Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Eugen Popa: “Suferim pentru că numim sentimentul … suferinţă” Metaforele Mişcării sau cum să punem capăt suferinţei exagerate

Publicat

in

Toate interacțiunile din viața noastră se bazează pe comunicare, pe schimbul de idei, de informații, de cunoaștere. Comunicarea, fie ea în relație cu ceilalți sau cu noi, este esențială pentru o viață sănătoasă, armonioasă și fericită.

Cu toate acestea, de foarte multe ori suntem puși în situații foarte dificile, fie pentru că nu reușim să ne facem înțeleși sau pentru că noi nu ne înțelegem partenerul sau partenera; ni le întâmplă tuturor, mai ales în relaţiile de cuplu unde dinamica vieţii ne aduce mereu noi provocări, lucru care inevitabil atrage şi suferinţa.

În opinia cunoscutului hipnoterapeut Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, oamenii suferă deoarece numesc acea „provocare” din viaţa lor drept … „suferinţă”, deci îi dau acea valenţă negativă experienţei pe care o trăiesc la un moment dat şi, de cele mai multe ori, exagerează acel sentiment până la stadiul de paroxism.

Nu contează ce îți aduce viața în cale, ci ce faci tu cu acel ceva. Nu contează ce se întâmplă, ci cum comunici ceea ce se întâmplă. Nu contează ce fac alții, ci cum interpretezi și cum descrii tu acele acțiuni. Câtă vreme o tratăm și o descriam ca pe o suferință, aveam parte de … suferință. Atunci când – să zicem – suferim din dragoste, adesea abuzăm de cuvinte, precum „ca o lovitură-n piept”, „m-a înjunghiat în stomac”, „a răsucit cuțitul în rană” și alte asemenea. În realitate, noi nu ştim ce înseamnă să fii înjunghiat în stomac şi să ai cuţitul răsucit în rană, dar ne imaginăm că durerea e asemănătoare. Subconștientul nu face diferența între real și imaginar. De aceea, noi descriem suferința emoțională și/sau psihică, în termeni fiziologici. Acesta este motivul pentru care şi suferinţa noastră se accentuează, pentru că îi dăm Subconştientului nostru informaţii exagerate”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum îți poți da seama când un adult poartă astfel de “răni”?

În opinia specialistului, există câteva trăsături caracteristice generale, chei, care ne ajută să identificăm rapid atunci când un adult poartă „răni” exagerate, precum: 

 • se plâng mereu că emoțiile și sentimentele lor nu sunt recunoscute de către partenerul/partenerii lor.

 • sunt mult mai emoționali decât colegii lor, adesea considerați ca fiind schimbători, instabili, experimentând un nivel mai ridicat al tuturor emoțiilor în comparație cu alte persoane.

 • două persoane cu această convingere vor avea tendința de a lega rapid o prietenie emoțională și interesantă sau o relație cu o experiență puternică de recunoaștere emoțională, care deseori se termină rapid şi intens.

 • doi iubiți cu această convingere vor tinde să se atragă reciproc către “partea întunecată” a emoțiilor lor, care este frecvent moderată cu alcool, droguri și activități negative.

 • nu sunt foarte buni la menținerea contactului cu oamenii.

  Cum se tratează formele exagerate de … suferinţă?

  Una dintre cele mai eficiente metode de terapie pentru a ameliora stările de suferinţă exagerate provocate de noi, în complicitate cu Subconştientului nostru, poartă numele de “Metaforele Mişcării”, şi a fost inventată de trainer şi specialist în NLP, Andrew T. Austin.

  Asociaţia Română de Hipnoză îl invită, în Bucureşti (Hotel Siqua), în perioada 7-9 septembrie 2018, pe celebrul trainer britanic pentru a desluşi, în cadrul unui workshop, misterele din spatele metodei revoluţionare. Participanţii la workshop, care vor primi din partea organizatorilor certificare internaţională în metoda “Metaforele Mişcării”, se pot înscrie pe http://www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii/.

  Metaforele Mişcării, această metodă inedită şi extrem de eficientă din punct de vedere terapeutic, ne ajută să înţelegem cu adevărat Limbajul Subconştientului şi să ne identificăm programele automate care ne guvernează. Metoda ne ajută să mergem direct la ţintă şi să identificăm soluţia perfectă pentru rezolvarea suferinţei noastre. Metaforele ascund la vedere, cele mai adânci crezuri pe care fiecare dintre noi le avem. Atunci când “vorbește gura fără noi”, avem de fapt de-a face cu o exprimare profundă a subconștientului nostru. Metaforele Mișcării ne revelează un mod nou de a auzi cu adevărat și a înțelege nu doar sensul declarativ al comunicării ci mai ales pe cel subtil, ascuns, inconștient. Este o unealtă foarte precisă care se folosește de “materialul clientului” pentru a identifica ce anume îl blochează și astfel ne arată foarte clar ce avem de făcut pentru a elimina acest blocaj”, declară Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

  Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

NATIONAL

Specialiștii PUN PE BUTUCI planurile Guvernului Orban: Gaura de 21 de miliarde de lei de la buget nu poate fi recuperată

Publicat

in

De

Anul 2019 „este jucat” în materie de colectare la buget, iar anul 2020 va fi unul dificil din punct de vedere politic pentru reforme, consideră analiștii chestionați de către MEDIAFAX după ce ministrul Finanțelor a precizat marți că gaura la buget după 9 luni este de aproximativ 21 miliarde de lei.

Analiștii precizează că o eventuală procedură de infringement pentru depășirea țintei de deficit de 3% din PIB de către România ar fi una îndelungată și că este puțin probabil să se întâmple ceva dramatic pe termen scurt în acest sens, în condițiile în care există o dispută la nivel european privind limita de 3%, iar în trecut și alte țări au depășit acest prag.

„Guvernul PSD a “estimat” venituri (bugetare) totale (de) 249 miliarde lei în primele 9 luni din 2019. Execuția arată 228 miliarde lei!!! Gaura după 9 luni, (pe) date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, anunțând totodată că va oferi mai multe detalii joi la o conferință de presă. Cîțu a reclamat pe tot parcursul anului 2019 faptul că veniturile cuprinse în buget sunt supraestimate.

Profesorul Mircea Coșea a precizat pentru MEDIAFAX că slaba colectare nu este o problemă nouă și că rezolvarea ei nu se face de pe o zi pe alta și de la un ministru la altul. El a făcut referire și la declarațiile premierului Orban care a precizat la investire că trebuie atacată frontal evaziunea fiscală.

„Trebuie o nouă concepție în modul în care acționează ANAF-ul și o foarte bună educație a cetățeanului în legătură cu modul în care se plătesc impozitele, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să se extindă cercetarea și activitatea ANAF-ului și la marile firme, la companii multinaționale și altele care sunt uitate din activitatea ANAF. Să nu ne așteptăm la o creștere importantă a colectărilor, este o chestiune care ține de reformarea ANAF-ului și asta cere tijmp. Dacă se va face foarte bine, dar dorința de a colecta mai mult fără a face nimic este contraproductivă”, a precizat Coșea, care a adăugat că majorarea colectării va depinde pe viitor într-o bună măsură și de informatizarea ANAF, care a pierdut o sumă importantă de bani de la Banca Mondială în acest sens.

În legătură cu ținta de deficit, Mircea Coșea a precizat: „Deficitul pe care-l avem aparține unei decizii complet greșite luate de fostul președinte Traian Băsescu în 2012, atunci când a semnat fără să aibă o analiză foarte serioasă tratatul de guvernare fiscală impus de Germania, care ne situează la un nivel de deficit pe care noi nu-l putem suporta. 3% este un deficit suportabil de o economie care are toate raporturile macroeconomice echilibrate. România are nevoie de un deficit mai maleabil, dar noi ne ambiționăm să-l ținem așa. Alte țări importante din Europa au depășit deficitul de 3%”.

Economistul s-a arătat bucurat însă de o declarație a premierului care a afirmat săptămâna trecută că are de gând să negocieze la Bruxelles ținta de deficit și să spună că România are nevoie de o altă politică bugetară.

„În condițiile actuale noi nu ne putem compara cu țările dezvoltate din Occidentul Europei iar un deficit structural de 3% nu ne dă posibilitatea de a investi. 3% reprezintă doar posibilitatea plății serviciului datoriei externe”, spune Mircea Coșea, adăugând: „Ce se va întâmpla în continuare dacă depășim sau nu ținta de 3% este o problemă care trebuie negociată cu Uniunea Europeană. Nu mă tem de un infringement pentru că și alte țări au trecut prin așa ceva (…) Un infringement nu ar însemna mare lucru, s-ar îngheța niște relații, ar începe să circule o serie de documente foarte critice și Guvernul va fi obligat să ia măsuri și să le comunice în sensul remedierii situației. Efectele a ceea ce se întâmplă acum în România le vom vedea în prețul banilor pe care îi împrumutăm”.

El a mai precizat că anunțurile din ultima perioadă privind găurile bugetare trebuie urmate de precizări clare de la Ministerul Finanțelor privind situația reală pentru că altfel se creează panică în mediul de afaceri.

„Cineva trebuie să anunțe ce măsuri vor avea pe viitor”, a spus Coșea, care a completat notând că viziunea PNL privind restructurarea sectorului bugetar va fi contracarată de realitatea electorală dificilă a anului 2020, când sunt programate loc alegeri locale și parlamentare.

„Vom asista deci doar la diferite cosmetizări pe ici pe colo” ale aparatului bugetar, a notat el.

La rândul său, analistul Aurelian Dochia a precizat pentru MEDIAFAX că încă de la jumătatea anului era destul de evident că deficitul nu va putea fi menținut în limita de 3%.

„Acum că ne apropiem de sfârșitul anului iar acest lucru nu mai poate fi ascuns. Ce se va întâmpla mai departe cu procedura de infringement nu este de interes imediat pentru că știm bine că ea însăși este îndelungată și primul lucru care este cerut este ca România să facă un plan pentru a reîncadra în ținta de 3%. Fără îndoială acest plan va fi făcut și prezentat Comisiei Europene”, spune economistul.

Aurelian Dochia a notat că la momentul actual există o dispută la nivel european pe tema deficitului.

„Italia, care este una din marile economii ale Europei, are problemele astea de mai multă vreme și discută permanent cu Comisia Europeană, așa că e puțin probabil ca în cazul României să se întâmple ceva dramatic pe termen scurt. Avem un respiro chiar dacă ajungem probabil la sfârșitul anului la peste 3%. Nu este bine dar nu văd nicio dramă din chestia asta”, a spus acesta.

Dochia a precizat că un deficit pentru dezvoltare, mai mare de 3%, și-l permit țările care au costuri de împrumut foarte mici și care sunt dornice să majoreze investițiile mai degrabă decât consumul curent și veniturile.

Referitor la majorarea colectării pe termen scurt analistul consideră că nu se pot lua măsuri cu impact până la finalul anului și că „anul 2019 este deja jucat”.

„Dacă vorbim despre 2020 este un an care din punct de vedere politic pune multe probleme. Sunt alegeri locale, alegeri generale și nimeni nu se va apuca să facă în anul ăsta ceva revoluție în materie de fiscalitate și colectare. Cred că abia după alegerile din anul viitor, din finalul anului, se poate pune problema unor măsuri fiscal-bugetare (corective)”, a conchis acesta.

Execuția bugetară la nouă luni a arătat un deficit bugetar de 2,62% din PIB în condițiile unor venituri de 228 miliarde de lei. Asta înseamnă că deficitul prevăzut pentru întreg anul 2019, de 2,55% din PIB, a fost depășit deja. Totodată, veniturile bugetare estimate în bugetul pentru 2019 la finalul anului se ridică la 341,4 miliarde de lei, respective 33,4% din PIB-ul prognozat să crească cu 5,5% la 1.022 de miliarde de lei, creștere care la rândul său s-ar putea dovedi supraestimată la finalul anului.

Spre deosebire de venituri, cheltuielile la finalul anului sunt estimate la 367,5 miliarde de lei. Tendința de creștere a cheltuielilor ar fi devenit atât de alarmantă în ultima perioadă, potrivit unei surse, că autoritățile ar fi încercat chiar să reducă atragerea de fonduri europene pentru că statul trebuie să vină cu o cotă parte din finanțarea proiectelor respective.

De asemenea, potrivit premierului Ludovic Orban, alte două „găuri” la buget au fost descoperite de guvernul PNL, respectiv rambursări de TVA întârziate de peste 5 miliarde de lei și lucrări prin PNDL (n.r. Programul naţional de dezvoltare locală) și situaţii de lucrări avizate spre decontare de peste 5 miliarde.

De menționat că o creștere a colectării la nivelul Bulgariei, care colectează circa 30% din PIB, ar duce deficitul la 0% și efectiv la echilibrarea bugetului. Colectarea din acest an se prognozează să fie cea mai slabă din ultimul deceniu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Lider PSD, critici DURE la adresa primarului Bacăului, exclus recent din partid: ‘N-au loc cei care calcă în picioare regulile şi joacă la două capete’

Publicat

in

De

Preşedintele PSD Bacău, Dragoş Benea, îşi critică în termeni extreme de duri fostul coleg de partid, pe primarul Cosmin Necula, exclus recent din PSD, spunând despre acesta că fără carnetul PSD, Necula era un ilustru oarecare. În aceeaşi postare pe reţeaua de socializare, liderul PSD Bacău scrie că în PSD nu au loc cei care încalcă regulile şi care joacă la două capete.

”Regulile şi democraţia guvernează PSD. Dar, în PSD n-au loc cei care calcă în picioare regulile, dispreţuiesc bunul-simţ şi joacă la două capete.(..) Nu-ţi poţi ataca sistematic propriul Guvern, candidatul PSD la prezidenţiale, nu poţi majora preţul gigacaloriei în plin sezon rece cu consecinţe critice pentru populaţie şi, pe deasupra, să mai ai pretenţia de a fi în PSD. Primarul-analist-politic al Bacăului ar trebui să fie preocupat de problemele oraşului, nu de problemele politicii de la Bucureşti.”, scrie Benea.

Traian Băsescu, avertisment DUR pentru Iohannis înaintea turului 2: ‘Nu e de joacă! Nu ai voie să-ți asumi nicio urmă de risc’

Totodată, preşedintele PSD Bacău scrie că Necula a ajuns primar de municipiu datorită calităţii de membru PSD:

”Susţinerea candidatului Diaconu nu putea rămâne fără urmări. Primarul a ajuns primar şi, anterior, deputat mulţumită calităţii de membru PSD, deciziilor asumate de PSD Bacău şi susţinerii mele ca preşedinte al acestei organizaţii politice. Aceste funcţii dobândite prin munca unei întregi organizaţii reclamau mai mult respect din partea primarului Necula în relaţia cu PSD Bacău şi cu obiectivele politice ale acestei organizaţii. Respectul nu a existat niciodată din partea primarului. Aşa cum nu au existat nici cei 7 ani de acasă”.

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, afirmă, într-o postare pe Facebook, că în PSD, ”dacă spui adevărul, eşti dat afară”, după ce marţi seară a fost exclus din partid, prin decizia Comitetului Executiv Naţional . Decizia a fost luată după ce în septembrie Necula a criticat Guvernul, partidul retrăgându-I atunci sprijinul politic, iar după alegeri a scris că au fost membri PSD care ”nu au tras cu partidul”, fiindu-le ruşine cu candidatul Viorica Dăncilă. Necula susţine că în şedinţa CEx şi alţi colegi au exprimat un punct de vedere similar, concluzia sa fiind că practica execuţiilor staliniste de pe vremea lui Liviu Dragnea continuă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend