spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Colete care de care mai ciudate iau drumul strǎinǎtǎţii, plecând din Curtea de Argeş 

Facebook Twitter Google+
Colete care de care mai ciudate iau drumul strǎinǎtǎţii, plecând din Curtea de Argeş 

#Zilnic la garǎ opresc cursele de transport cǎtre Italia, Spania sau Anglia iar argeşenii se îngrǎmǎdesc la trimis şi primit pachete

#Soferii maşinilor de transport au întâlnit de toate – Se transportǎ de la saci de cartofi la mobilǎ

Aglomeraţie mare în zona gǎrii din Curtea de Argeş unde mǎmici şi bunici se îngrǎmǎdesc la maşinile care fac transport internaţional pentru a trimite copiilor şi nepoţilor bunǎtǎţi de acasǎ. La rândul lor primesc pachete cu cafele, ciocolate şi alte produse iar schimbul se face in faţa gǎrii regale din municipiu, fie dimineaţa, fie seara, în funcţie de destinaţia coletelor.

Afacerea este una profitabilǎ şi în creştere pentru cǎ numǎrul celor care muncesc în strǎinǎtate este unul impresionant în zona Curţii de Argeş şi a nordului judeţului.

Saci cu cartofi, bidoane cu murături, pungi de mălai, ouă vopsite, biciclete, aspiratoare. Nu, nu vă imaginaţi că este o listă de cumpărături. Sunt doar câteva din produsele „mai neobişnuite” pe care angajaţii firmelor de coletărie care efectuează drumuri între România şi Spania le-au zărit în pachetele trimise de rudele din ţară conaţionalilor din Peninsulǎ.

N.N. are 54 de ani, este şofer pe o astfel de maşinǎ, iar de mai bine de cinci ani are împreună cu fratele său o mică firmă de transport. Aceştia efectuează o dată la două săptămâni un drum din România în Spania şi retur. N.N. ne-a povestit ce primesc românii cel mai des de acasă, ce lucruri i se păreau neobişnuite de trimis din România în Spania, dar şi unele dintre amintirile cele mai haioase pe care le are legate de „neobişnuitele pachete”

Saci cu cartofi trimişi pǎrinţilor

„Mi s-a întâmplat să văd de toate în pachetele pe care le preluăm de acasă. Şi nu exagerez. Imaginaţi-vă că noi, eu şi fratele meu, avem două tiruri cu care lucrăm de obicei în ţară. Avem tot felul de transporturi interne. Însă, o dată la două săptămâni, plecăm în Spania şi reuşim în numai două zile să umplem autocamioanele. Românii trimit orice. Nu ştiu să spun acum ceva ce nu am transportat. Am adus de acasă şi frigidere şi paturi, televizoare, dar şi cărucioare pentru copii, haine şi mâncare. Oricum, cel mai des lucru întâlnit în pachetele care se îndreaptă către cei plecaţi este mâncarea.

De multe ori, cel puţin la începuturi, când probabil nu eram încă obişnuit cu astfel de pachete, mă miram pentru că erau oameni care trimiteau… doar un sac cu cartofi. În sinea mea îmi spuneam că poate sunt cartofii scumpi în Anglia şi acesta este motivul pentru care rudele din România le trimit celor din străinătate. Odată însă, mi-am făcut curaj şi i-am întrebat pe oameni de ce trimit cartofi. Răspunsul pe care l-am primit atunci l-am apreciat… Cartofii erau din producţia proprie a celor care locuiau şi munceau în strǎinǎtate. Aceştia mi-au spus că pentru ei este o bucurie să primească ceva pentru care au muncit cu câteva luni în urmă. Românii aceia mi-au spus că se duc în ţară timp de două săptămâni în fiecare primăvară pentru că au pământ la câmp lăsat moştenire pe care îl lucrează şi îl plantează cu tot felul de legume. Când este gata recolta … rudele le trimit o parte din aceasta. Şi astfel mi s-a dat să văd de la cartofi până la lădiţe cu roşii, ceapă, struguri, mere şi multe altele.”

Tot de la N.N. aflăm că de obicei conţinutul pachetelor primite de românii din Spania diferă în funcţie de anotimp: „Dacă spre sfârşitul verii se trimit legume şi fructe, toamna este sezonul murăturilor, al vinului şi al ţuicii. Nu de puţine ori am adus din România bidoane, butoaie şi borcane cu murături. Chiar o amintire mai haioasă, şi nu prea, a fost anul trecut, când s-a spart în interiorul tirului un bidon cu varză murată… A fost cumplit pentru că toate pachetele au prins miros, unele s-au murdărit, altele s-au umezit. Ne-a fost jenă, le-am explicat oamenilor, dar asta este… se mai întâmplă. Apoi iarna se trimit şorici, jumări, cârnaţi afumaţi… chiar şi sarmale gata făcute şi congelate. Cu unii dintre clienţi m-am împrietenit chiar foarte bine… şi de la ei aflu. Nu stau eu să controlez pachetele.”

Pachete care de care mai ciudate fac ruta Spania – Curtea de Argeş

Însă lista alimentelor şi a lucrurilor trimise din România nu se opreşte aici. Rudele rămase acasă vor ca cei dragi care sunt departe de ţară să se bucure de gustul autohton… pe care nu îl găsesc la niciun produs din peninsulǎ.

Din categoria „mâncare”, în pachetele care vin de acasă către români se mai găsesc pungi cu mălai, făină, fasole, tărâţe pentru borş sau chiar sticle şi damigene cu borş, borcane cu dulceaţă, compoturi, zacuscă şi în general „mai tot ce are românul prin debara”, spune N.N.

„Pe lângă mâncarea de acasă, se mai trimit şi obiecte electrocasnice, cum ar fi frigidere, televizoare, aspiratoare, cărucioare pentru copii. Am aflat şi povestea acestora. De obicei, românii care vor să se stabilească acolo  sau care rămân pentru o perioadă nedeterminată de timp preferă să nu mai dea banii pe altele noi şi să le folosească pe cele pe care le au deja de acasă. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, am adus o bicicletă din România pentru un bărbat care mi-a povestit că vrea să meargă cu aceasta la muncă ca să nu mai cheltuiască bani pe transport. Mi-a spus atunci «şi-aşa stătea de pomană acasă, de ce să cumpăr alta…» şi l-am înţeles”, ne-a spus N.N.

În ceea ce priveşte pachetele retur, adică cele care pleacă din Spania către România, lucrurile se schimbă complet: „În mare parte, în România se trimit de obicei lucruri care nu se găsesc în ţară sau care sunt mai ieftine în Spania decât în România. De obicei, electrocasnice cumpărate la oferte sau mobilier cumpărat la reduceri, haine, cosmetice, perne, pilote şi chiar detergenţi”, ne-a povestit N.N.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: [email protected]

Facebook Comments

Mai poti citi si....