spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

DE MAXIM INTERES ! REGULAMENTUL DE BLOC: Până la sfârșitul lunii, asociațiile de proprietari trebuie să adopte noul model de document

Facebook Twitter Google+
DE MAXIM INTERES ! REGULAMENTUL DE BLOC: Până la sfârșitul lunii, asociațiile de proprietari trebuie să adopte noul model de document

Cu o întârziere semnificativă, modelul regulamentului de condominiu ce trebuie să existe obligatoriu în toate blocurile de locuințe a fost oficializat, în februarie. Modelul realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) trebuie să fie luat în vedere la nivelul tuturor asociațiilor de proprietari, obligația adoptării lui de către proprietari fiind înscrisă în lege, cu termen-limită la finele lui septembrie. După ce e dezbătut și adoptat cu votul majorității, documentul va trebui să ajungă la toți cei care locuiesc în bloc și respectat de către toți locatarii.

Ordinul MDRAP nr. 1058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 149 din 25 februarie 2019 și a intrat astfel în vigoare.

Modelul regulamentului și cel al statutului au venit însă cu o întârziere serioasă, pentru că legea nouă a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare la finele lui septembrie 2018 și ministerul trebuia să aducă aceste modele în trei luni de la intrarea legii în vigoare, adică până la finele anului trecut. Asociațiile de proprietari trebuie să se raporteze însă la aceste modele acum.

Mai exact, în Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari scrie că proprietarii sunt obligați să aprobe un regulament al condominiului până la 28 septembrie 2019, adică în 12 luni de când a intrat în vigoare noua lege a asociațiilor.

Vechea lege nu impunea adoptarea unui regulament de bloc, însă nici nu interzicea existența unuia. Noua lege îl impune însă proprietarilor din condominii, dându-le ca model acest document publicat recent în Monitorul Oficial. Cei care aveau astfel de regulamente și până acum trebuie, așadar, să se raporteze la modelul oficial de regulament.

Acest document care conține reguli de ordine interioară ce li se aplică tuturor celor care locuiesc într-un bloc (inclusiv chiriașilor) trebuie să fie inițiat de către președintele asociației sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari, conform legii asociațiilor.

El trebuie apoi dezbătut și adoptat în adunarea generală a asociației de proprietari cu acordul majorității proprietarilor din condominiu și este adus apoi la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, în termen de șapte zile de la adoptare, potrivit aceleiași legi.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....