Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

CNN Travel: Noile Șapte Minuni ale Lumii

Publicat

in

​Pentru mult timp (vorbim de milenii) am avut cele Șapte Minuni ale Lumii. Cu o singură problemă pentru călătorii secolului 21. Vreți să vedeți Grădinile Suspendate din Babilon sau Colosul din Rodos? Ați pierdut trenul/avionul de multe secole. O căutare într-o carte sau online este tot ce mai puteți face. Cu excepția eternelor Mari Piramide din Egipt, celelalte nu mai sunt decât amintiri îndepărtate dintr-o istorie nebuloasă. Soluția: votul a peste 100 de milioane de oameni a desemnat Noile Șapte Minuni ale Lumii.

Chichen Itza (Mexic)
Complexul este cel mai faimos simbol al puternicei civilizații maiașe de odinioară. Arheologii cred că Chichen Itza a apărut ca un centru economic și cultural important în jur de 600 AD și a prosperat timp de multe secole. În cele din urmă, a fost abandonat și pierdut în natura peninsulei Yucatan. Ruinele au fost descoperite în 1841, dar nu au devenit o mare atracție turistică decât în ultimele decenii.

De vizitat: dimineața devreme, înainte de a se face prea cald și de a sosi vasele de croazieră de la Cancun. Echinocțiile de primăvară și toamnă aduc un spectacol fascinant de umbre și lumini, dar și uriașe mase de turiști.

Hristos Mântuitorul (Brazilia)
De departe cea mai „tânără” de pe listă, statuia a fost terminată în 1931, dar a și intrat în panteonul minunilor istorice. Înaltă de 30 m și cu anvergura brațelor de 28 m, statuia albă, simplă dar cuceritoare, în stil art Deco are o priveliște amețitoare peste Rio de Janeiro. Este una din cele mai magnifice împletiri ale naturii cu creația umană din toată lumea.

De vizitat: Rio este mai uscat (dar și mai călduros) din decembrie până în februarie. Diminețile sunt mai bune pentru fotografii ale statuii; după-amiezile pentru panorama orașului. Aglomerații în weekenduri și pe durata carnavalului.

Colosseum (Italia)
Împăratul Vespasian a comandat construcția în jur de 71 AD și a fost terminată în 80 AD sub domnia fiului său Titus. Încăpeau 50.000 de spectatori și avea chiar și o copertină retractabilă. Văzând cum apar și dispar stadioanele în zilele noastre, această creație inginerească este cu atât mai uimitoare și se află în centrul unei Rome moderne și grăbite.

De vizitat: Iarna și în timpul săptămânii sunt mai puțini turiști. Dacă vă duceți vara la amiază, aerul va fi fierbinte!

Marele Zid (China)
Construcția a început în jur de 220 î.Hr. și a durat milenii. Scopul celor 8.852 km de zid: să țină popoarele migratoare la nord de China. În cele din urmă nu a putut opri hoardele mongole, care au invadat în sec. 13 și s-au așezat în Beijingul de azi sub comanda lui Kublai Han. Dar în ultimele decenii Marele Zid s-a dovedit o atracție pentru hoarde de turiști și banii lor.
De vizitat: Primăvara sau toamna, când vremea e mai blândă și sunt mai puțini turiști. Vara este fierbinte și aglomerată, iar iernile sunt mușcător de reci în nordul Chinei.

Machu Picchu (Peru)
Este cea mai izolată și greu accesibilă dintre Noile Șapte Minuni ale Lumii, la mare altitudine în Anzii peruvieni. Dar veți fi răsplătiți cu cel mai splendid exemplu de arhitectură incașă plasată într-un peisaj uluitor de pădure tropicală montană. Sunt peste 200 de structuri în centrul religios și agricol amplasat pe o pantă abruptă străbătută de terase din piatră. Uimitor, a fost activ doar pentru scurtă perioadă. Incașii l-au construit în sec. 15 și a fost abandonat după invazia spaniolă din sec. 16.

De vizitat: În sezonul uscat, care durează din aprilie până în octombrie. Noile reguli limitează numărul de turiști în orice perioadă, așa că e bine să rezervați din timp pentru dimineață sau după-amiază.

Petra (Iordania)
Situată în regiunea deșertică din Iordania de azi, între Marea Moartă și Marea Roșie, Petra a fost locuită din timpuri preistorice. În timpul gloriei clasice a Greciei și Romei, era cunoscută drept un popas important pentru caravanele dintre Mediterana și Orientul Îndepărtat. Prin secolul 7 AD a fost abandonată, dar deșertul a conservat mult peste secole. Nu este de mirare că vrăjește vizitatorii de azi cu amestecul său de stiluri orientale și elenistice, jumătate construită și jumătate săpată în stâncă.

De vizitat: Vara poate fi foarte fierbinte, iar iarna mai rece decât vă imaginați. Deci, primăvara sau toamna.

Taj Mahal (India)
Știați că este un mormânt incredibil de elaborat și un simbol durabil al dragostei? Împăratul mogul Shah Jahan a comandat construcția în 1632 ca un monument dedicat soției sale, Mumtaz Mahal. Structura izbitor de frumoasă, considerată o culme a arhitecturii indo-islamice, a fost finalizată în 1648. Minunea din marmură albă se află la Agra, la 212 km sud de capitala Indiei, New Delhi.
De vizitat: Sfârșitul primăverii și începutul verii pot fi cumplit de calde și de aglomerate. Apoi vin musonii. Din noiembrie până în februarie sunt cele mai bune șanse pentru o vreme plăcută.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia și Ucraina „vânează” trădătorii: un rezervist ghida bombardamentele rusești, un siberian voia să lupte pentru ucraineni

Publicat

in

De

Moscova și Kievul au anunțat condamnarea sau arestarea unor persoane care au ajutat sau intenționau să ajute tabăra inamică țării lor, informează AFP. Astfel, un fost militar ucrainean ghida atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului, iar un siberian se îndrepta către Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse. Acestea sunt doar câteva cazuri în care persoane au fost acuzate de trădare fie de ruși, fie de ucraineni.

Vasil Maliuk, șeful SBU, serviciul de informații al UcraineiFoto: Viacheslav Ratynskyi / AFP / Profimedia

Serviciul de securitate ucrainean SBU a anunțat, joi, că un cuplu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că soții au transmis Rusiei informații care i-au permis să atace un spital. Acesta este doar un caz dinn miile de proceduri judiciare demarate împotriva persoanelor bănuite de colaboraționism cu forțele rusești de la începutul războiului.

Spionaj în cuplu

SBU susține că cei doi soți au dat informații legate de pozițiile ocupate de armata ucraineană și despre locurile în care sunt îngrijiți soldații răniți. Astfel, „ocupanții au bombardat un spital local” din orașul Herson, se spune în comunicatul SBU.

Cei doi ar fi fost recrutați de către FSB, serviciul rus de informații, după ce au răspuns unui anunț pe rețeaua Telegram prin care se ofereau bani în schimbul informațiilor cu privire la armata ucraineană.

Tot joi , Kievul a anunțat arestarea unui veteran al amatei ucrainene, acuzat că a colaborat cu FSB pentru a facilita bombardamentele în regiunea Harkov, o țintă predilectă a bombardamentelor rusești.

„SBU a arestat ‘o cârtiță’ a FSB care corecta coordonatele atacurilor cu rachete în regiunea Harkov”, se spune într-un comunicat al serviciului, care precizează că bărbatul era rezervist și fost militar al forțelor armate ucrainene.

Potrivit aceleiași surse, bărbatul a fost arestat în timp ce încerca să ajungă într-o zonă sub control rus în districtul Kupiansk, o parte a regiunii Harkov în care se duc lupte crâncene pe frontul de est ruso-ucrainean.

SBU susține că suspectul, care riscă 8 ani de închisoare, trimitea contactelor sale ruse geolocalizarea infrastructurii civile a unui dintre orașele aflate pe linia frontului. Se pare că a fost încurajat să lucreze pentru FSB de către părinții săi care trăiesc într-o zonă aflată sub ocupație rusă.

Arestat pe drum către Ucraina

Însă și Rusia se confruntă cu o problemă similară. FSB a anunțat în cursul acestei zile condamnarea la 11 ani de închisoare pentru spionaj a unui cetățean ucrainean care a transmis informații conaționalilor legate de localizarea trupelor rusești și a unpr infrastructuri rusești în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, tot pentru ghidarea unor eventuale atacuri.

De asemenea, un tribunal militar rus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe un tânăr de 26 de ani din regiunea siberiană Buriația care intenționa să se lupte pentru armata ucraineană. El intrase în contact cu un cetățean ucrainean în primăvara anului 2023 și a cumpărat online echipament militar: cască, vestă antiglonți și uniformă, plus un steag ucrainean.

Buriatul a fost arestat în regiunea Kemerovo, când se îndrepta către Ucraina, susține FSB. El intenționa să se înroleze în Legiunea Libertăţii Rusiei, o unitate alcătuită din combatanţi ruşi anti-Kremlin, considerată drept o organizaţie teroristă în Rusia.

Bărbatul va executa primii trei ani din pedeapsă într-o închisoare normală, după care va fi transferat într-o colonie penitenciară cu „regim sever”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Milioane de sticle de apă ‘de lux’, contaminate cu o bacterie de origine fecală

Publicat

in

De

Compania Perrier a fost obligată să distrugă două milioane de sticle de apă după ce o bacterie de origine fecală a fost descoperită în una dintre sursele sale din Gard, sudul Franței.

Potrivit Nestlé, mai multe loturi de sticle, echivalentul a câteva sute de paleți, au fost retrase de pe piață și distruse. Deși compania nu a specificat natura contaminării a asigurat consumatorii că toate sticlele rămase pe piață sunt sigure pentru consum.

Această situație vine în contextul în care grupul Nestlé, care deține Perrier, a fost anterior acuzat de tratare neconformă a altor mărci de apă, printre care Vittel, Contrex și Hépar, precum și Perrier. Nestlé a atribuit apariția abaterii microbiologice punctuale ploilor foarte abundente din timpul furtunii Monica, care a lovit sud-estul Franței în martie.

Compania, sub presiune după ce a utilizat tratamente interzise

Sursa de apă din Vergèze, lângă Nîmes, care furnizează apă pentru marca Perrier încă din 1903, este acum supusă unei supravegheri consolidate la cererea autorităților. Funcționarea acesteia va fi reluată sub controlul autorităților la momentul oportun, a declarat Nestlé.

Compania a fost sub presiune încă de la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a recunoscut că a utilizat tratamente interzise pentru a menține calitatea unor mărci. Începând cu aprilie, Perrier a intensificat supravegherea forajelor sale franceze sub controlul autorităților.

Această situație a determinat Senatul francez să lanseze o misiune parlamentară de informare pe 11 aprilie, care își propune să investigheze eșecurile statului în controlul producătorilor de apă îmbuteliată, după suspendarea unor surse de apă în regiunea Vosges anul trecut, potrivit euronews.com.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend