Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De la 1 ianuarie va puteti angaja in armata – Posturi pentru toata lumea

Publicat

in

Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari a fost promulgată de Klaus Iohannis, pe 9 noiembrie, după ce Senatul îl adoptase pe 13 octombrie.

De la 1 ianuarie 2017, denumirile de soldat și gradat rezervist profesionist vor fi înlocuite cu titlul de rezervist voluntar. Pentru a putea să facă parte din structura acestui tip de personal al MApN, persoana va semna un contract individual pe durată determinată.

Legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că primul contract dintre o persoană care dorește să devină rezervist voluntar și Ministerul Apărării se va semna pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani. În prezent, durata primului contract este de cinci ani, iar acesta se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la doi la trei ani.

În momentul de faţă, potrivit legislației în vigoare, pot fi recrutate doar acele persoane cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani (noua lege va mări această vârstă maximă cu cinci ani), care au absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu și care pot face dovada absolvirii acestuia. De asemenea, este obligatoriu permisul de conducere auto pentru categoriile B și C. Soldații și gradații profesioniști trebuie să renunțe, potrivit legii, la gradul dobândit anterior și deținut ca rezervist, după angajarea în armată. Totodată, în anumite cazuri se cere o diplomă de absolvire a școlii sanitare postliceale.

De la data intrării în vigoare a actului normativ, de la 1 ianuarie 2017, rezervist voluntar va putea fi orice cetățean român, bărbat sau femeie, care are domiciliul în România, care încheie un contract cu MApN și care respectă următoarele condiții:

 • să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte (acestea vor fi stabilite ulterior prin ordin al ministrului apărării naționale);
 • să nu fi fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătoarească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
 • să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
 • să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
 • să cunoască limba română, scris și vorbit;
 • să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Ce drepturi vor avea rezerviștii voluntari

După aplicarea prevederilor noii legi privind statutul rezerviștilor voluntari, cei care vor semna un contract cu Ministerul Apărării se vor bucura de drepturi și facitități similare celor prevăzute de legislația aflată acum în vigoare. Prin urmare, ei vor beneficia de:

 • drepturi salariale potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;
 • primă de fidelitate egală cu solda de funcție și de grad, prevăzute în reglementările aplicabile personalului militar în activitate, pentru gradul militar deținut și funcția încadrată la data plății, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum trei ani;
 • drepturi de echipare și de hrană conform reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;
 • măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;
 • pensii şi despăgubiri, în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul şi din cauza activităţilor desfășurate în perioadele pregătirii, concentrării și mobilizării, conform prevederilor legale aplicabile personalului militar în activitate;
 • recompense prevăzute de regulamentele militare pentru personalul militar în activitate;
 • cursuri gratuite, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, în funcție de nevoile unităților militare;
 • decontarea cheltuielilor de deplasare în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare, în condițiile stabilite prin ordinul ministrului apărării naționale;
 • selecţionarea, cu prioritate, în vederea pregătirii în sistemul formării personalului militar în activitate.

De la 1 ianuarie 2017, rezerviștii voluntari nu se vor mai bucura de bilete de odihnă, tratament și recuperare după participarea la misiuni militare, așa cum prevede legislația în vigoare în prezent.

Noua lege prevede că rezerviștii voluntari vor fi asigurați și declarați în continuare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj pentru perioadele în care participă la instruire și la îndeplinirea misiunilor pe care le primesc. Contribuțiile datorate de angajat și angajator se vor reține și vira de către unitățile militare plătitoare de venituri salariale din MApN.

De asemenea, rezerviştii, în perioadele în care vor executa instruirea şi nu vor participa la misiuni în unităţile în ale căror planuri sunt încadraţi, vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu 10% din solda lunară corespunzătoare funcţiei pe care vor fi încadrați.

Rezerviștii voluntari vor putea fi recompensați

Recompensele pe care le primește personalul militar în activitate vor putea fi primite și de rezerviștii voluntari. Ei vor putea fi decorați sau le vor fi înmânate distincții militare onorice. „Pentru servicii excepționale aduse statutului și poporului român, pentru acte de eroism săvârșite pe durata îndeplinirii îndatoririlor militari ori pentru merite deosebite în activitate, rezerviștilor voluntari li se pot acorda recompense similare personalului militar în activitate, inclusiv decorații și distincții militare onorice.”

 

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

‘Șocul’ majorării pensiilor cu 40% explicat de Băsescu: ‘poate prăbuși țara’!

Publicat

in

De

Fostul președinte, Traian Băsescu, a explicat care ar fi efectele în urma majorării punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ținând cont că acești bani nu vor fi produși din taxele și impozitele colectate de ANAF. 

Prezent în platoul Știrilor B1 TV, Băsescu a vorbit despre legea pensiilor, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie:

”Consiliul Fiscal a fost întotdeauna extrem de responsabil cu ce a făcut. (…) Pe de altă parte, este un angajamemnt care nu este lipsit de acoperire. Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar foarte probabil, și eu susțin această variantă, mai fericită era varianta unei creșteri eșalonate. N-ai cum să produci acest șoc de 40%. Discutăm de creșterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni”, a spus Traian Băsescu.

În ceea ce privește declarațiile reprezentanților Guvernului, conform cărora acești bani sunt prevăzuți în buget, Traian Băsescu a precizat: ”Sunt desenați în buget, ei trebuie împrumutați. Este clar că banii nu sunt. Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situației în care plătesc creșterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produși din taxele și impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutați. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuți în buget. Da, dar nu spun sursa: din împumuturi”.

Întrebat dacă până la sfârșitul anului s-ar putea recurge la formula eșalonării, fostul președinte a răspuns: ”Nu. De fapt, demagogia e atât de mare, încât oricine ar fi la putere, se va plăti. Nu am îndoieli aici. Decizia politică poate fi și deasupra realităților economice. Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale țării pentru voturile care urmează în noiembrie. (…) Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara. Nu exagerez deloc”.

Vezi și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

UPDATE! Trei tineri din Argeș, reținuți pentru braconaj

Publicat

in

UPDATE: Mai mulți bărbați au fost depistați, noaptea trecută, pe raza comunei Ștefan cel Mare, în  timp ce căutau vânat cu ajutorul câinilor și a unui proiector. În momentul în care au văzut că se apropie de ei organele de ordine, bărbații au fugit cu ajutorul unui autoturism. O echipă de jandarmi au plecat în urmărirea lor. În cele din urmă, șoferul urmărit a pierdut controlul și s-a răsturnat cu mașina. Trei dintre cei patru ocupanţi au fost prinși, unul dintre ei reușind să scape. Între timp a fost stabilită și identitatea celui de-al patrulea bărbat, pasager în autoturismul răsturnat.  În prezent, acesta este căutat de polițiști. Cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 30 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore urmând ca după administrarea probatoriului, să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti cu propunere de luare a unei măsuri preventive.  De asemenea, s-a constatat că șoferul care a fugit cu mașina se afla sub influența alcoolului, având o alcoolemie de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Știrea inițială: Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 30 de ani, au fost reținuți  de polițiștii argeșeni după ce au fost depistați pe raza comunei Ștefan cel Mare căutând vânat cu ajutorul unor câini din rasa ogar.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, au acționat pe raza localității Ștefan cel Mare, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Costești, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Argeș, pentru combaterea faptelor de braconaj comise cu câini din rasa ogar.

Astfel, în jurul orei 22:00, a fost observat în fondul cinegetic un autoturism în care se aflau mai multe persoane, care, prin folosirea unui proiector și cu ajutorul câinilor, căuta vânat. La apropierea organelor de ordine, conducătorul autoturismului a fugit, fiind urmărit de jandarmii argeșeni până pe strada Calea Ștefan cel Mare, unde conducătorul auto, un bărbat de 29 de ani, din Mioveni, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat în afara părții carosabile. Trei dintre cei patru ocupanţi au fost prinși.

Șoferul era beat

În urma testării cu aparatul etilotest a conducătorului autoturismului, a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel în cauză a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar un câine a fost ridicat şi lăsat în custodie unui adăpost pentru câini.

După administrarea probatoriului, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, pe cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 30 de ani, urmând ca după administrarea probatoriului, să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti cu propunere de luare a unei măsuri preventive. 

Practicarea vânătorii cu laţuri, ogari sau metişi de ogari, constituie infracţiunea de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend