Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum faci din sarmale un “plat de gourmet” după o reţetă din 1933

Publicat

in

În prag de sărbători, sarmaua românească mai are un pas şi poate fi tranzacţionată pe Bursa căci mii se pachete cu sarmale, cozonaci şi cârnaţi au luat drumul străinătăţii. Niciun roman nu concepe un Crăciun fără sarmale deşi când vine vorba despre acest fel de mâncare sunt arătaţi cu degetul, ca fiind inventatorii ei, turcii. Numai că, vorba lui Păstorel Teodoreanu,  “cum o face turcul, s-o mănânce el” căci amicii noştri turci au făcut de fapt o “dolma” adică o tocătură din carne de berbec pe care au amestecat-o cu orez şi stafide. Aşa că degeaba se bate turcul cu “sarmaua “ noastră în piet căci “într-un tratat de gastronomie comparată, sarmaua turcească nu s-ar afla decât ca o variantă grosolană a unei mâncări care, trecută prin bucătăria moldovenească,…a devenit excelentă” comenta plin de aplomb prin 1933 în numărul 656 al ziarului “Adevărul literar şi artistic,  Păstorel Teodoreanu, ziarist şi un talentat bucătar şi degustător. Ca urmare tot el oferă o reţetă de sarmale care transformă acest fel de mâncare într-un adevărat “plat de gourmet” căci ne place sau nu, francezii au rămas cei mai iscuşiţi în ceea ce uneşte ştiinţa şi arta şi formează gastronomia.

Iată reţeta de sarmale oferită în 1933 de Păstorel Teodoreanu

Totul începe cu opărirea frunzelor de varză proaspătă cu borş căci spunea maestrul Păstorel Teodoreanu, că în ciuda faptului că se pot face cu varză murată, sarmalele devin cu adevărat un deliciu dacă sunt făcute cu varză proaspătă. Tocărura se face din carne de bou, de la coadă şi carne grasă de porc. Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat şi în ea se adaugă miez de păâine muiat în lapte, puţină ceapă prăjită în unt, piper, verdeaţă, sare şi două ouă bătute bine. Cu această compoziţie de învelesc sarmalele care nu ar trebui să fie mai mari decât o nucă ceva mai mare. Pe fundul vasului se pune un strat de varză tăiată mărunt peste care se aşează sarmalele iar printre  ele se rătăcesc boabe de piper. Deasupra ultimului rand de sarmale se aşează un nou strat de varză tocată mărunt pe care se pun felii de roşii şi de ardei. Sarmalele se fierb înăbuşit în zeamă de carne până când scade lichidul la mai puţin de jumătate după care sarmalele se iau de pe foc şi se lasă la rece o noapte întreagă pentru ca a doua zi să se toarne peste ele o sticlă de Cotnar vechi şi pastă de roşii şi să se bage la cuptor să fiarbă mocnit şi să se rumenească uşor. Cu 10 minute înainte de a fi servite se adaugă două linguri de unt proaspăt.

Şi uite aşa, din sarmaua românească a ieşit un deliciu pentru cei care apreciază mâncărurile fine adică “un plat de gourmet “.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Nebunie în fața BCU! În pauza de țigară, Moise Guran a fost prins la înghesuială! Ce i s-a cerut să-l întrebe pe Klaus Iohannis

Publicat

in

De

Nebunie în fața Bibliotecii Centrale Universitare, acolo unde are loc, la această oră, dezbaterea organizată de SNSPA pentru Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale!

În pauza de țigară, Moise Guran a ieșit afară să fumeze și, în scurt timp, a fost asaltat de un grup persoane, care i-au cerut să-i pună mai multe întrebări lui Klaus Iohannis.

Printre temele sugerate lui Guran, se numără casa pierdută de Klaus Iohannis în instanță, problema „gazelor de șist” și restricționarea accesului presei la dezbaterea din această seară.

Vezi și

Schimbări uriașe- Cum se acordă sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă

Cine e greul executat de Marcel Vela, căruia șeful de la Interne nu a vrut să-i facă public numele

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Un cunoscut jurnalist spune că a fost șicanat înainte de conferința Vioricăi Dăncilă: Marcel Vela are mult de muncă

Publicat

in

De

Un cunoscut jurnalist susține că a fost „șicanat pe model bolșevic” înainte de conferința organizată de Viorica Dăncilă, de către Jandarmeria Română.

Este vorba despre Dan Bucura.

„Vestea buna: am intrat la conferința Vioricai Dancilă! Vestea proastă: Jandarmeria a rămas o instituție la fel de ticăloasă! M-au șicanat pe model bolșevic. Ministrul de Interne, Marcel Vela, are mult de muncă! După dezbatere vă povestesc…..”, dezvăluie Bucura.

Vezi și

Schimbări uriașe- Cum se acordă sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă

Cine e greul executat de Marcel Vela, căruia șeful de la Interne nu a vrut să-i facă public numele

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend