Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum poate rămâne Marea Britanie în UE, deşi a votat BREXIT/ ANALIZA

Publicat

in

Britanicii au votat joi pentru ieşirea din UE, dar liderii lor ar putea, în acord cu experţii de la Bruxelles, să evite BREXIT-ul, explică analişti citaţi de Associated Press și preluti de news.ro

Vezi și: NEBUNIE în Marea Britanie: Petiţia pentru un nou referendum bate toate recordurile

„UE este cam ca Hotelul California din cântecul celor de la Eagles. Poţi face check out oricând, dar nu poţi pleca niciodată cu adevărat”, a explicat unul dintre colaboratorii centrului de analiză IDEAS de la London School of Economics, Tim Oliver.

O mare parte din incertitudine vine din ambuguitatea privind ceea ce înseamnă cu adevărat Brexit. Abandonarea Europei poate însemna orice, de la o retragere completă din instituţiile UE, până la o serie de retrageri limitate din unele sectoare, care să lase stâlpii integrării europene, precum libera circulaţie a forţei de muncă, intacţi.

„Ieşirea poate însemna un milion de lucruri diferite” şi oferă autorităţilor britanice o marjă considerabilă de manevră pentru a rămâne în anticamera UE, în timp ce euroscepticii se ceartă între ei despre unde este ieşirea, a subliniat Oliver.

Vezi şi: BREXIT-ul este imposibil! Băsescu anunţă două BOMBE

Unii experţi cred că Londra va ajunge, în mare, de unde a plecat.

Marea Britanie, la fel ca alte ţări zdruncinate de revolte ale euroscepticilor, va negocia, pur şi simplu, „un nou acord, aproape identic cu cel vechi, îl va deghiza într-un limbaj opac şi îl va ratifica”, a apreciat profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Princeton Andrew Moravcsik. „Opinia publică, în mare parte ignorantă în legătură cu Europa, este întotdeauna de acord”, a adăugat el.

Un astfel de demers nu ar fi nou. Acorduri şi tratate reîmpachetate au mai salvat proiectul european în trecut. După ce alegătorii irlandezi au respins reformele UE în 2008, politicienii de la Dublin au obţinut concesii modeste din partea omologilor lor europeni şi au supus documentul la vot în anul următor, când rezultatul a fost pozitiv. Cosmetizări similare au transformat un „nu” irlandez într-un „da” privind Tratatul de la Lisabona în 2009 şi au asigurat un „da” danez în 1993 privind Tratatul de la Maastricht.

Dar chiar şi cei care spun că un al doilea referendum este posibil, sunt conştienţi că această soluţie nu este uşoară în cazul Marii Britanii.

„Este cale lungă până acolo şi este posibil să nu se întâmple niciodată”, a explicat un expert în Drept constituţional european la University College Dublin, Gavin Barrett.

Drumul către un al doilea referendum în Marea Britanie este mult mai îngust, parţial pentru că – spre deosebire de cazul Irlandei – conducerea este divizată în privinţa Europei. Dacă euroscepticul Boris Johnson va deveni premier – o posibilitate tot mai mare în prezent – şansele unui al doilea vot scad şi mai mult.

Directorul adjunct al Catedrei de studii constituţionale de la University College London, Alan Renwick, explică faptul că o astfel de reîmpachetare a acordului este posibilă numai „ dacă alegerile din 2020 sunt câştigate de un partid cu o platformă în care să figureze un al doilea referendum şi încercarea de a intra din nou” în UE.

Acest lucru este puţin probabil ţinând cont de peisajul politic actual, dar nimic nu este exclus în totalitate în ceea ce priveşte un potenţial Brexit.

Citește și:

Miliardarul George Soros a dat lovitura, după BREXIT: S-a îmbogățit din nou

FMI, apel IMPORTANT, după BREXIT

Parlamentul European, CRITICI DURE la adresa lui Cameron: Este ‘scandalos’

BREXIT Şeful Comisiei Europene AVERTIZEAZĂ: Nu va fi un divorţ amiabil

Procedura de IEȘIRE din UE. Ce se întâmplă EFECTIV după votul britanicilor

Lovitură de teatru: Britanicii au votat pentru IEȘIREA din UE/ Cum s-a votat pe regiuni

ȘOC pe piața valutară: Lira sterlină a luat-o RAZNA

Se cere referendum pentru IEȘIREA unor alte țări IMPORTANTE din Uniunea Europeană

Teorie BOMBĂ după Brexit: Referendumul ar putea fi REFUZAT de Parlament

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

NATO continuă extinderea în Sudul Global: Solicitarea Argentinei a ajuns la Mircea Geoană

Publicat

in

De

Argentina a solicitat NATO să devină unul dintre “partenerii globali” ai alianței militare, a declarat joi ministrul apărării, Luis Petri, în condiţiile în care guvernul de la Buenos Aires urmărește să-şi consolideze legăturile cu SUA și Uniunea Europeană, nootează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Guvernul argentinian a anunțat marți că va cumpăra 24 de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA din Danemarca, un acord susținut de administraţia de la Washington.

Dl Petri s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și i-a transmis o scrisoare prin care exprimă interesul Argentinei de a deveni partener, a scris ministrul pe platforma de mesagerie X.

Potrivit NATO, partenerii globali cooperează cu membrii Alianței, de exemplu, prin partajarea de informații și participarea la operațiuni militare. Actualii parteneri globali ai NATO sunt Australia, Columbia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă și Pakistan.

Ce este Sudul Global

Sudul global este un termen utilizat în studiile postcoloniale și transnaționale, care poate face referire atât la lumea a treia, cât și la ansamblul țărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, poate include și regiunile mai sărace (în general, cele din sud) ale țărilor bogate (din nord). Sudul global este un termen care extinde conceptul de țară în curs de dezvoltare. De obicei, se referă la toate acele țări care au o istorie interconectată de colonialism, neocolonialism și o structură socială și economică cu mari inegalități în nivelul de trai, speranța de viață sau accesul la resurse.

În ultimele decenii Rusia și China și-a concentrat atenția asupra acestor regiuni constitund BRICS, o contrapondere la organsimele occidentale

Citeste mai mult

NATIONAL

Încă o dovadă că Mircea Geoană va candida la Președinția României

Publicat

in

De

Un mesaj recent promovat în rândul susținătorilor indică faptul că Mircea Geoană ar putea să se pregătească pentru o candidatură la cea mai înaltă funcție în statul român. Mesajul, care îndeamnă simpatizanții să își lase numele, numărul de telefon și județul pentru a sprijini candidatura lui Geoană, este văzut ca un semn clar al intențiilor sale politice, deși acesta nu a confirmat oficial aceste planuri.

Pagina de Facebook „Mircea Geoană Președinte”, pe care este promovat fostul președinte al PSD și care are atașat și blogul personal al acestuia, face apel la cetățeni pentru susținerea candidaturii lui Mircea Geoană la Președinția României.

„Dacă doriți să vă alăturați și să sprijiniți candidatura domnului Mircea Geoană, vă rugăm să lăsați un mesaj cu numele, numărul de telefon și județul dumneavoastră. Haideți să contribuim cu toții la un viitor mai bun pentru România”, se arată în mesajul distribuit pe Facebook.

Deși Mircea Geoană nu a făcut încă un anunț oficial despre o posibilă candidatură, activitățile recente și mesajele trimise către susținători sugerează că o decizie în acest sens ar putea fi iminentă. Acest lucru ar putea schimba dinamica scenei politice din România, întrucât Geoană, cu experiența sa vastă atât în politica internă, cât și în cea internațională, este considerat un candidat puternic.

Analiștii politic sunt de părere că o astfel de mișcare ar putea atrage un număr semnificativ de voturi, având în vedere profilul său și experiența acumulată în funcții de top, cum ar fi cea de secretar general adjunct al NATO.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend