spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

DACĂ EI NU VOR, LEGEA VĂ DĂ DREPTUL ! Cum pot iniţia argeşenii hotărări de Consiliu Local 

Facebook Twitter Google+
DACĂ EI NU VOR, LEGEA VĂ DĂ DREPTUL ! Cum pot iniţia argeşenii hotărări de Consiliu Local 

– Aflaţi în ce condiţii un simplu cetăţean poate face legea în Curtea de Argeş sau in alte localităţi ale judeţului
– Cum consilierii locali nu prea au initiat nicio hotarâre de Consiliu Local, argeşenii o pot face în locul lor

Puţini cetăţeni cunosc faptul că legea le permite să facă… legi aplicabile în oraşul sau comuna lor. Asta cu atît mai mult, cu cât, consilierii locali nu profită de legislaţia actuală pentru a iniţia hotarâri de Consiliu Local care să vină în sprijinul celor care i-au votat, să servească sau să ajute comunitatea. La Curtea de Argeş, oraş pe care il vom da exemplu in acest material, ultima iniţiativă transformată intr-o Hotărâre de Consiliu Local aparţine fostului consilier, om de afaceri, Gheorghe Alecsei. De atunci … nimic ! Şi au trecut ani buni !

Doar primarul a iniţiat, doar un consilier a aplicat legea !

Nu doar primarul şi consilierii locali au dreptul de a decide soarta oraşului, comunei sau a judeţului prin hotărâri de consiliu local, comunal sau judeţean, ci şi simplii cetăţeni pot face asta. Chiar dacă în ultimele mandate iniţiativa, la nivelul municipiuluiCurtea de Arges , i-a aparţinut aproape în exclusivitate primarului Nicolae Diaconu si actualmente Constantin Panturescu, – din cele cateva mii hotărâri votate de aleşii locali in ultimii 10 ani nu mai puţin de 98% au fost iniţiate de primarul in functie şi doar 2 % de către consilieri – asta nu înseamnă că situaţia nu ar fi putut fi schimbată dacă locuitorii Curţii de Argeş s-ar fi mobilizat să propună un proiect de hotărâre. Legea administraţiei publice locale rezervă un întreg capitol pentru „Iniţiativa cetăţenească”.

Pentru a iniţia un proiect de hotărâre, un cetăţean din Curtea de Argeş are nevoie de susţinerea a circa 1450 semnaturi

În articolul 109, actul normativ precizează „Cetăţenii pot propune consiliilor locale şi consiliilor judeţene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri”. De asemenea, se spune că promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective. Semnăturile nu se colectează oricum, ci pe formulare puse la dispoziţie de secretarul unităţii administrativ-teritoriale. Listele de susţinători vor cuprinde numele, prenumele şi domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnăturile celor care îşi doresc ca proiectul să aibă succes. Legea administraţiei publice locale precizează că listele de susţinători pot fi semnate numai de cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza localităţii respective, al cărei consiliu local sau judeţean urmează să dezbată proiectul de hotărâre în cauză. Dacă raportăm procentul de susţinere la numărul cetăţenilor din Curtea de Argeş care au avut drept de vot la ultimele alegeri, reiese că un proiect de hotărâre ar trebui semnat de circa 1350 argeseni. De îndată ce susţinerea este asigurată, proiectul de hotărâre, în forma propusă de cetăţeni, trebuie depus la secretarul unităţii administrativ-teritoriale respective, comună, oraş sau judeţ. Legea spune clar că proiectul va fi afişat spre informare publică prin grija secretarului. Asta spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu proiectele actuale de hotărâri, care, din păcate, nu sunt făcute publice integral nici măcar după adoptare! În fine, potrivit legii, după depunerea documentaţiei şi verificarea acesteia de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale, proiectul de hotărâre va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau judeţean, după caz, urmând să fie dezbătut în comisii, avizat de structurile de specialitate şi eventual, supus votului aleşilor.

Voturi puţine, semnături multe!

În istoria postdecembrista a oraşului Curtea de Argeş nu a existat niciun proiect de hotărâre de Consiliu Local care să ajungă în dezbaterea legislativului local după ce a fost iniţiat de către simplii cetăţeni. Interesant este, însă, alt aspect. Dacă adunăm numărul de voturi obţinut la alegerile locale de formaţiunile politice care formează în acest moment Consiliul Local reiese că în spatele fiecăruia dintre aleşii locali stau câte 750 de voturi, aproximativ. Puţine, dacă avem în vedere faptul că, pentru ca o iniţiativă cetăţenească să devină proiect de hotărâre, este nevoie de peste aproape dublu, mai exact 1350 de semnături de susţinere. Important este însă că legea dă dreptul cetăţenilor care nu au stătut de ales local să se implice și să-și ia soartă în mâini! Important este să știe ce vor, ce ar trebui în oraș, apoi să strângă cele 1350 semnături care să le depună la secretariatul primăriei. Că și exemplu: este nevoie de dublu sens pe bulveard, de restricții de circulație, un nou sens giratoriu, de un nou sens unic, etc: se întocmesc liustele, se semnează de către 1350 susținători și se merge pentru a fi depuse la Primăria Curtea de Argeș. Trec prin comisii si apoi se ajunge pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local. Daca se votează, legea locală iniţiată de cetăţeni intră imediat în vigoare.

Fost primar al Curții de Argeș:„Da, cetățenii pot face legi în oraș, mai ales că actualii consilieri nu știu de capul lor și nu au inițiative. Un oarecare poate fi uns consilier cu 750 de voturi iar pentru intiativa unui cetățean oarecare trebuiesc 1350 de voturi. Ori se modifică legea astfel că cetățeanul să poată introduce o inițiativă cu acelesi număr de voturi cu cât au fost aleși consilierii , ori se consideră aleși numai consilierii care au 1350 de voturi .Iată niște exemple de inițiative : strângerea tuturor câinilor fără stăpân din oraș , dirijarea a o parte din banii cheltuiți pe distrugeri de parcuri sau prime pentru angajați către premierea copiilor sau înființarea de noi locuri de joacă, desfiinţarea chioşcurilor, garajelor de pe spațiul public s.a.m.d, iar exemplele pot continua. Toți cetăţenii sunt egali și plătesc impozite și taxe la fel !”

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....