Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Conducerea PNL Iaşi despre protestul unor liberali cu bannere -‘Chirică, nu ești binevenit’: ‘Să se exprime în interiorul partidului’

Publicat

in

Reprezentanţii conducerii filialei ieşene a Partidului Naţional Liberal susţin, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu înţeleg protestul din cursul dimineţii de miercuri prin care doi dintre membrii de partid îşi arătau nemulţumirea că primarul Mihai Chirica le-ar putea fi coleg, întrucât nu este luată nicio decizie în acest sens.

„Partidul Naţional Liberal este astăzi principala formaţiune politică a României, un partid istoric, un partid care a trecut prin multe frământări de-a lungul istoriei sale şi care a înţeles mereu să pună interesul comunităţii, interesul public mai presus de individualităţi, de orgolii şi interese personale. Încurajăm toţi colegii, indiferent de simpatiile individuale, să se exprime în cadrul organizat, în interiorul partidului, aşa este normal şi statutar. Filiala PNL Iaşi a arătat deschidere şi dialog către toate poziţiile exprimate de membrii săi, acţiunea de astăzi fiind de neînţeles în condiţiile în care nu există nici o decizie referitoare la cooptarea unor persoane publice în rândul filialei”, se menţionează în comunicatul de presă al PNL Iaşi, potrivit Agerpres.

Citește și: ULTIMA ORĂ Maria Şarapova se retrage din tenis: ‘Sunt gata să escaladez un nou munte, să concurez pe un teren diferit’

Reacţia vine după ce în cursul dimineţii un banner cu mesajul „Chirica, nu eşti binevenit în PNL” a fost afişat în faţa sediului filialei ieşene a Partidului Naţional Liberal. Fotografiile cu bannerul care era ţinut de doi bărbaţi, seniori din Organizaţia Municipală Iaşi a PNL, au circulat în spaţiul virtual miercuri. Bannerul a fost pus în faţa sediului filialei în semn de nemulţumire faţă de posibilitatea ca primarul Mihai Chirica să candideze la un nou mandat din partea PNL.

Anunţul a fost făcut public pe 19 februarie de deputatul Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL. Într-un comunicat de presă el a anunţat că a fost informat de conducerea centrală a partidului că Mihai Chirica va fi candidatul formaţiunii la Primăria municipiului Iaşi, deşi el se pregăteşte pentru această candidatură de aproape patru ani. Cu această ocazie, Bodea declarat, prin intermediul comunicatului de presă, că este o decizie care îl „mâhneşte profund”.

De asemenea, prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale PNL Iaşi, consilierul local Etienne Ignat, afirma în urmă cu câteva zile, într-o scrisoare către conducerea naţională a liberalilor, că este „profund mâhnit” de discuţiile privind aducerea primarului Mihai Chirica, fost PSD, în partid. Consilierul local Etienne Ignat afirma că edilul s-a opus timp de aproape patru ani proiectelor depuse de consilierii PNL pe ordinea de zi a legislativului local, situaţie remediată după ce a fost depusă o acţiune în instanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gaură de 10 miliarde de lei la bugetul de stat: Varujan Vosganian a calculat cât pierde România din restricțiile impuse populației și firmelor

Publicat

in

De

Fost ministru al economiei, Varujan Vosganian (ALDE) a transmis sâmbătă că din calculele sale reiese o scădere a PIB-ului României cu 2% din cauza coronacrizei și că efectele economice ar putea să fie și mai severe în funcție de cât de mult se vor prelungi actualele restricții pentru firme și cetățeni.

„Această lună de stare de urgență va costa bugetul 10 miliarde de lei

Ministerul Muncii ne informează că în acest moment avem peste un milion de locuri de muncă disponibilizate și că numărul lor e în creștere. Ministerul Finanțelor ne mai spune că lunar, potrivit legislației votate recent, bugetul va acoperi cu cca 4 miliarde de lei plata indemnizației pentru șomerii disponibilizați temporar. S-ar putea, așadar, crede că doar acesta este impactul disponibilizărilor datorate efectelor pandemiei. Din păcate, nu este deloc așa.

Impactul economic cel mai mare al disponibilizărilor nu este cel al plății indemnizațiilor de șomaj. Faptul că un milion de oameni sunt șomeri, înseamnă că ei nu produc în acea perioadă și acesta este efectul cel mai grav asupra economiei și asupra bugetului.

Cei un milion de salariați din sectorul privat aparțin unor sectoare diferite, de la construcții de mașini până la textile și hoteluri-restaurante, astfel încât putem socoti productivitatea lor este cea medie națională. Asta înseamnă că, dacă ar fi în activitate, ei ar produce un Produs Intern Brut lunar de cel puțin 15 mld lei. Scăderea de PIB este, însă, mai mare, căci sectoarele care nu lucrează afectează și veniturile celorlalte. Iar alte domenii de activitate, fără a avea, propriu-zis șomeri se reduc drastic, cum ar fi, de pildă, cabinetele notariale și avocațiale. Astfel încât putem aprecia, fără să greșim, că reducerea de PIB provocată de pierderea a un milion de locuri de muncă este de cca 20 mld lei. Socotind veniturile curente din PIB la 25% (ceea ce mai puțin decât media de peste 28% de anul trecut), înseamnă că bugetul pierde, prin reducerea PIB, în luna respectivă, 5 miliarde lei.

Așadar, 4 miliarde de lei pe care bugetul îi dă și cu 5 miliarde de lei pe care nu-i mai ia înseamnă 9 miliarde de lei. Să adăugăm la acestea cel puțin un miliard de lei decurgând din alte facilități și cheltuieli ocazionale (contribuții la asigurări sociale neplătite, ajutoare pentru familiile afectate, sporuri de periculozitate, diverse forme de garanții de stat onorate pentru linii de credit și amânarea la plată a utilităților, diverse alte cheltuieli generate de procedurile stării de urgență cum ar fi carantina etc. etc.).

Concluzia este că efectele economice ale declarării stării de urgență pentru perioada 15 martie – 15 aprilie 2020 au un impact bugetar de cca 10 miliarde de lei ( aprox 1% din PIB). În ce privește Produsul Intern Brut, el se reduce cu cca 20 mld lei, ceea ce înseamnă 2% din PIB. Calculele procentuale au în vedere PIB prognozat pe 2020, dar, din păcate, procentele vor fi mai mari, dacă PIB, așa cum e previzibil, va fi sub prognoză.

Prelungirea stării de urgență cu încă o lună, așa cum ne anunță autorii Ordonanțelor militare, va avea, cu siguranță, un impact și mai mare asupra economiei naționale și bugetului consolidat”, a scris Vosganian pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Federaţia Irlandeză de Fotbal a anunţat că Mick McCarthy nu mai este selecţioner

Publicat

in

De

Federaţia Irlandeză de Fotbal a anunţat, sâmbătă, că Mick McCarthy nu mai este selecţioner, noul antrenor al naţionalei devenind Stephen Kenny, potrivit news.ro.

“Modificarea a fost convenită cu ambii antrenori, în contextul amânării play-off-ului pentru Campionatul European, cauzată de pandemia de Covid-19”, se arată pe site-ul federaţiei.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

McCarthy avea contract până la 31 iulie, la finalul Campionatului European, iar Kenny urma să renunţe la postul de antrenor al naţionalei under 21 a Irlandei la 1 august.

Datorită numirii sale acum la conducerea reprezentativei irlandeze, Kenny va avea timp pentru a planifica play-off-ul pentru Euro cu Slovacia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend