Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

E JALE !?! Bugetul crizei în Argeş  – Curtea de Argeş şi alte localităţi, uitate de Guvern şi CJ Argeş

Publicat

in

Cu mare înzârziere, preşedintele Iohannis a promulgat Legea bugetului naţional. Asta înseamnă că în termen de 45 de zile toate localităţile din Argeş, inclusiv municipiul Curtea de Argeş, vor avea bugetul local finalizat şi bun de lucru. Ca o comparaţie, să spunem că anul trecut bugetul era aprobat in plenul CL inca din prima parte a lunii februarie. In acest an, cel mai probabil, bugetul va fi gata undeva in preajma Pastelui, adica la finalul lunii aprilie. Desigur, primul pas va fi prezentarea acestuia in cadrul unei dezbateri publice.

Oraşul regal a primit 0 lei de la Consiliul Judeţean

În condiţiile în care bugetul de stat pe 2019 a fost publicat în urmă cu 9 zile, iar legea obligă Consiliile Judeţene ca în cel mult 5 zile să împartă primăriilor o parte din sumele alocate de la „centru”, CJ Argeş s-a întrunit abia joi, în şedinţă extraordinară, ca să adopte o hotărâre pentru repartizarea unei cote de 17,5% din impozitul pe veniturile estimate pe anul în curs (în total 119.910 mii lei) şi a unei cote din sumele defalcate din TVA prognozate (în total 251018 mii lei). Surprinzător, Curtea de Argeş nu a primit niciun leu la repartizarea sumelor făcută de CJ Argeş, nici un leu cotă din sumele defalcate de TVA si 0 lei din repartizare cota de 17,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Directorul economic al primăriei: vom avea probleme în acest an

Contactat de redactorii PROFIT, directorul economic al primăriei Curtea de Argeş s-a arătat sceptic in ceea ce priveşte bugetul oraşului si se teme ca vor fi mari probleme. „Dacă cei de la Guvern nu se ţin de promisiune cu alocarea a 1400 lei pentru fiecare locuitor al oraşului vor fi greutăţi mari. Este singura modalitate de a acoperi cheltuielile majorate cu indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi cu salariile asistenţilor personali (cca 60 de miliarde în acest an). Vorbim de o sumă considerabilă şi nu ştim cu ce o vom acoperi ca să nu avem griji. Va fi un buget complicat inclusiv pentru investiţii şi proiectele aflate în derulare !”, ne-a declarat Gheorghe Florescu.

Curtea de Argeş şi alte comune, sărite din schema alocării unor sume de către CJ Argeş. DE CE ?

Să mai spunem că la în şedinţă extraordinară a CJ în care s-au repartizat cotele de 17,5% din impozitul pe veniturile estimate pe anul în curs (în total 119.910 mii lei) şi a unei cote din sumele defalcate din TVA prognozate (în total 251018 mii lei), Curtea de Argeş nu a fost singurul caz care nu a primit niciun leu. Alături de oraşul regal au mai fost şi alte oraşe dar şi comune. De ce oare acestea nu au primit niciun leu ?
Sa mai spune că, potrivit noii legi a bugetului, suma corespunzătoare cotei de 7,5%, din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019, se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 28,492 miliarde lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean.
Suma corespunzătoare cotei de 17,5% cumulată cu suma corespunzătoare cotei de 18,5% încasată anterior publicării prezentei legi a bugetului, se repartizează bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, în completarea veniturilor proprii, proporțional cu necesarul stabilit pe total județ, pentru asigurarea unui buget de funcționare, astfel:

a) 450 lei/locuitor/an pentru județe, dar nu mai mult de 275 milioane lei/an/județ (anterior era 400 lei/locuitor/an pentru județe, dar nu mai mult de 250 milioane lei/an/județ)

b) nu mai puțin de 12 milioane lei/an/municipiu (anterior era 1.200 lei/locuitor/an pentru municipii, dar nu mai puțin de 20 milioane lei/an/municipiu)

c) nu mai puțin de 6 milioane lei/an/oraș (anterior era 1.200 lei/locuitor/an pentru orașe, dar nu mai puțin de 6 milioane lei/an/oraș)

d) 1.000 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei/an/comună (1.200 lei/locuitor/an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane lei/an/comună)

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ACUM ! Accident grav în Curtea de Argeș – barbat lovit in plin de o masina

Publicat

in

De

In urma cu putin timp, un grav accident a avut loc in Curtea de Arges, pe strada 1 Decembrie, langa supermarket 7 din 7. Un barbat care a incercat sa traverseze neregulamentar a fost lovit in plin de o masina SKODA OCTAVIA care se indrepta spre manastire. Soferul masinii spune ca barbatul i-a aparut brusc in fata, a incercat sa franeze imediat dar , efectiv nu a putut evita sa-l loveasca. Barbatul a fost trantit la pamant si a suferit rani grave. La fata locului s-au deplasat echipajele medicale care l-au transportat la urgenta Spitalului Municipal din Curtea de Arges. Politia a sosit si ea la fata locului si a demarat cecetarile pentru a stabili circumstantele producerii accidentului .

Circulatia pe strada 1 Decembrie a fost blocata total circa 30 minute

Revenim cu detalii…

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

‘Șocul’ majorării pensiilor cu 40% explicat de Băsescu: ‘poate prăbuși țara’!

Publicat

in

De

Fostul președinte, Traian Băsescu, a explicat care ar fi efectele în urma majorării punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ținând cont că acești bani nu vor fi produși din taxele și impozitele colectate de ANAF. 

Prezent în platoul Știrilor B1 TV, Băsescu a vorbit despre legea pensiilor, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie:

”Consiliul Fiscal a fost întotdeauna extrem de responsabil cu ce a făcut. (…) Pe de altă parte, este un angajamemnt care nu este lipsit de acoperire. Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar foarte probabil, și eu susțin această variantă, mai fericită era varianta unei creșteri eșalonate. N-ai cum să produci acest șoc de 40%. Discutăm de creșterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni”, a spus Traian Băsescu.

În ceea ce privește declarațiile reprezentanților Guvernului, conform cărora acești bani sunt prevăzuți în buget, Traian Băsescu a precizat: ”Sunt desenați în buget, ei trebuie împrumutați. Este clar că banii nu sunt. Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situației în care plătesc creșterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produși din taxele și impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutați. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuți în buget. Da, dar nu spun sursa: din împumuturi”.

Întrebat dacă până la sfârșitul anului s-ar putea recurge la formula eșalonării, fostul președinte a răspuns: ”Nu. De fapt, demagogia e atât de mare, încât oricine ar fi la putere, se va plăti. Nu am îndoieli aici. Decizia politică poate fi și deasupra realităților economice. Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale țării pentru voturile care urmează în noiembrie. (…) Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara. Nu exagerez deloc”.

Vezi și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend