Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristi Danileţ, reacţie halucinantă: Judecătorul se teme de abuzuri viitoare, fără să condamne abuzurile deja petrecute

Publicat

in

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj consideră că nu există nicio garanție că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu va comite aceleași fapte ca cele incriminate în scrisoarea Ruxandrei Popescu, precizând că o astfel de structură nu ar trebui să existe.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că în cazul judecătoarei Ruxandra Popescu este de reținut faptul că prima instanță a dat o soluție de condamnare, iar dacă este ceva de imputat, nu pot fi luați în discuție doar procurorii.

„Este ilogic ce spune d-na judecător Popescu. După ce a fost urmărită penal și condamnată în primă instanță și achitată în final, crede că soluția este la o altă structură, nu avem nicio garanție că aceasta nu va face aceleași lucruri despre care ea se plânge. Nu există nicio legătură între structura DNA și structura Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), probabil doar de pregătire a unor persoane. Ceea ce este de reținut în cazul doamnei judecător Popescu este că prima instanță a dat o soluție de condamnare, așa că, dacă este ceva de imputat, nu pot fi luați în discuție doar procurorii. Nu putem să acuzăm o instituție că a făcut abuzuri, hai să construim alta pe care o numim SIIJ? Ce garanții avem că la SIIJ nu se vor comite același gen de fapte?”, a spus Danileț.

Potrivit acestuia, SIIJ este o instituție contrară normelor internaționale.

„SIIJ nu trebuie să existe, asta spune Europa, de aici încolo, e decizia națională. Eu sunt surprins de faptul că încă mai există magistrați în țara asta care nu înțeleg ce înseamnă un standard european și care este efectul aderării României la UE. Este clar că sunt unii magistrați cu carențe în cunoștințe politice, diplomatice și de drept internațional”, a subliniat judecătorul clujean.

Judecătoarea Ruxandra Popescu de la Judecătoria Sinaia a adresat colegilor săi o scrisoare deschisă, după ce a fost achitată în dosarul DNA Ploiești, în care era acuzată de abuz în serviciu și luare de mită. Femeia a vorbit despre abuzuri ale procurorilor DNA și despre necesitatea SIIJ.

Ruxandra Popescu a scris că a fost acuzată, în 2016, pentru că „în opinia DNA- ST Ploiești aș fi pronunțat o hotărâre judecătorească , pentru ca în final să fiu achitată definitiv de ICCJ la data de 13.06.2019”.

„În data de 22 martie 2016, la ora 06:20, am fost luată de poliție de acasă și dusă cu mandat la DNA- Serviciul Teritorial Ploiești, acuzată fiind că în schimbul acceptării promisiunii de a primi o haină de blană în valoare de 500 de euro mi-aș fi <încălcat atribuțiile de serviciu>, pronunțând la data de 11 noiembrie 2010 în urma căreia s-ar fi produs un prejudiciu Unității Administrativ Teritoriale or. Sinaia în valoare de 220.000 de euro. Pe durata anchetei din data de 22.03.2016 până la prezentarea mea în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, mi s-a interzis accesul la dosar pentru a vedea ce probe au fost administrate și a-mi putea pregăti apărarea. Mi-au fost respinse toate probele solicitate de mine în combaterea acuzațiilor, cu motivarea că voi avea posibilitatea de a le cere în instanță. A fost administrat întregul probatoriu în faza de următire penală în rem, deși numele meu fusese menționat încă din primele denunțuri”, se arată în scrisoare.

Judecătoarea a povestit că a fost trimisă în judecată în 20 mai 2016 pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită.

„Acum, că am fost achitată definitiv și am îmbrăcat din nou roba, am decis să nu mai tac. Cazuri de mite inventate s-au mai văzut la procurorii DNA, prin urmare nu sunt singura în această situație. Ce este însă diferit în cazul meu, este faptul că, pe baza unui simplu denunț, din poziția de judecător, m-am trezit peste noapte, în poziția de inculpat, acuzat de abuz în serviciu pentru pronunțarea unei hotărâri judecătorești considerată de procurori ca fiind gresită. Astfel spus, în România procurorii DNA au putut să într-un rechizitoriu că o sentință civilă este nelegală/netemeinică”, se arată în aceeași scrisoare.

Ruxandra Popescu a mai scris că funcționarea SIJJ este necesară, pentru „a-i proteja pe judecătorii și pe procurorii onești și profesioniști, tocmai de excesul de zel al unor procurori”.

„Iar pentru ca abuzurile comise de o serie de procurori DNA împotriva judecătorilor sunt evidente, existența și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o necesitate imperativă pentru a-i proteja pe judecătorii și pe procurorii onești și profesioniști, tocmai de excesul de zel al unor procurori care și-au uitat demult menirea de a fi apărătorii ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor“, a mai spus judecătoarea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Alegeri ca-n filme. Boris Johnson a plecat la colindat n ajunul anticipatelor, imitnd celebra scenă din Love Actually/ Cum a reacționat Hugh Grant

Publicat

in

De

Britanicii vor fi chemați joi la urne pentru a decide o nouă configurație a Parlamentului de la Londra, principala miză fiind însă legată de Brexit. Nimic romantic în nesfârșitele dezbateri pe temă. Și totuși, Boris Johnson a decis să își încerce norocul plecând la colindat după voturi și încercând să îl imite pe fermecătorul David, premierul interpretat de Hugh Grant în filmul devenit deja un clasic al Crăciunului, ”Love Actually”.

Premierul Boris Johnson speră ca partidul conservator să obțină o majoritate care să îl ajute să finalizeze procesul de ieșire a Marii Britanii din UE. Pentru asta nu s-a dat înapoi de la a fura ideea unui competitor politic care a folosit scene celebre din filmul ”Love, Actually”. În film, premierul interpretat de Hugh Grant, îndrăgostit de una dintre fostele angajate de la cabinetul său din 10 Downing Street, merge să o caute într-un cartier din Londra, cu tot cu SPP-ist, bătând din ușă în ușă și cântând colinde. Un alt personaj, merge și el la colindat pentru a-și declara dragostea secretă și imposibilă față de soția celui mai bun prieten, interpretată de Keira Knightley.

În ajunul alegerilor, Johnson a lansat un clip electoral în care bate la ușa alegătorilor, cu promisiuni legate de finalizarea Brexit-ului și de cât de bine le va merge britanicilor odată ce telenovela divorțului de UE va fi încheiată. Clipul este intitulat ”Brexit, Actually”, iar sloganul de campanie al lui Boris Johnson a fost ”Get Brexit done”.

Cunoscut pentru implicare sa în această campanie, ca un opozant al Brexit-ului și un avocat al votului strategic împotriva conservatorilor, actorul Hugh Grant, a declarat pentru BBC, referitor la clipul electoral, că Boris Johnson a uitat o replică esențială din film: ”De Crăciun, spui adevărul”.

De altfel, internauții l-au ridiculizat pe Boris Johnson pentru manipulare și prezentarea unor cifre mincinoase legate de sistemul de sănătate, venind cu parodii ale clipului electoral.

Potrivit sondajelor, conservatorii sunt, totuși, favoriții cursei electorale, în fața laburiștilor și a liberal-democraților.

Mai jos este una dintre scenele care au stat la baza clipului electoral.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Schimbare majoră n pregătirea medicilor rezidenți: OUG care și propune să elimine monopolul UMF a fost adoptată

Publicat

in

De

​​Ordonanța de Urgență care își propune să elimine monopolul UMF asupra pregătirii medicilor rezidenți a fost adoptată de Guvern în ședința de aseară, anunță Ministerul Sănătății. Viitorii medici vor putea urma pregătirea în rezidențiat și în spitale publice cu medici care nu sunt profesori la facultățile de Medicină, în spitale private, dar și în cabinetele medicilor de familie, prevede Ordonanța de Urgență. Pregătirea medicilor rezidenți durează, în prezent, între 3 și 6 ani, în funcție de specializare, și se făcea până acum, conform legii, doar în spitalele universitare sau clinice, care au contracte cu universități de Medicină.

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate aseară, pregătirea în rezidenţiat „se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale. De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Actul normativ mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile ce revin unităților sanitare, dar și rezidenților.

„Pot spune că, împreună cu echipa mea, am îndeplinit primul obiectiv stabilit și anunțat, conform programului de guvernare. Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat. Asta înseamnă că ne pasă de următoarele generații care ne vor înlocui”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Potrivit Ministerului Sănătății, față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimenmtar, în pregătire. În prezent se lucrează și pentru integrarea celor din domeniul medicină dentară şi farmaciei.

Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea Ministerului Sănătății şi care se ocupă de repartizarea pe specialităţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcatuit din reprezentanți ai MS și reprezentanţii celor admişi, astfel încât, părţile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu. Rolul grupului va fi acela de îndrumare, tocmai ca noii medici rezidenţi să aibă toate informaţiile necesare unor opţiuni clare, mai ales că suplimentarea locurilor de intrare în rezidenţiat, prin creşterea numărului de unităţi medicale în care se poate efectua pregătirea de specialitate, ar putea creea confuzii. Suplimentar, MS pune la dispoziţie o adresă de e-mail, special creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea localui unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon. La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări şi consultări.

Articol în curs de editare.

Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend