spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Datele arata clar: Curtea de Arges – capitala industriei electrotehnice din Romania

Facebook Twitter Google+
Datele arata clar: Curtea de Arges – capitala industriei electrotehnice din Romania

– Aproape 2000 argeseni muncesc in fabricile de electronice si electrotehnice din urbe
– Se sustine ca simbolul orasului ar trebui sa fie reprezentat de aceasta industrie

Daca saptamana trecuta v-am prezentat, in cadrul unui amplu reportaj, performantele industriei confectiilor din urbe in incercarea de a raspunde la intrebarea ” Este Curtea de Arges orasul croitoreselor sau al electronistilor ?” , astazi continuam si va supunem atentiei ce se intampla in marile companii din domeniul electronic, electrotehnic si al produselor de uz gospodaresc. Asa cum spuneam in editia precedenta, traiectoria economica a municipiului Curtea de Arges a evoluat spectaculos in ultimi 28 de ani, mai exact de la revolutie incoace dar, orice ar fi, industria electrotehnica este cea care, inca de dinainte de 1989, ducea faima orasului peste tot in tara si in lume, gratie Electroarges. Din fericire, in ciuda unor greutati inerente tranzitiei din anii `90, Electroarges a ramas una din companiile etalon ale orasului si, mai mult, continuitatea activitatii acesteia, forta de munca bine calificata dar mai ales profesionalismul unor oameni de aici, a convins alte companii sa vina, sa se stabileasca si sa produca la Curtea de Arges. Vorbim de companii straine renumite in domeniu, lideri in productia de produse si echipamente electronice si electrotehnice.

Jumatate din argeseni angajati in domeniul electrotehnic si electronic

O simpla insiruire a companiilor care au unitati de productie aici arata, fara doar si poate, ca orasul Curtea de Arges este campion national absolut in ceea ce priveste industria de electronice si electrotehnice. Din discutiile purtate cu directorii principalelor companii de specialitate – Karcher, Electroarges, Steinel, GDM Electronics sau Ipee ATI – aproape 2000 de argeseni lucreaza in acest domeniu. Asta inseamna ca, raportat la forta de munca activa din zona, aproape 5 din 10 argeseni lucreaza intr-una din fabricile enumarate mai sus, mai exact jumatate din argeseni sunt angrenati in aceasta industrie.

La Steinel lucreaza 800 argeseni

Potrivit directorului Marian Bia, la Steinel Electronics , devenita intre timp compania numarul 1 din oras, lucreaza nu mai putin de 800 argeseni. ” Am ajuns cel mai mare angajator iar productia naostra pleaca numai la export. Asta arata ca suntem profesionisti in ceea ce facem, ca punem accentul pe calitate. Fara niciun dubiu, da, Curtea de Arges este orasul electronistilor. Avem traditiei indelungata in acest domeniu, am avut ca punct de plecare Electroarges care a generat permanant forta de munca specializata si iata unde s-a ajuns acum”, ne-a declarat directorul Steinel Electronics. Intrebat daca, acum doua decenii, anticipa faptul ca aceasta industrie se va dezvolta atat de intens la Curtea de Arges , Marian Bia a fost ferm:” Nu stiu daca la dimensiunile de acum dar, avand in spate traditia in domeniu si forta de munca existenta in electronice si electrotehnice, nu am conceput niciodata ca aceasta industrie sa dispara din zona”. Printre problemele cu care se confrunta si STEINEL la aceasta data, ca si celelalte companii de profil din oras, se numara greutatea in a mai gasi personal calificat, data fiind absorbtia la maxim a angajatilor scoliti in acest domeniu dar si concurenta produselor chinezesti. ” Concurenta chinezilor este neloiala in cele mai multe cazuri, mai exact ei copiind produsele de calitate care se fabrica si la noi pentru ca, mai apoi, sa invadeze piata la preturi extrem de mici pentru produse de slaba calitate. Noi ne repsectam si producem calitate insa o astfel de concurenta este … deranjanta, sa ii spunem !”, a mai spus Marian Bia.

Electronica ar trebui sa fie simbolul orasului Curtea de Arges

Calitate se produce si la Karcher, fie in propriile linii de productie, fie in sectiile Electroarges SA. Si aici, in proportie de aproape 100 % , produsele fabricate, celebrele aspiratoare , iau calea exportului. Nu mai putin de 570 argeseni lucreaza in sectiile Electroarges la care se adauga cei angajati direct de Karcher prin CER CLEANING. Acestora li se alatura alti 200 angajati care muncesc in fabrica belgienilor de la GDM Electronics, si alti 220 care produc echipamente electrice si de uz gospodaresc la IPEE ATI. Asa se face ca este bine ancorata in realitatile economice ale orasului propunera unuia dintre directorii companiilor de profil potrivit careia, daca municipiul Curtea de Arges ar avea un logo sau un simbol, acesta ar trebui sa fie din domeniul electronicii.

Rezumand cele scrise in cele doua reportaje prin care am incercat sa raspundem la intrebaraea ” Este Curtea de Arges orasul coritoreselor sau al electronistilor ?”, aproape ca raspunsul nu mai conteaza atata timp cat cele doua domenii, confectii si electronice/electrotehnice, tin in viata acest oras la cote din ce in ce mai inalte. Daca in domeniul confectiilor isi desfasoara circa 1000 angajati (in fabricile principale) in cel al electronicelor si eletrotehnicelor vorbim de aproape 2000 de angajati. Mai mult, asa cum spuneam la inceputul acestui material Curtea de Arges este campion national absolut in ceea ce priveste industria de electronice si electrotehnice si ar putea primi fara dubii titlu de capitala electronicii din Romania, mai ales daca facem o raportare la numarul de locuitori si numarul de angajati din acest domeniu.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....