spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Dura lex, sed lex

Facebook Twitter Google+
Dura lex, sed lex

Mă pun în pielea fiecărui cetățean român de rând; ceea ce se trăiește zilele acestea, este o pagubă morală, și foarte greu se vor reuni, în scurt timp, fiecare dintre „piesele de puzzle” ce se regăsesc împrăștiate; demnitatea, în definitivă, a unui popor plictisit, obosit, având în vedere de câte ori a fost călcat în picioare, iar și iar, ani de-a rândul. Intenția de a reforma Codul Penal a fost, fără îndoială, ca atunci când te mănâncă urechea dreapta și te scarpini cu mana stângă…pentru că, au ras literalmente de oameni în propria lor față, fără nicio jenă sau discreție.

În acest fel, dacă s-ar fi materializat cum se prevedea, am fi văzut în multe cazuri, chiar sub nasul nostru, cum corupția ar fi coborât scala (inferior a 44.000 de euro), nefiind delict penal ci eroare administrativă. Indignant și pe bună dreptate. Nu se poate banaliza corupția căci, până la urmă, cel care ar intra la închisoare ar fii cel care fură o găină să aibă ce duce la gură, în timp ce aceia care fura poporul și-l condamnă, pentru răutăcioasele acțiuni ale sale într-o societate a ostracismului, și-ar face de cap, fără niciun doar și poate, liniștit, fără „să-l doară undeva”.

Acum treaba e că, de atâta „amestecat în oala cu fasole”, aceasta s-a stricat. Etic, inițiatorii reformei nu au putut să susțină că, prin mandatul Tribunalului European ale Drepturilor Omului, trebuie să se pună, printre multe alte lucruri, un „pansament” care să acopere hemoragia de bani, via indemnizații compensații, care anual se „risipesc”, totul în referință la sancțiunile relative ale condițiilor materiale și al tratamentului deținuților. Ca să ne facem o idee, Tribunalul European al Drepturilor Omului a condamnat statul român, doar în 2015, la 459.275 de euro. Dar, aceasta era într-adevăr soluția? Desfrâu ca să campeze mai în largul ei, corupția? De ce nu s-a optat pentru reformarea sistemului penitenciar? Există un surplus de 9.556 de deținuți, se încalcă diferite norme ale reglementării europene… De ce nu s-au supus, încă de la început, opiniei Uniunii Europene, dacă ar fi fost adevărat că ceea ce pretindeau era îmbunătățirea situației închisorilor? Să nu-mi vină acum cu povești de adormit copiii, că nu cred bunele lor intenții.

Dar mă rog, știți cam cum merge treaba…Tocmai, în primul an de facultate, profesorul de Drept Roman s-a străduit să mă facă să învăț expresia latină „Dura lex, sed lex”. Ceea ce în acest caz, se poate traduce prin faptul că ne poate dăuna, unora mai puțin și altora mai mult, să se investească în îmbunătățirea condițiilor deținuților, când sunt la fel de precare condițiile din spitale, școli sau în multe alte locuri unde se muncește iar muncitorii primesc salarii ridicole. Chiar și așa, legea este dură, însă este o lege.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....