza  îmbolnăvirilor. S-au vehiculat atunci tot felul de informaţii fără a fi confirmată vreo cauză.

După “Scandalul  bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic”,  extrem de  prost gestionat şi de autorităţile locale şi de cele centrale, a urmat în luna martie un protest care a adunat nu mai puţin de 10 mii de oameni care cereau într-un singur glas realizarea autostrăzii Piteşti –Sibiu.

miting

În luna marţie au ieşit în stradă  sindicaliştii  de la Dacia care pentru prima dată aveau aceleaşi revendicări cu cele ale patronatului. Li s-a promis atunci că autostrada va deveni prioritatea guvernaţilor numai ca asta a durat până când oamenii au încetat protestele. Nici acum nu există un plan coerent şi date exacte cu privire la începerea şi finalizarea autostrăzii care este vitală pentru cel mai mare exportator al României, Automobile Dacia. Există însă prea multe studii de fezabilitate, unele făcute în bătaie de joc şi plătite cu milioane de euro, bani proveniţi din buzunarul public.

Începutul verii a adus alegeri locale şi odată cu ele şi scandaluri de fraudă electorală. Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc nu a mai câştigat un nou mandat şi a susţinut că este victima unei fraude electorale. S-au făcut plângeri, conferinţe de presă, s-au adus acuzaţii ca în final rezultatul alegerilor locale să rămână acelaşi. Fără să fie o noutate pentru un judeţ dominat de 26 de ani de PSD, social –democraţii au câştigat cele mai multe mandate de primar dar au existat şi suprize acolo unde candidaţii erau daţi drept câştigători siguri. Printre ei se numără fostul primar PSD, Dan Sava, care a pierdut Primăria de la Albeştii de Argeş în favoarea fostului viceprimar. Preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş a fost adjudecată de medicul Dan Manu care promitea atunci că întreaga activitate a acestei instituţii va fi total transparentă şi că va fi verificat în amănunt modul în care s-au cheltuit banii publici în proiectul Molivişu. Nu se ştie nici acum cine se face responsabil de jaful de la Molivişu iar activitatea CJ Argeş nu este una chiar vizibilă oricui. Dacă cineva constestă acest lucru situaţia este şi mai gravă căci dacă activitatea este publică, nu prea s-a făcut nimic, cu excepţia unor manifestări culturale care au fost continuate ca şi în anii precedenţi.

Luna iulie a adus Argeşul în atenţia opiniei publice mondiale, când a explodat cazul stăpânilor de sclavi de la Berevoieşti.

sclavagism-berevoiesti-arges-2

Autorităţile, care până atunci nici nu auziseră, nici nu văzuseră că ar fi existat o aşa grozăvie pe teritoriul judeţului, au sărit ca arse cu o serie de controale care, pe măsură ce cazul începea să piardă din intensitate, se răreau tot mai mult. Prefectul Cristian Soare  a organizat o serie de întâlniri cu autorităţile din localităţile care prezentau astfel de vulnerabilităţi dar nimeni nu mai ştie când s-au finalizat aceste întâlniri şi care a fost rezultatul lor. S-au făcut supoziţii cu privire la faptul că primarul localităţii Berevoieşti s-ar fi folosit şi el de scalvii pe care clanul de ţigani îi folosea, dar totul s-a oprit aici.

Luna august a adus argeşenilor şi nu numai o serie de manifestări cultural-artistice printre  care enumerăm “SărbătorileArgeşului şi Muscelului”şi Festivalul de Folclor “Carpaţi”.

Vara a continuat pentru Argeş cu un eveniment care a marcat întreaga ţară. Este vorba despre moartea Reginei Ana , soţia Regelui Mihai care a fost înhumată pe 13 august în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. În acest fel, regina Ana şi-a găsit odihna veşnică alături de ceilalţi membri ai familiei regale.

inhumare-regina-ana1

 

De departe subiectul cel mai fierbinte al lunii septembrie a fost legat de condiţiile în care sunt transportaţi muncitorii  pe care sindicatul Dacia le-a catalogat ca fiind nesigure. Este vorba despre accidentul de la Vultureşti în care au fost implicate două autobuze care transportau muncitori pe platforma Dacia . În urma acestui accident, 14 persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Piteşti.

Şi tot în septembrie Primăria Piteşti a anunţat că nu mai premiază elevii cu rezultate bune la învăţătură. Nu pentru ca nu şi-ar fi dorit ci pentru că o Ordonanţă de Guvern i-a interzis  acest lucru.

Argeşul a fost cap de afiş în întreaga ţară şi în luna octombrie când elevii dintr-o clasă a şcolii nr 16 din Piteşti au refuzat să intre la ore timp de trei zile pe motiv că le-ar fi frică de un coleg de-al lor diagnosticat cu ADHD.

scoala-16-protest

Nici de data aceasta autorităţile implicate nu au reuşit să gestioneze în timp util situaţia iar fenomenul risca să se extindă şi alte şcoli din oraş dacă nu ar fi existat intervenţia Centrului European pentru Drepturile Copilului cu Dizabilităţi care a făcut plângere penală pentru şantaj şi incitare la ură. Ajuns în ochii opiniei publice naţionale, elevul diagnosticat cu ADHD a fost reprimit la şcoală iar colegii au înţeles că acceptarea şi toleranţa sunt caracteristicile unei societaţi civilizate şi cazul s-a detensionat. A fost însă o bâlbâială serioasă în curtea autorităţilor locale care nu prea ştiau cum să rezolve rapid acest caz.

În luna noiembrie o bună parte a locuitorilor din cartierul Prundu au stat în frig din cauza unor lucrări pe care Primăria Piteşti le- a demarat prea târziu.

Şi tot în luna noiembrie 2 autobuze care transportau  muncitori pe platforma Dacia au fost implicate din nou într-un accident, cazul devenid unul de interes naţional. În urma acestui accident au rezultat 17 victime şi la începutul lunii decembrie  Sindicatul Dacia a acuzat patronatul că nu este interesat de siguranţa angajaţilor săi. Din acest motiv a fost organizat şi un miting de protest la uzina Dacia, miting în urma căruia patronatul a decis să supună toate autobuzele unor noi verificări tehnice.

accident-autobuze

Ultima luna din an a fost marcată de alegerile parlamentare care din fericire nu au fost insoţite de această dată de evenimente neplăcute sau de încălcări flagrante ale legii. În Argeş a dominat PSD în timp ce pentru liberali rezultatele au fost dezastruoase şi au dus la demisia preşedintelui PNL Argeş.

Tot în luna decembrie a fost organizată pentru prima dată o gală a celor mai buni 10 argeşeni . A fost o manifestare ai cărui câştigători nu au mai fost desemnaţi de oameni politici ci de un Comitet de Excelenţă format din cele mai representative personalitaţi din diverse domenii de activitate.

Luna decembrie a adus şi automobilul Dacia Duster cu numărul 1 milion care a fost livrat de uzina de la Mioveni şi care a ajuns în garajul unui bucureştean.

constantinstroe01

 

Cel mai trist eveniment al lunii decembrie şi poate al anului 2016  a fost decesul fostului director general al Automobile Dacia, Constantin Stroe. Acesta a fost înhumat cu onoruri militare şi în memoria lui data de 20 decembrie a fost decretată zi de doliu judeţean.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....