Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Concurenta pe piata TV va creste de la 17 iunie 2015 in special in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare

Publicat

in

Licitatia pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra (receptionata din eter si nu prin cablu sau satelit) a trezit un interes extrem de scazut in piata. Doar noua licente regionale au fost adjudecate de catre cele cinci firme care au participat la licitatie, cele mai multe fiind castigate de 2K Telecom, firma controlata de familia deputatului Sebatian Ghita, care si-a adjudecat 4 licente in Bucuresti si una in Ploiesti. In rest, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped si Digital Video Broadcast si-au adjudecat fiecare cate o licenta regionala pentru Iasi, Ramnicu Valcea, Sibiu si Satu Mare. Toate licentele sunt valabile incepand din 17 iunie 2015 pentru o perioada de 10 ani.

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri, 28 ianuarie, castigatorii licitatiei pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra scoase anul trecut la licitatie, in contextul incetarii totale a semnalului TV analogic terestru in 17 iunie 2015.

Toate cele cinci companii participante la aceasta licitatie si-au adjudecat multiplexurile pentru care au licitat.

Astfel, 2K Telecom si-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 in Bucuresti si unul in Ploiesti), Radio M Plus a obtinut 1 multiplex regional (Iasi),  Regal si-a adjudecat 1 multiplex regional (Ramnicu Valcea), Cargo Sped a castigat 1 multiplex regional (Sibiu), iar Digital Video Broadcast si-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare), toate licentele fiind valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.

Companiile Regal si Cargo Sped vor intra in runda de alocare, care se va desfasura in data de 11 februarie 2015, pentru stabilirea multiplexului castigat dintre cele doua scoase la licitatie in cadrul categoriilor in care au depus oferta.  Dupa runda de alocare, ANCOM va anunta rezultatele finale ale licitatiei, inclusiv taxele de licenta pe care fiecare dintre companiile castigatoare va avea obligatia de a le achita.

  • Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Printr-un multiplex digital se pot furniza 15 canale TV in format Standard Definition (SD) sau numai 4 canale TV in format High Definition (HD) ori o combinatie intre canale TV SD si cele in format HD.

La licitatie nu a existat nici un interes pentru cele doua multiplexuri digitale nationale licitate.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, era de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet.

  • Informatie de context: Ce inseamna trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care in vara anului trecut, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Au participat doi operatori SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

La sfarsitul anului trecut, ANCOM a demarat inca o licitatie, ai carei castigatori au fost anuntati miercuri, pentru 61 de licente de televiziune digitala terestra, inclusiv pentru cele doua multiplexuri digitale nationale nealocate in licitatia anterioara.

  • 14 programe TV in format SD vor putea fi receptionate ‘free to air’ in mod treptat la nivel national, incepand cu 17 iunie 2015

Oficialii SNR au precizat anterior pentru HotNews.ro ca programele TV transmise pe unul din cele trei multiplexuri digitale vor fi free to air, in conditiile impuse de licenta, si vor apartine atat TVR, cat si posturilor private care vor primi licenta de program de la CNA. Capacitatea acestui multiplex digital (MUX 1) este de 14 programe SD sau o combinatie de canale SD, HD.

Programele transmise pe cele doua MUX-uri comerciale vor urma politica posturilor private, singurele abilitate sa stabileasca regimul acestora (free to air sau cu plata). Bineinteles, toate aceste posturi vor trebui autorizate de CNA.

  • Preturile si conditiile de receptie pentru televiziunea digitala terestra

Potrivit SNR, „pretul platit de populatie pentru receptia programelor MUX-ului 1 este de ‘0’ lei. Pretul programelor televiziunilor private de pe MUX-urile comerciale va fi stabilit de acestea.

Fiecare telespectator va plati o singura data pretul set top boxurilor, necesare receptiei in format DVB-T2, daca nu au receptoare cu acest sistem instalat.

  • Conditiile de receptie pentru televiziunea digitala (echipamente necesare)

Televizor cu receptie digitala marcat cu indicativul DVB-T2 (Digital video broadcasting terestrial 2)  – si nu cu alte indicative precum  DVB-T, TNT, HD READY sau HD TV) Pretul televizorului poate incepe de la 300 Euro. Alternativ, orice alt tip de televizor la care se poate cupla un set top box DVB-T2, fiind necesara si achizitia unui asemenea set top box la un pret care variaza in jurul a 30 Euro.
Antena clasica sau antena pentru receptie digitala de camera sau de exterior care se poate achizitiona la pret in jur de 10 euro.
Existenta semnalului DVB-T2 in zona de receptie. (Sursa: ARCA)

Ramane de vazut daca aparitia acestei noi platforme TV va crea vreo presiune in aceasta piata, in conditiile in care la sfarsitul anului 20013 peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2% fata de anul 2012), iar 56 de mii de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Descoperire EPOCALĂ a savanților: A fost găsită prima ființă care NU RESPIRĂ

Publicat

in

De

Henneguya salminicola, un parazit care se stabilește în țesutul muscular al peștilor, este singurul organism căruia îi lipseşte complet secvenţa genetică dedicată respiraţiei ca proces fiziologic.

Potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences, Henneguya salminicola este singurul organism căruia îi lipseşte complet secvenţa genetică dedicată respiraţiei ca proces fiziologic. Savanţii spun că toate celelalte organisme multicelulare de pe Pământ prezintă secvenţe genetice dedicate respiraţiei, informează mediafax.ro.

Citește și: Victor Ponta anunță dezastrul: O criză este inevitabilă, o repercusiune asupra economiei globale

Studiul a revelat faptul că parazitul nu are genomul mitocondrial, porţiunea de ADN care conţine genele responsabile pentru respiraţie, arată Live Science. Organismul microscopic face parte din clasa de protozoare myxozoa, rude îndepăratate ale meduzelor.

Henneguya salminicola este posibil să fi semănat cu meduzele, dar în procesul evolutiv ar fi renunţat la majoritatea trăsăturilor multicelulare. „Au renunţat la ţesuturi, la celule nervoase, la muşchi, la tot”, notează coautoarea studiului, Dorothée Huchon, biolog specializat în evoluţie la Universitatea din Tel Aviv.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac: Jos ticăloșii!

„Acum realizăm că au pierdut până şi abilitatea de a respira”, a arătat savanta.

Henneguya salminicola este un parazit care se stabileşte în ţesutul muscular al peştilor şi al viermilor subacvatici.

Citește și: E oficial! Gabriela Firea a făcut anunțul: Ce se întâmplă cu vinieta Oxigen .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

După ce a venit beat la serviciu, șeful Inspectoratului de Construcții Vaslui a fost DEMIS de ministrul Lucărilor Publice

Publicat

in

De

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a decis, marți, eliberarea din funcție a directorului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Vaslui, Corneliu Alexa, după ce acesta din urma a venit beat la serviciu.

„Nu am tolerat și nu voi tolera niciodată un comportament trivial din partea unui funcționar care trebuie să fie în slujba cetățeanului și să aibă o conduită și un limbaj demne de funcția pe care o ocupă! Oricine procedează altfel nu are ce căuta în administrația publică! Nu voi ezita ca, ori de câte ori voi observa sau îmi vor fi aduse la cunoștință asemenea situații, să iau măsurile legale, astfel încât cetățenii să nu fie umiliți sau să le fie lezate drepturile!”, a spus Ion Ștefan, conform unui comunicat de presă, potrivit Mediafax.ro.

Șeful ISC Vaslui a fost filmat la birou când se exprima cu dificultate, posibil băut. Un jurnalist a mers la el să se informeze de efectele unei alerte meteo.

„Toate problemele care sunt.. sigur și expeditiv… fără niciun fel de problemă”, îi spune Alexa.

În imagini, Corneliu Alexa se exprimă cu dificultate, nu reușește să își ducă propozițiile până la capăt și folosește un limbaj trivial.

De altfel, în filmare se vede cum șeful ISC Vaslui abia se ține pe picioare și semnează o serie de documente aduse de un angajat al instituției.

Citește și: Vești URIAȘE pentru angații din România: peste 70% din angajatori se pregătesc de măriri de salarii

Reporterul a dorit să afle mai multe informații despre lucrările făcute prin PNDL în Vaslui, dar și despre problemele cauzate de codul galben de vânt.

„Acum discutăm sincer. Vrei? Deci, fii atent… Toate problemele care sunt… sigur și expeditiv… fără niciun fel de problemă. Nu am avut, din punct de vedere instituțional, deci tot…plecat. Tu acum ai venit…probleme… dacă vezi, dacă… nu. La noi, din punct de vedere instituțional, totul a fost pregătit și corect făcut”, spune șeful Inspectoratului de Construcții Vaslui.

„Tu ai venit aici ca să vezi că… întotdeauna…c…urile astea de…când se întâmplă… mă doare în … pe mine. N-am nicio treabă eu. (…) Meseriașule, bate palma cu bunicul. Întotdeauna am fost om corect. Ai înțeles, meseriașule? Nu mor caii când vor câinii. Caii mor… mă doare pe mine în… nu mă interesează”, este o altă replică a directorului Cornel Alexa.

Filmarea ar fi fost făcută luni.

Marți, contactat de corespondentul MEDIAFAX, Corneliu Alexa a declarat că a făcut un atac de panică în urma informațiilor apărute în presă și că articolul este „o făcătură”.

„Sunt la doctor. Am făcut un atac de panică datorită informațiilor apărute și datorită presiunilor, problemelor se serviciu. Acel articol este o făcătură. Sunt neadevăruri, a fost făcut cu intenție”, a spus șeful Inspectoratului Județean în Construcții Vaslui, Corneliu Alexa.

Reprezentanții Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, șefii direcți ai lui Corneliu Alexa, au declarat pentru MEDIAFAX că la această oră nu au nicio poziție legată de caz: „Nu avem în acest moment nicio poziție. Dacă vom avea un punct de vedere, vom transmite”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend