Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

DATE ALARMANTE: coronavirusul face PRAF Bursa de la București

Publicat

in

Coronavirusul afectează și bursa românească, pe modelul marilor țări!  Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 3,9% de la începutul săptămânii, dinamică reflectată de evoluţia indicelui principal BET şi de cea a indicelui dividendelor BET-TR, anunță Ziarul Fiananciar, conform Mediafax.

Citește și: CIFRE de ULTIMĂ ORĂ de la OMS – Câte VICTIME a făcut coronavirusul și care sunt cele mai AFECTATE țări

În acelaşi timp, capitalizarea companiilor listate pe piaţa principală a scăzut în această perioadă cu 7,8 miliarde de lei, până la 175 miliarde lei, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Dinamica bursei din ultimele zile a fost de­terminată în principal de temerile in­vestitorilor le­gate de impactul coronaviru­su­lui asupra econo­miei, în contextul în care a preluat trendul negativ în care au evoluat bursele externe în această perioadă.

De altfel, bursa românească înregistrează un trend negativ de cinci şedinţe încoace, pe­rioadă de timp în care investitorii au realizat peste 23.000 de tranzacţii, respectiv cam tot atâtea câte au avut loc în cele 12 şedinţe de tranzac­ţionare anterioare. Şi rulajul cu acţiuni a fost unul ridicat în ultimele trei şedinţe, tota­lizând 239,5 mil. lei, respectiv aproape 50 mil. euro. Spre comparaţie, în cele trei şedinţe anterioare, rulajul cu acţiuni a fost de doar 70,6 milioane lei, adică circa 14,7 milioane euro.

Pe de altă parte, companiile din prima ligă bursieră au înregistrat scăderi pe linie în ultimele trei sesiuni de tranzacţionare. Cea mai abruptă depreciere în această perioadă o afişează chiar Bursa de Valori Bucureşti, de 8%, fiind urmată de Alro Slatina cu 7,1% şi OMV Petrom cu 6,7%.

La polul opus, acţiunile care au rezistat mai bine panicii generate de pandemia la nivel global au fost cele ale Sphera (minus 2,1%), Fondul Proprietatea (minus 2,2%) şi Banca Transilvania (minus 2,5%).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Familie din Galați – mamă, tată, copil – internați cu simptome de CORONAVIRUS: Părinții sunt angajați la Ambulanță, mama testată pozitiv

Publicat

in

De

O familie formată din trei membri, părinții și un copil de doi ani, este internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați având simptomele coronavirusului. Cei doi adulți sunt angajați la Serviciul de Ambulanță Județean și până acum numai femeia a fost testată pozitiv, anunță MEDIAFAX.

Surse din Serviciul de Ambulanță Județean Galați confirmă informația conform căreia femeia a fost testată pozitiv.

Citește și: spital-pe-care-romania-poate-sa-l-aiba/” target=”_blank”>Tăriceanu îi dă sfaturi premierului: În acest complex expozițional se poate organiza cel mai mare și mai complex spital pe care România poate să-l aibă

Este cel de-al treilea angajat al instituției care se îmbolnăvește de COVID-19, după ce zilele trecute alte două asistente medicale au aflat că sunt bolnave.

Soțul și copilul femeii, care a aflat miercuri că s-a infectat, au simptomele bolii, dar încă nu au primit rezultatele analizelor medicale.

Toți trei sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați..

Citește și: Victor Ponta a răbufnit: Este 1 Aprilie – și mincinoșii de la PNL iar prostesc oamenii

Din cauza îmbolnăvirilor din rândul personalului de la Serviciul de Ambulanță Județean Galați, mai mulți angajați sunt izolați acasă. În total sunt 15 persoane, iar unele dintre acestea au deja simptomele virusului și așteaptă rezultatele testării.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania ne vine în ajutor: Când știm că un pacient cu Covid-19 nu mai este contagios

Publicat

in

De

Cercetări realizate pe primul grup de persoane infectate cu coronavirus în Germania au permis stabilirea momentului în care externarea pacienţilor bolnavi de COVID-19 nu mai presupune un risc pentru populaţie, ceea ce permite eliberarea de spaţiu în spitale în situaţia crizei de paturi libere, relatează miercuri agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat comun, clinicile Charité din Berlín şi Schwabing din Munchen, împreună cu Institutul de Microbiologie al armatei germane au relevat că un pacient nu mai este contagios atunci când probele extrase din zona nazofaringiană şi fluidele expulzate prin tuse prezintă mai puţin de 100.000 de copii ale genomului virusului.

Rezultatele studiului – efectuat asupra grupului de persoane infectate în focarul din compania germană producătoare de componente auto Webasto – arată că în majoritatea cazurilor încărcătura virală în faringe s-a redus semnificativ faţă de prima săptămână a bolii, iar în plămâni ceva mai târziu.

La opt zile după ce pacienţii au prezentat primele simptome experţii încă nu reuşiseră să izoleze particulele infecţioase ale virusului, deşi erau detectate copii ale genomului virusului în faringe şi plămâni.

Această descoperire ne permite să tragem două concluzii, potrivit lui Roman Wolfel, directorul Institutului de Microbiologie al armatei germane şi unul dintre principalii autori ai studiului.

În primul rând, ”înalta încărcătura virală în faringe imediat ce apar primele simptome indică faptul că pacienţii cu COVID-19 sunt contagioşi încă de foarte timpuriu, posibil chiar înainte să-şi dea seama că sunt bolnavi”.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

”În acelaşi timp, potenţialul infecţios al pacienţilor cu COVID-19 pare să depindă de încărcătura virală din faringe ori plămâni. Acesta este un factor important pentru decizia privind momentul în care un pacient poate fi externat cât mai repede în cazul unei crize de paturi libere”, explică Roman Wolfel.

Conform acestor date, autorii studiului – ale cărui rezultate sunt publicate în revista Nature – estimează că pacienţii contagioşi cu COVID-19 pot fi externaţi şi plasaţi în carantină la domiciliu dacă la zece zile după îmbolnăvire prezintă în fluidele expulzate prin tuse mai puţin de 100.000 de copii ale genomului virusului.

Cercetătorii germani au mai stabilit să virusul SARS-CoV-2 se multiplică probabil şi în tractul gastrointestinal, deşi nu au detectat prezenţa virusului în materiile fecale ale pacienţilor. Mai mult, nu au detectat virusul nici în sângele sau urina pacienţilor.

Pentru a identifica anticorpi împotriva SARS-CoV-2 au fost analizate serurile sanguine ale pacienţilor. Astfel, jumătate dintre persoanele grupului examinat – analizat timp de 28 de zile de la apariţia primelor simptome – au dezvoltat până în ziua a şaptea anticorpi împotriva virusului. Două săptămâni mai târziu, toţi pacienţii au produs anticorpi. De asemenea, pe măsură ce s-au produs anticorpi s-a redus lent încărcătura virală.

Pe de altă parte, această cercetare a mai relevat că ”noul coronavirus se poate multiplica în faringe fără să ajungă în mod obligatoriu şi în plămân, şi din acest motiv este atât de uşor transmisibil”, explică Christian Drosten, director al Institutului de Virologie al clinicii Charité şi coautor principal al studiului.

Acest grup de cercetători are în vedere ca în continuare, plecând de la acest prim grup de pacienţi, dar şi pe baza altora infectaţi, să analizeze dezvoltarea pe termen lung a imunităţii împotriva SARS-CoV-2, date ce ar putea contribui la crearea unui vaccin.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend