spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Cum faci din sarmale un “plat de gourmet” după o reţetă din 1933

Facebook Twitter Google+
Cum faci din sarmale un “plat de gourmet” după o reţetă din 1933

În prag de sărbători, sarmaua românească mai are un pas şi poate fi tranzacţionată pe Bursa căci mii se pachete cu sarmale, cozonaci şi cârnaţi au luat drumul străinătăţii. Niciun roman nu concepe un Crăciun fără sarmale deşi când vine vorba despre acest fel de mâncare sunt arătaţi cu degetul, ca fiind inventatorii ei, turcii. Numai că, vorba lui Păstorel Teodoreanu,  “cum o face turcul, s-o mănânce el” căci amicii noştri turci au făcut de fapt o “dolma” adică o tocătură din carne de berbec pe care au amestecat-o cu orez şi stafide. Aşa că degeaba se bate turcul cu “sarmaua “ noastră în piet căci “într-un tratat de gastronomie comparată, sarmaua turcească nu s-ar afla decât ca o variantă grosolană a unei mâncări care, trecută prin bucătăria moldovenească,…a devenit excelentă” comenta plin de aplomb prin 1933 în numărul 656 al ziarului “Adevărul literar şi artistic,  Păstorel Teodoreanu, ziarist şi un talentat bucătar şi degustător. Ca urmare tot el oferă o reţetă de sarmale care transformă acest fel de mâncare într-un adevărat “plat de gourmet” căci ne place sau nu, francezii au rămas cei mai iscuşiţi în ceea ce uneşte ştiinţa şi arta şi formează gastronomia.

Iată reţeta de sarmale oferită în 1933 de Păstorel Teodoreanu

Totul începe cu opărirea frunzelor de varză proaspătă cu borş căci spunea maestrul Păstorel Teodoreanu, că în ciuda faptului că se pot face cu varză murată, sarmalele devin cu adevărat un deliciu dacă sunt făcute cu varză proaspătă. Tocărura se face din carne de bou, de la coadă şi carne grasă de porc. Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat şi în ea se adaugă miez de păâine muiat în lapte, puţină ceapă prăjită în unt, piper, verdeaţă, sare şi două ouă bătute bine. Cu această compoziţie de învelesc sarmalele care nu ar trebui să fie mai mari decât o nucă ceva mai mare. Pe fundul vasului se pune un strat de varză tăiată mărunt peste care se aşează sarmalele iar printre  ele se rătăcesc boabe de piper. Deasupra ultimului rand de sarmale se aşează un nou strat de varză tocată mărunt pe care se pun felii de roşii şi de ardei. Sarmalele se fierb înăbuşit în zeamă de carne până când scade lichidul la mai puţin de jumătate după care sarmalele se iau de pe foc şi se lasă la rece o noapte întreagă pentru ca a doua zi să se toarne peste ele o sticlă de Cotnar vechi şi pastă de roşii şi să se bage la cuptor să fiarbă mocnit şi să se rumenească uşor. Cu 10 minute înainte de a fi servite se adaugă două linguri de unt proaspăt.

Şi uite aşa, din sarmaua românească a ieşit un deliciu pentru cei care apreciază mâncărurile fine adică “un plat de gourmet “.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....