Conecteaza-te cu noi

Anchete

Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Publicat

in

Zilele trecute, o publicație din România a prezentat un interviu cu Tudor Biaciu, unul dintre bugetarii de lux din sistem, care, potrivit propriilor declarații, încasează „100 de milioane în mână”.

Biaciu are 40 de ani și pe ultimii 15 i-a petrecut prin agenții și ministere, ca funcționar public cu grad superior. În prezent e șef serviciu tehnic în Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă. Nu e o ușă de biserică – a plecat și el cu portbagajul plin de cadouri când se apropiau Sărbătorile, a fost cercetat și de DNA și s-a autosuspendat până la clasarea dosarului -, dar iese în față cu autoritatea celui care cunoaște sistemul din interior: oameni care nu vin la serviciu și încasează salariu, sisteme informatice implementate cu milioane de euro, dar care nu funcționează, organigrame supraîncărcate pentru a face loc pilelor venite de la partid. Biaciu le-a trăit pe toate, iar acum s-a hotărât să vorbească, scriu jurnaliștii de la Recorder.

Mie mi-e rușine să spun că sunt funcționar public. Toată lumea mă vede vreun corupt”, spune Tudor Biaciu, în interviu.

„Plecam cu 20 de miei acasă, n-aveam ce face, am dat la tot familionul, la prieteni, la… Asta mă refer la anul 2006, când am intrat eu în Ministerul Agriculturii, 2005-2006. Cumva, dacă nu luai, ăla considera că ai ceva cu el. Era ceva normal, adică:

– Ce-i, mă, nene? E-un miel!

– Păi, stai, dom’ne, nu vreau!

– Șefu’, ai ceva cu mine! Nu, zi, te rog, vrei să vii în control? Te rog, te rog, zi-mi!!!

– Dom’le, n-am nimic. Nu vreau miel! N-am nimic, nu vreau miel…

– Nu, e clar, vrea să ne facă… Dar ce-am făcut, vă rog?” – a detaliat el felul în care decurgeau discuțiile cu cei care aduceau „plocoane” la Ministerul Agriculturii.

Bugetul.ro vă dezvăluie cine e, de fapt, Tudor Biaciu. În anul 2008, pe vremea când era director interimar la Direcţia Inspecţii şi Supracontrol din cadrul APIA, Jurnalul Național îl numea pe Biaciu „lup paznic la stână”.

„Tudor Biaciu este director interimar la Direcţia Inspecţii şi Supracontrol din cadrul APIA. O funcţie deosebit de importantă, Biaciu având printre obli­gaţiile din fişa postului şi pe aceea de a verifica modul în care funcţionarii APIA îşi fac datoria sau dacă aceştia au preocu­pă­ri şi activităţi incompatibile cu func­ţii­le pe care le deţin. Dar din documentele ajunse la redacţia Jurnalului Naţional re­iese că, în realitate, Biaciu este de fapt un „lup-paznic la stână”, el dijmuindu-i pe cei care solicită fonduri, cerându-le cinci procente din valoarea acestora. Mo­da­litatea? Un contract încheiat de cel care solicită fondurile cu o firmă de consultanţă aparţinând, în acte, mamei lui Bia­ciu. Spunem „în acte”, pentru că de fapt, potrivit datelor de la Registrul Comer­ţului, până în aprilie 2007 acţionar unic la firma în cauză era chiar Tudor Biaciu. Acesta i-a cedat mamei lui, Danielle Bia­ciu, toate părţile sociale, pentru a fi „aco­perit” la capitolul „incompatibilitate”.

Modelul contractului de consultanţă între firma familiei Biaciu, SC Smart Learning and Consulting SRL, şi firma SC Divine Area SRL, care solicita fonduri pentru un „proiect de restructurare/re­conversie a viţei-de-vie pe un teren de 19 hectare, situat în comuna Năieni, judeţul Buzău”, este elocvent pentru sistemul mafiot despre care vorbeam. Astfel, consultantul, adică mama şefului de la APIA, se obligă să obţină inclusiv avizele scrise de la… APIA, în vederea aprobării proiectului, şi să asigure toate serviciile de consultanţă clientului în relaţia cu… APIA, unde fiul ei taie şi spânzură. Şi asta nu numai în etapa „pregătirii documenta­ţiei”, ci, aşa cum se precizează în contract, „pe toată perioada derulării proiectului”.

La capitolul 4, litera A din contract este prevăzută şi plata pe care amărâtul de investitor va trebui să o achite „consultantului”, adică bossului de la APIA, prin firma mamei sale: „Clientul este de acord să achite consultantului la data încheierii prezentului contract contravaloarea su­mei de 800 euro, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii”. Dar asta e un mi­zi­lic, pentru că iată ce prevede contractul la acelaşi capitol, puţin mai jos, la litera B: „Clientul este de acord să plătească consultantului, la data aprobării de către APIA a dosarului de ajutor pentru res­truc­turare/reconversia viţei-de-vie, depus de consultant, 5% din valoarea sumei aprobate la plată de către APIA către client, reprezentând comisionul de succes perceput de consultant”.

E lesne de presupus că bossul de la APIA va avea grijă ca dosarul să fie vizat „o­perativ”, dar mai ales ca suma „aproba­tă” de APIA să fie cât mai mare, pentru ca şi comisionul lui, pardon, a mamei lui, să fie cât mai substanţial. Surse din Mi­nis­terul Agriculturii ne-au declarat că „me­toda Biaciu” este aplicată de mulţi al­ţi angajaţi, nu numai din structurile APIA, ci şi din alte instituţii, precum Mi­nis­­terul Agriculturii, Ministerul Finan­ţe­lor etc.

Potrivit Sindicatului Naţional APIA, Tu­dor Biaciu, care deţine doar ca interimar funcţia de director al Direcţiei Ins­pec­ţii şi Su­pracontrol, a încercat să măs­luiască con­c­ursul programat la data de 19-20 sep­tembrie a.c. pentru ocuparea acestui post important din cadrul APIA. Ca ur­ma­re, Sindicatul a formulat plân­gere penală împotriva lui Biaciu, în­re­gistra­tă la Parchetul de pe lângă Jud­e­că­to­ria Sectorului 2 Bucureşti cu nr. 1292/24.09.2008. Iată ce se arată în plângerea penală: „În con­diţiile specifice pentru participarea la con­curs era prevăzută o singură specia­li­zare: studii juridice – specializarea lui Tu­­dor Biaciu, îngrădind făţiş dreptul ce­lor care au alte profiluri profesionale de a participa la concurs şi încălcând evident prevederile Le­gii 188/1999 privind statutul func­ţio­na­rilor publici şi ale HG 1209/2003 privind or­ganiza­rea şi dezvol­tarea carierei func­ţio­narilor publici, abro­­­gată de HG 611/2008, referitor la prin­­cipiile competiţiei deschi­se, transpa­ren­ţei, meritelor profesionale şi competenţei, precum şi cel al egalităţii ac­ce­sului la funcţiile publice, pentru fie­care cetă­ţean care îndeplineşte condiţiile le­gale”. Pe de altă parte, autorii plângerii penale precizea­ză: „Acele condiţii res­tric­tive au fost trans­mise la ANFP chiar sub semnă­tura lui Biaciu Tudor, acesta profi­tând de re­la­ţia de prietenie cu directorul general al APIA, Gherghelaş Dan, care i-a dat mâ­nă liberă la tot felul de abuzuri în serviciu”. Potrivit contractului de consultanţă, mama boss-ului de la APIA, Danielle Biaciu, va încasa 800 de euro, plus 5% din valoarea fondurilor aprobate de… fiul său”, scriau, la vremea respectivă, cei de Jurnalul.

Vezi și

Vești pentru toți angajații! Veți primi compensații dacă lucrați în această zi

EXCLUSIV Adevărata miză a războiului pentru șefia PSD! Cutuma care dinamitează total jocurile

Vești mari pentru mii de șoferi! Ce se întâmplă cu înmatricularea auto

Citeste mai mult
Publicitate

Anchete

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

Publicat

in

De

Lovitură de teatru! Premierul Ludovic Orban a lansat acuzații grave la adresa președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, Ioan Petru Căprariu. Prim-ministrul l-a acuzat pe șeful CNPP că și-a luat concediu medical pentru a crea probleme în plata pensiilor.


Surse ale Bugetul.ro au declarat că Petru Căprariu are grave probleme medicale și că a mai fost în concediu medical în trecut, din cauza acestora. Reprezentanții Casei de Pensii au confirmat, pentru Bugetul.ro, că Ioan Petru Căprariu a mai fost internat în spital o perioadă destul de lungă. Și fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat că președintele CNPP are grave probleme de sănătate. Potrivit lui Budăi, Petru Căprariu a suferit, recent, o intervenție pe cord, iar acum are probleme la rinichi.

„Din ce știm, este în concediul medical și atât”, ne-a declarat o reprezentantă a Casei de Pensii.

„Da, da, a mai fost internat în spital o perioadă destul de lungă”, a precizat, pentru Bugetul.ro, aceeași persoană.

Declarația lui Ludovic Orban

Vezi și EXCLUSIV Noul ministru al Muncii desființează acuzațiile fostului ministru: ‘Ar fi și culmea. Exclus’

„Președintele Casei de Pensii (n.r. – Ioan Petru Căprariu) și-a luat concediu medical, parcă special ca să creeze probleme în plata pensiilor. Ei creează niște situații de neimaginat, un asemenea comportament iresponsabil eu n-am mai văzut, în condițiile în care sunt întârzieri la calcularea pensiilor. S-au pensionat oamenii și așteaptă deciziile de pensionare, sunt întârzieri de o lună, de două, de trei luni de zile în calculare. Calcule care stau la baza deciziei de stabilire a pensiilor. Stau oamenii și așteaptă deciziile pe pensii și el intră în concediu medical”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

Replica lui Marius Budăi

„Doamnă, avem un premier care habar nu are ce înseamnă ordonator de credite. Eu așa amatorism nu am văzut de mult. Omul, eu îl cunosc pe acest om și repet, omul, Ioan – Petru Căprariu, este în spital, internat. Este un profesionist de 30 de ani în sistemul de pensii, este un om care a lucrat la legea pensiilor, îl știu toți colegii din casele de pensii, din toată țara. A avut recent o intervenție pe cord, acum are ceva probleme la rinichi. Este internat în spital și nu vorbesc eu în numele lui, dar nu are nicio problemă în a-l schimba domnul Ludovic Orban care face febră musculară, așa, și face un titlu de glorie în a schimba oamenii puși politic. Aici, la Casa de Pensii, nu este cazul”, a spus Marius Budăi, la România TV.

Vezi și Legea a fost promulgată- Ce se întâmplă cu alocațiile începând de la 1 ianuarie

Salariile vor fi majorate- Cine sunt angajații norocoși

Citeste mai mult

Anchete

La solicitarea Bugetul.ro, CNSAS a demarat procedura de reverificare a lui Mihai Șora

Publicat

in

De

După ce în spațiul public au apărut informații că Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, fost ministru al Învățământului în Guvernul Petre Roman, a lucrat în Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, Bugetul.ro a întrebat Consiliul Național pentru Studierea Arhiverlor Securității (CNSAS) dacă filosoful a colaborat sau nu cu Securitatea.

Marți, 12 noiembrie, CNSAS ne-a informat că a demarat procedura de reverificare a lui Mihai Șora.

„Cu referire la solicitarea conținută, vă informăm că instituția noastră a reluat procedura de verificare în ceea ce privește persoana domnului Mihai Șora – membru de onoare al Academiei Române, în conformitate cu prevederile art. 3, lit. r din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificările și completările ulterioare”, a precizat, prentru Bugetul.ro, CNSAS.

La scurt timp de la apariția într-o reclamă a eMAG, unde a promovat tema libertății obținute de poporul român, în urmă cu 30 de ani, la Revoluția din 1989, Mihai Șora a fost subiectul principal al unor mari controverse.

În spațiul public s-a arătat că Șora a fost membru al Partidului Comunist Francez și apoi, revenind în România, a lucrat în Ministerul de Externe al României, condus de Ana Pauker.

În replică, fiul cunoscutului filosof, Tom Șora, a susținut că Mihai Șora ar fi făcut, de fapt, parte din comuniștii din Rezistența Franceză, nu din rândul celor educați la Moscova.

Mai mult, el a precizat că tatăl său ar fi fost „obligat” să lucreze în ministerul condus de Ana Pauker.

Vezi și EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

„! ATENTIE !
Tatäl meu, Mihai ȘORA, a fost si este supus unor atacuri infame, cu scopul de a-l discredita.
1) I-se imputä faptul cä pinä in 1948 a fost membru al Partidului Comunist Francez.
2) Se afirmä cä ar fi colaborat intre 1948-51 cu Ana Pauker.

Punctul 1 este fals in sensul interpretärii tendentioase a unor facte reale. Punctul 2 este de-a dreptul o minciunä. Am sä explic:

1) Apartenenta lui Sora la PCF pinä la 1948 se explicä prin faptul cä pinä in 1945 a luptat in Rezistenta Francezä contra ocupatiei Hitleriste a Frantei. Este stiut, cä un segment important din structura rezistentei era compusä din comunisti, care erau bine organizati. Dar comunistii din Rezistenta Francezä – sau in orice caz un numär mare dintre ei – nu pot fi comparati cu teroristii dogmatici educati la Moscova si trimisi dupä räzboi ca agenti stalinisti in tärile Europei de est, pentru a instaura acolo dictatura comunistä. Foarte multi comunisti din Rezistenta Francezä erau deci pur si simplu minati de idealul libertätii. Asa si tatäl meu.

2) In 1948 tatäl meu a fäcut o cälätorie in Romänia, cu scopul de a-si vizita pärintii, pe care nu-i väzuse de 10 ani. Vizita trebuia sä dureze 3 säptämini. Ajuns in Romänia a fost de la inceput urmärit permanent de Securitate. La data intoarcerii sale in Franta, agenti ai securitätii l-au debarcat la granita cu Ungaria cu forta din tren si l-au readus sub escortä la Bucuresti. Aici i s-a pus in vedere sä lucreze in cadrul Ministerului de Externe, condus de Ana Pauker. Asta era un ordin. Cu aceastä ocazie a fost informat, cä nu mai are voie sä päräseascä Romänia.

Am spus cä trebuia sä lucreze „in cadrul“ ministerului si nicidecum „in cabinetul Anei Pauker“ – o micä diferentä ! Actuala acuzatie, cä ar fi colaborat si lucrat „in cabinetul Anei Pauker“ e pur si simplu falsä. Tatäl meu nu a primit nici o functie de decizie – asa cum sugereazä detractorii lui – deci nu a lucrat „in cabinet“, ci a fost obligat sä lucreze. Functia era legatä de competenta sa in cea ce priveste limba francezä si situatia politico-culturalä din Franta. Munca sa consta din traduceri de acte sau alte texte din francezä in romänä si invers. In plus trebuia sä redacteze zilnic pentru uzul sefilor un rezumat din toatä presa francezä in limba romänä. Atit!

Dupä episodul de la Ministerul de Externe, a locuit un timp sub regimul de domiciliu fortat, intr-un subsol de pe Bulevardul Dacia din Bucuresti. Apoi, in timpul copiläriei mele, pinä in 1963 familia noasträ de 5 membri a locuit intr-un apartament impärtit artificial pentru 3 familii. Baia si bucätäria, erau folosite in comun. Trebuie oare subliniat, cä nu asa locuiau cei ce sustinreau regimul comunist?

Mihai Sora nu a comis niciodatä vreo actiune politicä reprobabilä. Acest lucru este valabil mai ales pentru cea mai cumplitä perioadä a comunismului. Faptul cä nu a fäcut inchisoare sub comunisti, nu inseamnä deloc cä ar fi fost un profitor al regimului. Asta pot s-o afirm eu, care il cunosc totusi destul de bine…”, a susținut Tom Șora.

Eugen Dinu pentru Mihai Şora.jpg

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend