Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum faci din sarmale un “plat de gourmet” după o reţetă din 1933

Publicat

in

În prag de sărbători, sarmaua românească mai are un pas şi poate fi tranzacţionată pe Bursa căci mii se pachete cu sarmale, cozonaci şi cârnaţi au luat drumul străinătăţii. Niciun roman nu concepe un Crăciun fără sarmale deşi când vine vorba despre acest fel de mâncare sunt arătaţi cu degetul, ca fiind inventatorii ei, turcii. Numai că, vorba lui Păstorel Teodoreanu,  “cum o face turcul, s-o mănânce el” căci amicii noştri turci au făcut de fapt o “dolma” adică o tocătură din carne de berbec pe care au amestecat-o cu orez şi stafide. Aşa că degeaba se bate turcul cu “sarmaua “ noastră în piet căci “într-un tratat de gastronomie comparată, sarmaua turcească nu s-ar afla decât ca o variantă grosolană a unei mâncări care, trecută prin bucătăria moldovenească,…a devenit excelentă” comenta plin de aplomb prin 1933 în numărul 656 al ziarului “Adevărul literar şi artistic,  Păstorel Teodoreanu, ziarist şi un talentat bucătar şi degustător. Ca urmare tot el oferă o reţetă de sarmale care transformă acest fel de mâncare într-un adevărat “plat de gourmet” căci ne place sau nu, francezii au rămas cei mai iscuşiţi în ceea ce uneşte ştiinţa şi arta şi formează gastronomia.

Iată reţeta de sarmale oferită în 1933 de Păstorel Teodoreanu

Totul începe cu opărirea frunzelor de varză proaspătă cu borş căci spunea maestrul Păstorel Teodoreanu, că în ciuda faptului că se pot face cu varză murată, sarmalele devin cu adevărat un deliciu dacă sunt făcute cu varză proaspătă. Tocărura se face din carne de bou, de la coadă şi carne grasă de porc. Carnea se trece de două ori prin maşina de tocat şi în ea se adaugă miez de păâine muiat în lapte, puţină ceapă prăjită în unt, piper, verdeaţă, sare şi două ouă bătute bine. Cu această compoziţie de învelesc sarmalele care nu ar trebui să fie mai mari decât o nucă ceva mai mare. Pe fundul vasului se pune un strat de varză tăiată mărunt peste care se aşează sarmalele iar printre  ele se rătăcesc boabe de piper. Deasupra ultimului rand de sarmale se aşează un nou strat de varză tocată mărunt pe care se pun felii de roşii şi de ardei. Sarmalele se fierb înăbuşit în zeamă de carne până când scade lichidul la mai puţin de jumătate după care sarmalele se iau de pe foc şi se lasă la rece o noapte întreagă pentru ca a doua zi să se toarne peste ele o sticlă de Cotnar vechi şi pastă de roşii şi să se bage la cuptor să fiarbă mocnit şi să se rumenească uşor. Cu 10 minute înainte de a fi servite se adaugă două linguri de unt proaspăt.

Şi uite aşa, din sarmaua românească a ieşit un deliciu pentru cei care apreciază mâncărurile fine adică “un plat de gourmet “.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Nu este clar! S-a bănuit că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dat ordin să se țină avioanele respective la sol, astfel încât parlamentarii să nu poate ajunge la București și să nu poată vota demiterea Cabinetului Dancila.

Publicat

in

De

Corpul de Control al premierului informează, după un control TAROM, că nu s-a aflat încă dacă Răzvan Cuc a încercat sau nu să țînă la sol avioane pentru a împiedică parlamentarii să ajungă al București și să voteze răsturnarea Cabinetului Dancilă.

Potrivit Corpului de Control al premierului României (CCPR), s-a ridicat de 3 ori, în acest an, problema încălcării GDPR. Unul dintre aceste cazuri a fost pe 10 octombrie 2019, ziua în care Guvernul Dancilă a fost demis, prin moțiune de cenzură.

La acel moment a izbucnit un imens scandal, în centrul căruia s-a aflat Răzvan Cuc, la acea dată ministru al Transporturilor. Cuc era bănuit că i-ar fi cerut fostei șefe TAROM, Valentina Mezei, o lista cu aeronavele în care urmau să se îmbarce parlamentari, cu destinația București. Ulterior, Cuc ar fi încercat să-i impună Valentinei Mezei să țînă avioanele respective la sol, astfel încât parlamentarii să nu poate ajunge la București și să nu poată vota demiterea Cabinetului Dancilă.

CCPR a descoperit că TAROM a informat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu privire la acest caz, „investigațiile cu privire la acest incident fiind în curs de desfășurare”.

De altfel, CCPR a constatat că, în mod normal, conducerea TAROM – companie aeriană cu capital de stat – ar fi trebuit aleasă prin concurs, în baza HG 109/2011, a guvernanței corporative. În loc să facă așa, Ministerul Transporturilor a preferat, din motive neclare, să păstreze conduceri interimare la vârful companiei.

Iar asta înseamnă că respectivele conducerii n-au avut proiecte și contracte de mandat, cu indicatori clari de performanță. Iar pe termen lung – în ciuda unei ușoare redresari financiare în 2019 – a afectat negativ compania TAROM.

Apoi, printre altele, CCPR mai transmite și că „din informațiile/documentele puse la dispoziția CCPM de reprezentanții TAROM SĂ, nu a reieșit în ce modalitate a fost selectată firma de leasing Nordic Aviation Capital în vederea derulării operațiunilor de leasing operațional și buy-back, raportat la obligațiile instituite de prevederile art. 23 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, au fost constatate și alte aspecte care ar putea întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, motiv pentru care actul de control a fost înaintat unității de parchet competență, astfel că datele și informațiile care vizează constatarea săvârșirii unor posibile fapte de natură penală nu pot fi comunicate, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, a transmis CCPR, informează ziare.com.

Vezi și

E scandal mare în Ministerul de Interne! Marcel Vela, în fața procurorilor!

Dreapta-împrejur! Marea plecare din sistem

EXCLUSIV O mare mascaradă?! S-a confirmat dezvăluirea lui Coarnă. ‘Vela încearcă să-și facă imagine publică și pe coronavirus’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Codrin Ștefănescu a recunoscut: ‘eu sunt suspectul’! Ce a declarat, mai exact, la DIICOT?

Publicat

in

De

Codrin Ștefănescu s-a prezentat la DIICOT pentru a-și declara vinovăția/nevinovăția, dar și pe cea a colegilor din filiala județeană a PSD. 

„Am fost să dau o declaraţie în calitate de fost secretar general al partidului, sunt alături de colegii mei în această chestiune prin care trec”, a declarat Codrin Ştefănescu, la ieşirea de la DIICOT Caraş-Severin.

„Sunt convins de nevinovăţia colegilor mei, este o organizaţie puternică, care a obţinut foarte multe voturi, şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale (…) şi am încredere că vor fi uniţi şi această anchetă va scoate la iveală adevărul şi că delaţiunile şi plângerile care s-au făcut nu au un temei rezonabil real”, a mai adăugat Codrin Ştefănescu.

Acesta a spus că are calitatea de suspect: „Eu sunt suspectul care am venit în judeţ de două ori, o dată în ianuarie anul trecut, odată cu constituirea unei echipe interimare de conducere a PSD, şi a doua oară când am venit în martie, împreună cu mai mulţi colegi din conducerea centrală a partidului şi mai mulţi miniştri, am stat şase ore şi am asistat la alegerile judeţene de partid”.

”La data de 28.02.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 16 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la şantaj, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului” a transmis DIICOT.

Vezi și:

E scandal mare în Ministerul de Interne! Marcel Vela, în fața procurorilor!

Dreapta-împrejur! Marea plecare din sistem

EXCLUSIV O mare mascaradă?! S-a confirmat dezvăluirea lui Coarnă. ‘Vela încearcă să-și facă imagine publică și pe coronavirus’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend