Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DSP Argeş avertizează: Atenţie la virusul West Nile! E TRANSMIS DE ŢÂNŢARI

Publicat

in

Potrivit Adresei MS/INSP nr. 6807/14.05.2019, va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 03.06.2019 si pana la 15.11.2019 se va desfasura supravegherea neuroinfectiei cu virusul West Nile. In acest sens va rugam sa transmiteti catre populatia judetului informatii despre boala, precum si recomandari generale de prevenire.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infectii la om este prin intepatura de tantar. Tantarii transmit agenti patogeni care produc imbolnaviri la om si la animale. Pentru a-si depune ouale, femelele de tantar se hranesc cu sange. In timp ce se hranesc cu sange, ele se infecteaza cu agenti patogeni de la animale sau om sau ii transmit acestora. Tantarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra, unde-i gasim fie sub forma de larve (oua), fie sub forma adulta. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.

Larvele de tantari se gasesc: in apa acumulata in subsolurile blocurilor, in apa care nu se scurge din canalizarea infundata, in baltile care se formeaza in apropierea locuintelor din apa care curge din conductele sparte si din alte instalatii neintretinute, in apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte, in apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cauciucuri de automobil, cutii de conserve, jucarii etc.), in apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii.

Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice.

In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu: febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi. O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare.

Boala poate dura intre 2-5 zile.

In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti, de cele mai multe ori insotita de slabiciune si dureri musculare pe termen lung – aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor (substante care indeparteaza tantarii) si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii.

Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

In judetul Arges, pana la aceasta data nu s-a inregistrat niciun caz de infectie cu virus West Nile. In anul 2018 s-au inregistrat 3 cazuri, iar in 2017 si 2016 nu au fost cazuri inregistrate.

Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra ?…

– Prin evacuarea apei din subsoluri;

– Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;

– Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite;

– Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie si in care apa poate stagna;

– Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se pot adaposti tantarii.

Cum sa evitam intepaturile de tantari ?…

– Purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;

– Utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor, comercializate in farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;

– Impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);

– Utilizand substante insecticide in locuinte / in jurul locuintelor;

– Utilizand in locuinta aerul conditionat;

– Utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor, in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber;

– Acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.

ACTUAL

VIDEO ȘOCANT! Preot-călugăr, bătut cu bestialitate de un agent de pază într-un restaurant – POLIȚIA S-A AUTOSESIZAT

Publicat

in

Imagini şocante cu un preot-călugăr bătut cu bestialitate de un agent de pază cu bastonul într-un restaurant din Focşani au împânzit reţelele sociale, de duminică seara.

Incidentul a stârnit valuri de indignare printre utilizatori și a deschis un larg dezbatere despre siguranța și comportamentul în spațiile publice.

Potrivit înregistrărilor video care au devenit virale, fața bisericească a fost invitată de către agentul de securitate să părăsească localul. Refuzul preotului de a se conforma solicitării a fost urmat de o reacție violentă din partea agentului de pază, care l-a lovit pe preot de mai multe ori cu bastonul, sub ochii îngroziți ai clienților prezenți în restaurant.

Mai mult, se pare că agentul de securitate a recurs și la utilizarea unui spray iritant lacrimogen, escaladând și mai mult situația.

„Ieşi afară, am dreptul să te bat cu ăsta cât vreau. Ieşi afară că sar la bătaie, am dreptul”, spune agentul de pază. „Bă’, tăticule, nu înțelegi că eu te mănânc pe tine, așa din cap până în picioare?!“, i-a repliat preotul călugăr.

În urma incidentului, reprezentanții restaurantului au intervenit pentru a oferi o declarație, sugerând că videoclipul publicat pe rețelele sociale nu arată întreaga poveste. Aceștia susțin că ceea ce a fost prezentat publicului reprezintă doar o parte din întregul context al evenimentelor din acea seară. Cu toate acestea, nu au fost furnizate detalii suplimentare care să clarifice circumstanțele ce au dus la acest incident regretabil.

POLIȚIA A INTERVENIT

În urma imaginilor apărute în spațiul public, referitor la o posibilă agresiune asupra unui bărbat, care ar fi fost săvârșită de către reprezentantul unei firme de pază, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea este abilitat să comunice următoarele:

La data de 17 martie a.c., ora 21.15, un bărbat de 36 de ani, a sesizat prin apel 112 faptul că se află într-un restaurant din municipiul Focșani, unde are un conflict cu reprezentanții unei firme de pază.

Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani s-au sesizat din oficiu iar în cauză a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, în care polițiștii desfășoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Forțe proaspete la IPJ Argeș – 116 elevi învață cum să devină polițiști

Publicat

in

În perioada martie – aprilie a.c., 116 elevi ai Școlii de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr” își desfășoară stagiul de practică în cadrul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Cei 99 de băieți și cele 17 fete, care au parcurs modulul de pregătire teoretică, își vor perfecționa cele învățate, până acum, prin parcurgerea stagiului practică profesională, 57 dintre aceștia la Serviciul Ordine Publică și polițiile municipale și orășenești, iar 59 la secțiile de poliție rurale.

Viitorii polițiști au fost primiți la sediul inspectoratului, unde a avut loc instruirea lor cu privire la activitățile ce urmează să le desfășoare, precum și la conduita pe care trebuie să o adopte pe parcursul stagiului de practică.
Pe perioada stagiului de practică, fiecare dintre elevi se va afla sub îndrumarea unui poliţist cu experienţă, un tutore, care are rolul de a-l sprijini în aprofundarea cunoştinţelor de specialitate.

Le urăm tuturor mult succes și să profite din plin de această experiență utilă în formarea lor profesională!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend