Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră

Publicat

in

Specialiștii în energie cred că resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie și folosirea resurselor alternative, în special cele inepuizabile.

Inginerul Iosif Butuc, specialist în expertiză termică și tehnică în construcții și în termoviziune a clădiri, afirmă că românii au început de ceva timp să se adapteze la trendul mondial, și anume acela de a crește performanța energetică a unei clădiri și de a folosi surse alternative de energie. „Pentru cazurile în care folosim combustibil în stare solidă, lichidă, gazoasă, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile soluții sunt panourile solare cu tuburi vidate și centralele pe gaz în condensație, în realizare directă cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru cazurile în care consumăm energie termică de la centrale eletrice, se recomandă panourile fotovoltaice, pompele de căldură cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiționat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme terra air home, care aduce căldură naturală în mod gratuit, cu ajutorul căldurii din pământ, pe perioada iernii, sau răcirea clădirii cu ajutorul pământului, pe timp de vară”, declară ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Cum ne ajută experții să găsim soluțiile cele mai bune pentru reducerea consumului?

Într-o primă instanță, experții fac o inspecție tehnică și termică a clădirii și pot elabora o analiză detaliată referitoare la pierderile de căldură, problemele găsite, cât și o gamă de soluții pentru rezolvarea acestora. Aceste inspecții se realizează de către firme de instalații și de audit în energie termică și expertiză termică în construcții. Pentru măsurarea pierderilor de căldură, se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii și se poate depista cu ușurință locurile unde se pierde cel mai mult căldura. 

În cât timp se amortizeaza investițiile?

Specialistul consideră că sursele de energie „verde” cu consumul cel mai mic sunt, într-adevăr, mai scumpe decât cele convenționale, însă costurile acestora se amortizează surprinzător de repede dacă respectăm indicațiile din raportul tehnic. „Trebuie să ținem cont de faptul că aceste surse „verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilități, cum ar fi apa caldă, încălzire și chiar pentru producerea de energie electrică. Un specialist poate spune, în funcție de suprafața locuită și alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cât aportul de energie acoperă cât mai mult din necesarul termic, cu atât perioada de recuperare a investiției este mai mică. Orice profesionist, care va întocmi un raport referitor la soluțiile de încălzire sau reabilitare termică, este obligat să ofere și o fișă tehnică cu valoarea estimativă a investiției și perioada de amortizare a investiției”, conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

UDMR s-a aliat cu PNL contra USR la audierea lui Florin Cîțu: Sunteți partidul zero! / N-am susținut noi distrugerea justiției! VIDEO

Publicat

in

De

Senatorul UDMR Tanczos Barna s-a poziționat luni, la audierea din Parlament a ministrului propus la Finante, Florin Citu, de partea liberalilor si i-a criticat pe USR-isti dupa ce acestia au avut mesaje dure contra PNL

„PSD si PNL au avut la un moment dat responsabilitatea guvernarii. DVS nu, sunteti partidul zero, cu zero responsabilitate si zero rezultate”, le-a zis Tanczos Barna deputatilor USR Claudiu Nasui si Cosette Chichirau. „Noi nu am sustinut distrugerea justitiei in Romania”, i-a raspuns Cosette Chichirau la Tanczos Barna.

Senatorul UDMR l-a laudat apoi pe Florin Citu dar i-a cerut o garantie:

„Apreciez modul in care dl Citu a inteles din prima zi ca nu poate sa aplice terapie soc la economie. Chiar daca vede altfel politica bugetara fata de PSD, stie ca nu poate sa duca toata tara in gard. As vrea sa aud un angajament de la dl ministru privind programele de investitii aflate in curs de derulare cu infrastructura sanitara, infrastructura rurala, scolile si gradinitele care au contracte semnate, programul start-up nation, asta inseamna guvernare responsabila, nu sa aruncam tot ce nu ne convine. Guvernul indiferent de culoare politica are o responsabilitate fata de firmele care au semnat contracte multianuale si persoanele angajate”, a zis Tanczos Barna.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Gripa aviară în Cehia – Autoritățile vor sacrifica 140.000 de păsări

Publicat

in

De

Autorităţile de la Praga vor sacrifica aproape 140.000 de curcani şi pui la o fermă avicolă unde a fost descoperit virusul gripei aviare H5N8, a anunţat luni ministrul ceh al Agriculturii, Miroslav Toman, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Este al doilea caz descoperit anul acesta în Republica Cehă.
„Testele din această dimineaţă au demonstrat că este vorba de virusul gripei aviare H5N8 la ferma avicolă situată la est de Praga”, a declarat Toman.

O altă fermă, cu 120.000 de păsări, se află în raza de trei kilometri stabilită de autorităţile veterinare în jurul locaţiei afectate, iar la momentul potrivit se va decide posibila sacrificare a păsărilor, a adăugat ministrul ceh al Agriculturii.

În ultimele săptămâni, mai multe cazuri de gripă aviară au fost descoperite în Slovacia, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend