Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Cum devii asistent personal profesionist pentru o persoană cu handicap

Publicat

in

Cum setul de reguli ce privesc atestarea ca asistent personal profesionist și activitatea acestuia au intrat recent în vigoare, iată ce trebuie să știe cei interesați despre condițiile cerute pentru a deveni asistenți profesioniști, dar și cum anume vor putea lucra după ce își iau atestatul. Asistentul personal profesionist este reglementat de ani de zile în Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, însă până acum două săptămâni nu avea un set de norme care să stabilească cum anume ajunge o persoană asistent personal profesionist.

Față de un asistent personal obișnuit, cel profesionist asigură la domiciliul său îngrijire și protecție adultului cu handicap grav sau accentuat, pe baza nevoilor individuale ale acestuia. „Acordarea de îngrijire și protecție adultului cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist reprezintă un serviciu social acordat pentru prevenirea instituționalizării, respectiv în vederea dezinstituționalizării”, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 548/2017, actul care reglementează condițiile și procedura prin care se poate obține atestarea.
Pentru asta, cel interesat trebuie să facă o cerere de atestare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de care aparține cu domiciliul/reședința. Pe lângă cerere, persoana interesată mai depune și următoarele documente:
– copii de pe actele de stare civilă;
– copie de pe dovada absolvirii învățământului general obligatoriu corespunzător prevederilor legale în – vigoare la data absolvirii studiilor;
– o scurtă prezentare a sa, precum și a persoanelor cu care locuiește, menționând numele și prenumele, data nașterii acestora și gradul de rudenie/tipul de relație cu solicitantul, precum și acordul din partea fiecărei persoane adulte cu care locuiește pentru activitatea pe care urmează să o desfășoare;
– adeverințe medicale privind starea de sănătate, eliberate de medicul de familie, atât pentru solicitant, cât și pentru persoanele cu care locuiește;
– copie de pe titlul de proprietate/coproprietate sau de pe contractul de închiriere sau comodat al locuinței, pe o durată de minimum 3 ani, cu o cameră separată pentru persoana/ persoanele care urmează a fi îngrijită/îngrijite;
– declarație pe propria răspundere, în formă autentică, a coproprietarului/coproprietarilor sau a proprietarului, în cazul închirierii sau al comodatului, privind acordul ca solicitantul să desfășoare activitatea de asistent personal profesionist;
– copie de pe certificatul de calificare sau de pe certificatul de competențe profesionale ca asistent personal profesionist.
După ce depune aceste hârtii, cel interesat va fi evaluat de către DGASPC prin: interviuri, vizite la domiciliul său, interviuri luate persoanelor cu care locuiește și prin orice alte investigații suplimentare considerate necesare, de la caz la caz.
Activitatea persoanelor atestate ca asistent personal profesionist se desfășoară în baza unui contract individual de muncă pe perioada corespunzătoare valabilității atestatului și în condiții specifice privind munca la domiciliu. Cu cine se încheie contractul de muncă? Potrivit hotărârii, fie cu DGASPC, fie cu furnizorii privați de servicii sociale acreditați. Deci nu cu persoana pe care o au în îngrijire, pentru că aceasta beneficiază gratuit de serviciile asistentului profesionist, pe cheltuiala statului.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

În plină epidemie de coronavirus, SPP-ul pune la bătaie 2 milioane de euro pentru achiziția de mașini

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. În plină epidemie de coronavirus, Serviciul de Pază și Protecție se pregătește să dea 2 milioane de euro pentru reînnoirea parcului auto. SPP-ul vrea să achiziționeze și limuzine, pe care este dispus să dea peste 80.000 de euro per bucată.

O primă licitație a fost publicată pe SEAP la 17 martie. Este vorba despre un „Acord-cadru de furnizare autoturisme si autovehicule pentru misiuni operative”, în valoare de 7.002.319,28 de lei, cu data-limită de depune 23.04.2020.

Mașinile ar urma să fie furnizate în perioada iunie 2020 – februarie 2021.

Acordul-cadru are ca obiect achizitionarea a patru tipuri de autovehicule destinate indeplinirii misiunilor operative ale institutiei. Estimativ se vor atribui 2 contracte subsecvente pentru fiecare lot conform următorului calendar: iunie 2020, februarie 2021. Valoarea fără TVA a celui mai mare contract subsecvent care se estimează a fi atribuit: lotul 1 = 815.126,06 lei, lotul 2 = 2.037.823,50 lei, lotul 3= 529.828,58 lei, lotul 4 = 696.930,24 lei.”, se precizează pe SEAP.

Valoarea totală estimată a acordului-cadru este de maximum 7.022.319,28.

Vezi și EXCLUSIV Atenție! Provincialii care lucrează și locuiesc în București nu-și vor putea petrece Sfintele Paști în sânul familiei

A doua licitație a fost publicată pe SEAP la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un „ACORD-CADRU DE FURNIZARE AUTOTURISME CU TRACTIUNE INTEGRALA PENTRU MISIUNI OPERATIVE TIP 2”, cu data-limită de depunere 05.05.2020.

Achizitia consta in cumpararea de autoturisme cu tractiune integrala prin Programul national de stimulare a innoirii parcului auto conform Ghidului de finantare pentru perioada 2020-2024. Se va incheia un acord-cadru valabil pe o perioada de 19 luni de la semnare in cadrul caruia vor fi atribuite contracte subsecvente. Ofertanții pot solicita clarificări privind documentatia de atribuire cu cu cel putin 14 zile înainte de termenul-limită pentru primirea ofertelor. Autoritatea contractanta va raspunde in mod clar si complet solicitarilor de clarificari transmise in termenul stabilit pana in a 20-a si a 10-a zi inainte de termenul limita de depunere a ofertelor, se arată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Achizitia presupune cumpararea unui numar cuprins intre 19 si 40 de autoturisme in baza acordului-cadru incheiat cu ofertantul declarat castigator al procedurii de atribuire. Achizitia se realizeaza in cadrul Programului de stimulare a innoirii parcului auto national 2020-2024. Valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent care se estimeaza a fi atribuit pe perioada acordului-cadru este de 1.434.846,00 lei, se mai precizează pe SEAP.

Vezi și EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

SPP își cumpără și limuzine

SPP-ul vrea să achiziționeze și limuzine, pe care este dispus să dea peste 80.000 de euro per bucată.

Serviciul de Pază și Protecție este dispus să dea 815.126,06 lei pe două autoturisme de lux – peste 80.000 de euro per bucată.

Procedurile de achiziție lansate de SPP ar urma să fie finanțate din Bugetul de Stat, nu din fonduri europene.

Vezi și Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Video. ‘Capac’ dat de un polițist, unui copil! Reacția Poliției Capitalei: Se efectuează verificări

Publicat

in

De

Două filmări în care doi polițisti par să aibă un comportament abuziv asupra unui bărbat, respectiv a unui copil au fost publicate pe Facebook, în noaptea de duminică spre luni.

O tânără din Capitală a făcut public faptul că, în jurul orei 3:30-4:00, doi polițiști ar fi avut un comportament abuziv în zona Dristor.

În prima filmare se vede cum un polițist lovește cu piciorul un alt bărbat.

În cel de-al doilea filmuleț, un alt agent îi dă o palmă peste ceafă unui copil.

Nu știe cu exactitate motivele care au stat la baza acestor reacții ale oamenilor legii.

Poliția Capitalei a demarat verificări

„Referitor la imaginile apărute în spațiul public, cu privire la modul de intervenție al unui polițist, vă facem cunoscut faptul că Direcția Generală de Poliției a Municipiului București s-a sesizat din oficiu, iar prin structura de control de la nivelul Sectorului 3 Poliție, se efectuează verificări cu privire la această situație, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsuri legale”, a transmis, luni, DGPMB.

Vezi și

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend