Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum primeau mită angajații de la RAR Sibiu: Exista un sistem de coduri și nume fictive, care se schimbau periodic / Procurorii descriu modul în care funcționa rețeaua

Publicat

in

Angajații Registrului Auto Român Sibiu și complicii acestora foloseau coduri și nume fictive pentru a nu fi prinși, spun procurorii sibieni care instrumenteză dosarul privind înmatricularea unor maşini cu probleme, în schimbul unor sume de bani. În acest caz au fost reținuți șeful RAR Sibiu și alți doi angajați, dar și alte 7 persoane, printre care un angajat MAI de la înmatriculări. „Acordarea calificativului bun tehnic cu ocazia inspecţiei tehnice, în mod discreţionar, unui vehicul necorespunzător tehnic, de către un funcţionar public corupt are drept consecinţă punerea în circulaţie a unui vehicul periculos pentru traficul rutier”, spun procurorii.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Sibiu, dosarul a fost deschis încă din 25 mai 2018, când procurorii s-au sesizat din oficiu privind infracțiuni de luare de mită, complicitate la luare de mită, dare de mită şi, respectiv, complicitate la dare de mită, săvârșite de funcționari publici pentru omologarea și verificarea stării tehnice a mașinilor în vederea înmatriculării.

Procurorii spun că funcţionari publici de la RAR Sibiu și RAR Vâlcea cereau mită prin intermediul unor terţe persoane, pentru verificarea stării tehnice a mașinilor, și şi-au luat „o serie de măsuri pentru a asigura conspirativitatea faptelor comise”, apelând la „serviciile de intermediere” prestate de către anumiţi complici.

Cum funcționa rețeaua

De regulă, fiecare inginer „lucra” cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari, cât şi de ceilalţi intermediari şi beneficiari ai „serviciilor de intermediere” (mituitori). Toate aceste măsuri de identificare şi folosire a intermediarilor erau luate „pentru a elimina o serie de riscuri în privinţa deconspirării faptelor”, făcând dificilă infiltrarea unor investigatori acoperiţi care să intre în contact direct cu funcţionarii publici şi să le dea mita.

Astfel, era aproape eliminată posibilitatea ca vreo persoană să îl denunţe pe funcţionarul public întrucât acesta din urmă nu cerea personal mita, astfel încât potenţialul denunţător l-ar fi putut reclama doar pe complice, care acţiona în numele şi pentru funcţionarul public. De regulă, „problema” mituitorului era rezolvată de inginer, în multe cazuri acesta din urmă analizând în prealabil situaţia prezentată de complice, potrivit anchetatorilor.

Funcţionarii publici și complicii acestora foloseau anumite coduri. Astfel, în momentul în care un beneficiar, un mituitor, intra în legătură cu complicele funcţionarului, după pretinderea şi primirea mitei, intermediarul îl instruia pe mituitor să îl contacteze pe inginerul pentru care el „lucra” şi să îi spună că „vine din partea lui Silviu” sau „vine din partea lui Mihai”. Aceste prenume erau fictive, reprezentau de fapt un cod și se schimbau periodic.

În momentul în care funcţionarul auzea un anumit nume, „Silviu”, „Marius” sau „Mihai”, acea persoană fiind una fictivă, iar acel nume corespundea cu cel stabilit de funcţionar cu complicele său, avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupţie şi a remis mita către el, prin intermediul complicelui său, spun procurorii sibieni.

Adoptarea acestui plan de către funcţionarii publici şi complicii lor avea un dublu scop: încercarea infractorilor de a deruta organele de urmărire penală, prin acreditarea ideii că ar fi implicat în fapte de corupţie un terţ cu prenumele folosit drept cod, astfel încât anchetatorii să îşi concentreze eforturile pentru identificarea acelui terţ inexistent și intenţia făptuitorilor (funcţionari corupţi şi complicii acestora) de a evita scurtcircuitarea lanţului infracţional.

„Funcţionarii publici şi complicii acestora, la anumite intervale de timp, schimbau codurile, prenumele folosite, astfel încât, în momentul în care beneficiarul nu discuta cu complicele şi nu i se comunica noul cod, dar se prezenta folosind un vechi prenume, funcţionarul public îşi dădea seama că acesta nu a discutat în prealabil cu intermediarul şi nu a remis mita, situaţie în care nu îl favoriza pe acesta în cadrul procedurilor RAR. Astfel, acordarea calificativului „bun tehnic” cu ocazia inspecţiei tehnice, în mod discreţionar, unui vehicul necorespunzător tehnic, de către un funcţionar public corupt, are drept consecinţă punerea în circulaţie a unui vehicul periculos pentru traficul rutier, existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omeneşti”, spun reprezentanții Parchetului Tribunalului Sibiu.

În acest dosar au fost reținuți 11 suspecţi și a fost cerut mandat de arestare pentru 10 dintre ei, între care șeful RAR Sibiu, Ioan Oțetea, doi ingineri de la RAR Sibiu, un inginer de la RAR Vâlcea și un agent de poliție din Poliția Mureș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Premiera filmelor Disney ‘Black Widow’, ‘The Eternals’ şi ‘Indiana Jones 5’ a fost reprogramată, din cauza coronavirusului

Publicat

in

De

„Black Widow”, „The Eternals” şi „Indiana Jones 5” se numără între producţiile Disney a căror premieră a fost amânată din cauza restricţiilor impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei de Covid-19.

Disney a modificat caldarul lansărilor pentru majoritatea filmelor sale, având în vedere că cinematografele din cele mai multe ţări din lume sunt închise pentru o perioadă nedeterminată din cauza pandemiei, potrivit News.ro.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

„Black Widow”, cu Florence Pugh, Scarlett Johansson şi Robert Downey Jr. în distribuţie, este programat să fie lansat pe 6 noiembrie, luând locul „The Eternals”, film de aventuri al Marvel cu Angelina Jolie, Richard Madden şi Salma Hayek. Astfel că acesta din urmă va fi lansat pe 12 februarie 2021.

Alte producţii din Marvel Cinematic Universe au fost, de asemenea, reprogramate: „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”, pe 7 mai 2021, „Doctor Strange 2”, pe 5 noiembrie 2021, şi „Thor: Love and Thunder”, pe 18 februarie 2022.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

„Black Panther 2” este programat să debuteze în cinematografe pe 6 mai 2022, iar „Captain Marvel 2”, pe 8 iulie 2022.

Animaţia „Soul” a Pixar a rămas programată pentru 19 iunie. Remake-ul live-action „Mulan” a fost mutat pe 24 iulie 2020, debutând la data ocupată iniţial de „Jungle Cruise”, cu Dwayne Johnson şi Emily Blunt. Acesta din urmă ar urma să fie lansat pe 20 iulie 2021.

Premiera filmului „Indiana Jones 5”, programată iniţial în vara lui 2021, a fost mutată pe 29 iulie 2022. Filmările pentru lungmetrajul în care Harrison Ford revine în rolul profesorului aventurier urmau să înceapă în luna martie şi au fost amânate.

Filmul SF „Artemis Fowl”, care trebuia să ruleze din 29 mai, va fi disponibil pe platforma Disney+, devenind astfel primul lungmetraj al studioului care nu va fi lansat în cinematografe.

Citește și: Dan Barna: ‘Senatorii USR au votat din greșeală proiectul privind brățările electronice pentru deținuți’

Pentru moment, Disney a menţinut datele de lansarea „West Side Story” (18 decembrie 2020) şi „The Last Duel” (25 decembrie 2020).

Între altele, au mai fost schimbate datele premierelor „Free Guy”, cu Ryan Reynolds – pentru 11 decembrie 2020, şi „The French Dispatch” al lui Wes Anderson – pentru 16 octombrie 2020.

Surse din compania Disney au precizat pentru Variety că este posibil ca datele de lansare a filmelor să fie din nou modificate. Totul depinde de evoluţia crizei sanitare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ajutor oferit de comunitatea românească din Belgia

Publicat

in

De

Călin Goia, Pocorschi, Teo Boar, Bodo şi Miţă vorbesc despre muzică şi timp, ‘în starea de urgenţă’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend