Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum au pus anxietatea şi depresia stăpânire pe vieţile noastre? Explicaţia psihologului

Publicat

in

Adolescenţi de azi au un nivel ridicat de anxietate, comparativ cu cel pe care îl aveau, în anii 1950, pacienţii spitalelor de psihiatrie, crede un psiholog. Anxietatea în rândul adolescenţilor este o problemă care se acutizează în România, iar aceasta poate apărea sub diferite forme, în diverse momente din viaţa lor şi poate avea repercusiuni destul de grave asupra dezvoltării psihice a tinerilor.

În opinia psihologului Gabriela Marin, una dintre cauzele creşterii nivelului de anxietate în rândul adolescenţilor este strâns legată de lipsa de socializare faţă în faţă şi petrecerea unui timp îndelungat în faţa unui calculator sau a unui telefon mobil. Totodată, anxietatea se poate manifesta sub formă de timiditate, teamă de a vorbi în public (fobia socială), atacuri de panică, tulburări obsesiv compulsive sau stresul post-traumatic.

“În cele mai multe cazuri, anxietatea apare în acelaşi timp cu depresia, iar motivele pentru care aceste suferinţe psihice asociate escaladează sunt izolarea socială, iluzia relaţionării sau a prieteniei în mediul online, dar şi dorinţa din ce în ce mai mare a adolescenţilor de aprobare din partea comunităţii”, declară psihologul Gabriela Marin

Psiholog: Anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre

Specialistul afirmă că anxietatea s-a acutizat în societatea actuală comparativ cu deceniile trecute, deoarece, în prezent, suntem mult mai supuşi la factorii de stres şi nu mai avem timp să reflectăm la vieţile noastre, la credinţele noastre şi ne petrecem viaţa într-un mod în care nu ne face plăcere.

“Trebuie să conştientizăm faptul că tehnologia a avansat foarte repede, iar acest fenomen a adus schimbări majore în rândul societăţii. Altfel spus, tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât ne-am dezvoltat noi şi nu am putut gestiona din punct de vedere psihologic şi social aceste schimbări din vieţile noastre”, afirmă psihologul Gabriela Marin.

Specialistul crede că, dintr-un anumit punct de vedere, oamenii sunt depăşiţi de bombardamentul informaţiei si al sarcinilor de zi cu zi şi duc în spate mai mult decât pot căra.

“Anxietatea şi depresia existau într-o formă mult mai mică sau erau chiar inexistente acum câteva secole deoarece oamenii nu erau supuşi schimbărilor atât de bruşte, stresul era prezent la cote mult mai mici, iar oamenii trăiau ghidaţi după un set de valori şi reguli morale autentice. În societatea actuală, viteza cu care trăim – exact aşa cum se aude, ne trăim viaţa în mare viteză – a creat o instabilitate emoţională în rândul maselor, iar anxietatea şi depresia sunt răspunsuri clare că am pierdut controlul asupra vieţii noastre şi că avem nevoie de o pauză, avem nevoie să ne reechilibrăm din punct de vedere emoţional”, crede psihologul Gabriela Marin.

Anxietatea părinţilor se transmite şi către copiii lor, dar poate fi tratată

Adolescentii care au parinti care sufera de anxietate, care sunt foarte stresaţi sau care îşi fac griji excesive pentru ei, au sanse mult mai mari să preia, fără să conştientizeze, comportamentele şi felul de a gândi al parinţilor.

“Deşi, aproximativ trei din zece persoane mature suferă, la un moment dat, de stări de anxietate, această tulburare poate fi, din fericire, tratată. Psihoterapia, iar studiile au confirmat că în mod special psihoterapia cogntiv-compartamentală, este foarte eficientă în tratarea depresiei şi a anxietăţii. Prin întelegerea legăturii dintre gânduri, emoţii şi comportamente, oamenii pot scăpa de fricile iraţionale şi calitatea vieţii lor poate creşte extraordinar de mult”, conchide psihologul psihoterapeut Gabriela Marin.

Source Article from http://www.dcnews.ro/cum-au-pus-anxietatea-si-depresia-stapanire-pe-vietile-noastre-explicatia-psihologului_500300.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

DOAR în România se poate așa ceva! Chinezii izolaţi într-un hotel din Slatina cu suspiciuni, surprinşi afară după ce hotelierii nu le-au dat mâncare

Publicat

in

De

Cei şase chinezi, izolaţi de epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Olt într-un hotel din Slatina, ies afară să-şi ia mâncare pentru că reprezentanţii hotelului nu le asigură hrana, informează corespondentul MEDIAFAX.

Autorităţile spun că nu au temei legal să oblige hotelul să-i ţină izolaţi în camere.

Citește și: Total NEAȘTEPTAT – Medicul Streinu – Cercel anunță că bărbatul infectat cu coronavirus NU primește niciun tratament

Unul dintre cei şase chinezi care ar trebui să stea izolat în camera de hotel, după ce autorităţile au stabilit că vine dintr-o zonă cu risc de îmbolnăvire, a ieşit, vineri la prânz, în faţa hotelului unde a stat mai multe minute și s-a întâlnit cu un angajat al unei firme de catering. Bărbatul a dat mâna cu distribuitorul de mâncare, a luat mai multe pachete cu hrană şi a intrat în hotel.

Reprezentanţii DSP Olt spun că proprietarul hotelului nu poate fi obligat să-i ţină izolaţi în camere, și în plus străinii nu acceptă mâncarea care se găseşte la restaurantul hotelului, aşa că trebuie să-şi procure singuri hrana.

“Procedural, ei venind şi trebuind să stea trei luni pentru că lucrează, au contract, i-a cazat firma în acest hotel, s-a constatat de către reprezentanţii de sănătate că 14 zile, din cauza acestei situaţii internaţionale, ar trebui autoizolare. Ori eu nu pot să spun autoizolare la domiciliu, pentru că pentru trei luni ei stau la hotel.Apoi de împotmolim pentru că, cel care îi cazează vine cu obiecţiuni şi spune că n-a ştiut că trebuie să facă nişte lucruri care nu intră în businessului lui.(…) Ei pot fi obligaţi, dar noi nu putem obliga hotelul să-i ţină închişi, legal vorbesc. Asta e problema noastră. Vin dintr-o videoconferinţă cu ministerul, s-a ridicat problema, s-a identificat că este o problemă, n-avem răspuns.(…) Ei nu mânâncă în hotel, iar oamenii ăştia n-au nicio vină pentru ce li se întâmplă, iar noi legal nu mai putem obliga hotelul să-i găzduiască.Ei nu mănâncă în spaţiile publice ale hotelului şi au meniurile lor”, a declarat pentru MEDIAFAX, Marinela Madan, medic epidemiolog DSP Olt.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cei şase chinezi sunt izolaţi în camerele de hotel pentru că vin dintr-o zonă de risc din China. Aceştia nu au probleme medicale, dar sunt monitorizaţi de epidemiologi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vouchere de 10.000 de lei pentru fertilizare in vitro, la Constanța – Primăria alocă un milion de lei

Publicat

in

De

Primăria Constanţa alocă un milion de lei pentru cuplurile care nu pot avea copii, urmând să acorde vouchere de 10.000 de lei pentru 100 de cupluri aflate în această situaţie. Femeile care pot beneficia de acest program trebuie să aibă vârsta între 24 şi 45 de ani, să aibă domiciliul în Constanţa în ultimii trei ani şi să nu aibă datorii la bugetul local potrivit news.ro.

Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat în cadrul şedinţei de vineri, programul INFANT (fertilizare in vitro), care sprijină cuplurile care nu pot avea copii, fiind vorba de acordarea de ajutoare financiare ce constau în vouchere de 10.000 de lei fiecare, pentru 100 de cupluri aflate în această situaţie.

Pot beneficia de aceste vouchere femeile singure şi cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie ce are competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi în reproducere umană asistată medical.

Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt: AMH (rezerva de fertilitate a fiecărei femei) >1, excepţie făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere; cuplu autolog (cuplu pentru care se realizează o procedură de reproducere umană asistată medical, cu celulele reproductive proprii)/cupluri în care partenerul suferă de azoospermie/femei singure (nu se exclud procedurile cu sperma donată); indice de masă corporală al femeii, între 20-30; vârsta femeii între 24-45 de ani.

De asemenea, beneficiarii proiectului trebuie să aibă domiciliul în municipiul Constanţa în ultimii trei ani şi să nu aibă datorii la bugetul local.

Primarul Decebal Făgădău a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Local, că acest proiect va funcţiona pe principiul “primul venit, primul servit”, iar dacă vor fi mai mult de 100 de cupluri care se vor înscrie în program, atunci acesta va fi suplimentat.

Primăria Constanţa a precizat, într-un comunicat de presă, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte infertilitatea ca fiind o boală de care suferă circa 34 de milioane de femei.

De asemenea, unul din şase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina, întrucât fertilitatea scade simultan cu înaintarea în vârstă: 25% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină între 35 şi 39 ani, iar 34% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcina in jurul vârstei de 40 de ani.

Cauza infertilităţii este feminină în 40% din cazuri, masculină în 40%, iar în 20% din cazuri infertilitatea se datorează ambilor parteneri sau are o cauză necunoscută.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend