Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce trebuie ca Presa să-l critice pe Klaus Iohannis

Publicat

in

Evenimentul Zilei:

Vineri seara, Traian Băsescu s-a suit în mașină și s-a dus peste cei cinci jurnaliști din studiourile Realității tv pentru a răspunde unor întrebări care nu erau întrebări, ci rechizitorii. Și, culmea! a făcut față, chiar dacă Rareș Bogdan, într-o proastă inspirație, s-a grăbit să vină în ajutorul colegilor deja în agonie după mitralierea de către Traian Băsescu. Președintele României, Klaus Iohannis, ar fi avut curajul să înfrunte haita de la Realitatea tv? Firește că nu. Cele două interviuri mari și late date de el pînă acum au fost în realitate un soi de curățat al întregii personalități cu periuța de dinți pe post  de penel…  De nenumărate ori pînă acum am semnalat că refuzul lui Klaus Iohannis de a sta de vorbă cu Poporul e o greșeală fatală, prin care Prea Alesul riscă să nu-și termine nici măcar primul mandat… Ar fi fost normal ca întreaga presă, inclusiv cea care, încălcîndu-și statutul de echidistanță în ciorovăiala politică, i-a făcut campanie electorală, să-l critice pe Klaus Iohannis pentru acest refuz absurd de a sta de vorbă cu Poporul… Nici un președinte, cu excepția, poate a lui Ion Iliescu, nu a fost sancționat de presă pentru greșelile din debutul mandatului… Istoria postdecembristă ne dovedește însă că observațiile, criticile, expresii ale necesarei vegheri democratice a acestui watchdog care e presa în pluripartidism sînt benefice nu numai pentru sănătatea țării, dar și pentru destinul noului președinte. Supravegheat de la început de cîinele de pază al democrației, noul președinte va fi mult mai atent la ceea ce face în mandatul său.De ce are nevoie de asta? Experiența președinților de pînă acum ne arată că în debutul mandatului toți sînt tentați să creadă că uriașul capital politic dobîndit prin alegeri le dă dreptul să facă orice fără a risca prăbușirea în sondaje. Da, Klaus Iohannis poate face orice acum, inclusiv să dea cu tifla Poporului Român, considerat prea iobag pentru a beneficia de explicațiile Boierului. Numai că greșelile de acum  duc la o pierdere inutilă de capital politic. Vor veni vremuri cînd Klaus Iohannis va avea nevoie ca de aer de capitalul politic risipit acum prostește și pentru că nimeni din presă nu-i trage de mînecă atrăgîndu-i atenția că trebuie să fie mai  gospodar cu această avere inestimabilă. Nu de alta, dar aceeași presă îl va critica – așa cum s-a întîmplat cu Emil  Constantinescu – pentru prăbușirea în sondaje din ultimul timp de președinției.

Ziarul Financiar:

România se desparte din ce în ce mai mult pe oraşe şi zone. Nu este o noutate, ci doar acum această evoluţie devine din ce în ce mai evidentă. Zona Bucureştiului şi Transilvania atrag investiţiile, în timp ce Moldova, Oltenia, Dobrogea, cu execepţia oraşelor mari din aceste teritorii „mor încet şi sigur”. Moldova este o zonă foarte bună de luat voturi pentru PSD, şi bună pentru PDL, dar după alegeri, când fiecare îşi savurează victoria şi îşi numără banii care îi vor intra, votanţii aleargă încoace şi încolo după locuri de muncă, fie şi pentru salariul minim pe economie. Dacă mai sunt şi bonuri de masă, jobul este perfect. Conform unei analize a revistei Business Construct, regiunea Moldovei are în prezent în lucru doar patru mari şantiere finanţate de investitori privaţi, dintre care trei sunt în Iaşi, în municipiu. De investiţiile statului în infrastructură, în zona Moldovei nici nu poate fi vorba. România nu are acum niciun proiect  concret prin care să traverseze munţii Carpaţi cu o autostradă, ceea ce înseamnă  că investitorii ocolesc această zonă. PIB-ul Moldovei este de 3.400 de euro pe cap de locuitor, faţă de media naţională de 5.500 de euro.Toate investiţiile şi locurile de muncă se aşează acolo unde există interes economic. În campaniile electorale, oraşele mici şi mijlocii, unde iese lumea la vot, sunt bătute în lung şi în lat de politicieni, indiferent de partid. După alegeri, toţi uită de cine le-a dat votul, pleacă de acasă că nu au ce face, nu există locuri de shopping şi nici distracţie şi se stabilesc la hotel, în Bucureşti. Deşi PSD îşi bazează o bună parte din voturi şi electorat pe aceste zone, mai sărace, când ajunge la putere nu are niciun program de dezvoltare pentru cei care îl susţin.

Digi24:

Anchetele de corupție din ultima vreme au adus în atenția publicului o categorie mai puțin cunoscută până acum, cea a denunțătorilor. Sunt cei care – intrați și ei în vizorul procurorilor – sunt gata să își dea în vileag colaboratorii, șefii sau prietenii cei mai apropiați, pentru a obține pedepse mai mici.Darius Vâlcov şi Theodor Berna au fost, în secret, cei mai buni parteneri de afaceri. Punctul lor de legătură: banii. Fiecare a avut de câştigat de pe urma relaţiei. Omul de afaceri obţinea contracte de milioane de euro de la Primăria Slatina, condusă de Vâlcov şi îl recompensa pe acesta cu 20% din bani. Cunoscut drept unul dintre „regii asfaltului”, Berna l-a dat pe Darius Vâlcov pe mâna procuroriilor atunci când, la rândul său, a fost arestat pentru corupţie. „Berna Theodor a formulat un denunț din care rezultă că l-a contactat pe Vâlcov Bogdan Darius şi i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în vederea câștigării unor licitații de lucrări, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate”, se arată în referatul procurorilor. Tot comisionul de 20% a cimentat şi prietenia dintre primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, şi omul de afaceri Marin Dumitru. Şi tot intervenţia procurorilor a rupt-o. Denunţul lui Dumitru l-a trimis după gratii şi edial, pentru luare de mită. Nici prietenia de lungă durată dintre Elena Udrea şi Ana Maria Topolicenu n-a rezistat în faţa procurorirlor anti-corupţie. Acuzată de luate de mită în dosarul Gala Bute, fosta șefa a Companiei Naționale de Investiții a spus la DNA tot ce ştia despre Elena Udrea, de teamă că ar putea fi şi ea încătuşată. Elena Udrea nu a ratat nicio ocazie să le reproșeze foştilor prieteni că au trădat-o.

 

 

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/de-ce-trebuie-ca-presa-sa-l-critice-pe-klaus-iohannis_953358.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Joi seara, o dronă militară a căzut în Insula Mare, la 8 km de Brăila și 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc- presa locală din Brăila

Publicat

in

Este cel mai grav incident pentru noi, de la începutul războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, evenimentul cu cea mai mare pătrundere pe teritoriul României, susțin surse din cadrul forțelor de ordine.

Breaking NewsFoto: Nakhorn Yuangkratoke / Alamy / Alamy / Profimedia

„Până la analizarea de către MApN nu speculăm în privința originii dronei”, au spus aceleași surse.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale.

Sunat, prefectul județului, Iulian Timoftei, nu a comentat evenimentul, susținând că toate eventualele informații militare sunt apanajul MApN.

Locul unde a căzut drona se află în Insula Mare a Brăilei, la 8 kilometri de orașul Brăila și la 23 de kilometri de granița cu Ucraina.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Ce drone rusești au mai căzut în România de la invazia Ucrainei

Nu mai puțin de 3 drone rusești au căzut în România în 10 zile în septembrie 2023, ultima fiind descoperită pe 13 septembrie între satele Nufăru și Victoria din comuna Nufăru, județul Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri anterioare, radarele României nu au detectat nimic.

De ce nu au detectat atunci radarele Armatei nimic?

„Nu aș vrea să interpretăm asta ca pe o vulnerabilitate a României. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilități nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de măsuri pentru diminuarea riscurilor trebuie să includă și măsuri de protecție civilă”, a spus pe 13 septembrie, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

El a explicat și cum funcționează radarele, vorbind despre „limitări tehnice” atunci când astfel de drone atacă de la înălțimi mici:

„Atunci când mijloacele de acest tip, dronele de atac folosite de Federația Rusă, atacă de la înălțimi mici și foarte mici, de până în 100 de metri, este un principiu de radiolocație, de fizică – mijloacele radar la aceste înălțimi mici și foarte mici obțin imagini foarte greu pentru că la această înălțime există elemente de relief, există vegetație, chiar păsări, iar dronele au dimensiuni foarte asemenătoare cu ale păsărilor.

Deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi. Noi dispunem de aparate de radiolocație de ultimă generație”.

„Facem toate eforturile ca să asiguărm un grad de siguranță. Cu un război la graniță, nimeni nu poate oferi certitudini, dar facem toate eforturile”, adăugat el.

Referințe:

Citeste mai mult

NATIONAL

Un microbuz s-a răsturnat în județul Suceava: Cinci persoane au fost transportate la spital

Publicat

in

​Un microbuz în care se aflau șase persoane s-a răsturnat vineri în localitatea Prisaca Dornei din județul Suceava. Potrivit ISU Suceava, cinci dintre pasageri au suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

ambulantaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În microbuz se aflau şase persoane, toate adulte, care sunt conştiente şi cooperante. Cinci dintre cele şase persoane necesită îngrijiri medicale. Victimele, care au suferit diverse traumatisme, sunt monitorizate de cadrele medicale şi paramedicale”, a anunțat ISU Suceava, citat de Agerpres.

Două dintre victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgenţe Gura Humorului şi trei la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpulung Moldovenesc.

La locul producerii accidentului au fost trimise două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judeţean.

Cauza producerii accidentului urmează să fie stabilită de polițiștii rutieri.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend