Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cercetatorii ii cer ajutorul lui Klaus Iohannis: Blocarea cercetarii este o deficienta grosolana a guvernarii

Publicat

in

Comunitatea stiintifica ii cere presedintelui sa intervina in solutionarea problemelor din cercetare. Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Iohannis, Asociatia Ad Astra anunta ca, de un an, guvernul nu a mai organizat competitii de proiecte in cercetare, situatie care se adauga la faptul ca finantarile anterioare „au fost reduse discretionar”. Ignorarea acestei situatii „ar avea efecte dezastruoase asupra capacitatii defensive” ale tarii, avertizeaza cercetatorii. Mihai Miclaus, membru in consiliul director Ad Astra, a explicat pentru HotNews.ro ca 25% din banii alocati de guvern cercetarii sunt distribuiti prin aceste competitii, acum blocate. Distribuirea este realizata de UEFISCDI – institutie pe care senatul doreste sa o desfiinteze.

Asociatia de cercetatori Ad Astra anunta ca „cere sprijinul presedintelui Romaniei, dl Klaus Iohannis, in temeiul Art 80 (2) din Constitutia Romaniei, pentru solutionarea problemelor majore din cercetarea romaneasca„.

Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Klaus Iohannis, cercetatorii anunta ca activitatea de cercetare finantata pe baza de competitii (activitate careia ii sunt alocati 25% din banii cercetarii) este blocata „pentru mai mult de un an, prin neintocmirea si neadoptarea la timp a normativelor relevante„.

Mihai Miclaus, cercetator in cadrul Institutului de Cercetari Biologice Cluj-Napoca si membru in consiliul director Ad-Astra, a explicat pentru HotNews.ro ce inseamna aceste competitii pentru cercetare. „Banii de cercetare se dau 25% competitional. Un alt procent de 25% merge catre Institutele Nationale de Cercetare-Dezvoltare si Academie, iar componenta majora de 50% este o nebuloasa, nu exista o transparenta asupra alocarii banului public„, a declarat Miclaus, pentru HotNews.ro.

Bugetul total al cercetarii pe 2015 este de aproximativ 1,9 miliarde de lei, din care aproximativ 25% sunt rezervati proiectelor de cercetare care castiga competitiile organizate si evaluate de UEFISCDI. Aceste competitii nu au mai fost, insa, organizate de mai bine de un an, deci cei 25% din banii cercetarii nu au mai fost alocati cercetatorilor de top de tot atat vreme, avertizeaza Ad Astra.

Proiectele se intind pe mai multi ani si, pe langa faptul ca nu au mai fost lansate noi competitii, proiectelor declarate castigatoare anii trecuti li s-au redus finantarile, desi ele fusesera desemnate castigatoare cu un anumit buget, mai spun cercetatorii. 

  • Amintim ca Senatul si apoi Ministerul Educatiei au incercat in martie sa desfiinteze UEFISCDI – adica exact institutia care distribuie acesti 25% din banii de cercetare. Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este un secretariat care organizeaza competitiile nationale de proiecte, respectand planul national de cercetare si aplicand criteriile de concurs stabilite de Ministerul Educatiei. In cele mai recente competitii, aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate. Sursa si detalii
  • In aprilie 2015, Virgil Iordache, de la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, avertiza intr-un text publicat pe Contributors.ro ca toata batalia in jurul UEFISCDI e legata de banii pentru Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare (PNCDI) 2014-2020. E deja in intarziere ca lansare de noi competitii. Citeste: Miza desfiintarii UEFISCDI
  • Si in 2014, Comisia de Invatamant a Senatului a incercat sa desfiinteze UEFISCDI si sa revina la situatia din 2010, cand 3 institutii imparteau acesti bani – una dintre institutii fiind la Politehnica Bucuresti. Ad Astra a avertizat atunci: „Suspectam ca scopul este distribuirea clientelara a fondurilor de cercetare”. Sursa si detalii

Scrisoarea deschisa adresata de catre cercetatorii Ad Astra presedintelui Klaus Iohannis

Domnule Presedinte,

Conform legii cercetarii (OG57/2002), activitatea de cercetare din Romania se desfasoara in baza unor strategii nationale si, in principal, a unor planuri nationale de cercetare, dezvoltare si inovare, precum si a altor instrumente de operationalizare a strategiei (programe structurale, planuri sectoriale si altele). Strategia si planul national de cercetare si dezvoltare sunt hotarari de guvern in baza carora, in esenta, se desfasoara competitii nationale de proiecte.

Intervalele pentru care se fac strategiile si planurile nationale se suprapun peste intervalele de programare ale Uniunii Europene, adica 2007 – 2013, 2014 – 2020 etc. In mod firesc, fiecare dintre acestea ar trebui intocmite inaintea intervalului respectiv, urmand sa intre in vigoare in primul an al intervalului, in sensul ca in acel an se lanseaza primele competitii din cadrul acelui plan.

In anul 2014 a fost adoptata, cu intarziere (in octombrie), strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare, HG 929/2014. Ar fi trebuit sa urmeze adoptarea planului national, printr-o alta hotarare de guvern, fapt care nu s-a petrecut insa nici pana astazi. Astfel, nici in 2014 si nici in 2015 nu s-au organizat, si nici nu se anunta macar ca se vor organiza competitii de finantare ale proiectelor de cercetare in cadrul strategiei curente (2014-2020). De la un astfel de anunt trece in mod obisnuit aproximativ un an pana cand proiectele sunt contractate si incepe activitatea propriu-zisa de cercetare, de unde rezulta ca finantarile corespunzatoare strategiei 2014 – 2020 mai pot incepe, cel mai devreme, in 2016.

Aceasta situatie are consecinte grave de natura a vulnerabiliza societatea si statul roman. Teme si necesitati de cercetare si dezvoltare apar tot timpul, in toate domeniile de activitate, si trebuie sa existe in fiecare an oportunitatea de a demara astfel de proiecte, prin instrumente de finantare corespunzatoare diverselor tipuri de cercetari. In lipsa acestora nu se pot rezolva probleme importante, de interes public, si de asemenea nu se poate atrage personalul de inalta calificare necesar mentinerii grupurilor de cercetare, personal care migreaza fie in alte domenii, fie in strainatate. Administratia, fara cercetare, functioneaza cu ochii inchisi.

Consideram ca blocarea de facto a activitatii de cercetare finantate competitional pentru mai mult de un an, prin neintocmirea si neadoptarea la timp a normativelor relevante, reprezinta o deficienta grosolana a guvernarii in acest domeniu. In consecinta, am solicitat explicatii publice ministerului de resort, prin scrisoarea deschisa din data de 10 aprilie 2015, pe care o atasam. Nu am primit niciun raspuns.

De altfel, lipsa competitiilor noi se suprapune peste obstructionarea sistematica a proiectelor contractate prin planul anterior (2007-2013), care sunt inca in desfasurare, ale caror finantari au fost reduse discretionar, an de an, chiar sub 1/2 din sumele contractate.

Credem ca nesolutionarea problemelor majore mai sus mentionate, inclusiv a disfunctiilor institutionale semnalate, ar avea efecte dezastruoase asupra capacitatii defensive si a capacitatii cognitive ale tarii. Consideram ca in conditiile situatiei ingrijoratoare astfel create, interventia Presedintelui tarii, in temeiul Art 80 (2) din Constitutia Romaniei, ar fi necesara si binevenita si ar avea puterea de a sprijini intrarea in normalitate a sistemului de cercetare din Romania.

Va solicitam respectuos sa formulati o pozitie publica a institutiei prezidentiale fata de aceasta situatie.

Cu alese sentimente,

Asociatia Ad Astra”

Descarca de aici scrisoarea deschisa a Ad Astra

Scrisoarea deschisa a cercetatorilor Ad Astra catre presedintele Klaus Iohannis

Ce prevede articolul 80 (2) din Constitutia Romaniei, pe care il invoca cercetatorii cand ii cer presedintelui sa intervina

Art. 80 – Rolul Presedintelui
(…)
(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Sursa

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dan Petrescu, după meciul României de la CM de handbal feminin: „La final îmi venea să plâng”

Publicat

in

De

​Dan Petrescu, antrenorul echipei CFR Cluj, a lăsat pentru două ore treburile de la echipă și s-a uitat la meciul naționalei de handbal feminin a României, de la Campionatul Mondial. La final, tehnicianul nu și-a mai putut stăpâni emoțiile și a început să plângă.

„A fost sărbătoare în vestiar, s-a țipat, s-a urlat, parcă luase campionatul CFR. Au avut spirit cei din cabină. Mie îmi venea sa plâng la final. România e România, ne dorim să câștige. Cristina Neagu e Hagi din handbal, a dat iar goluri. Bravo, fetelor, felicitări!

Tehnicianul a fost atât de tensionat în timpul partidei, încât l-a dat afară din birou pe unul dintre colaboratorii săi, Cristian Panin.

Nu mai avem handbalistele din trecut, dar spiritul face minuni. De când mă uit la handbal, n-am câstigat niciun meci. L-am dat afară pe Panin de la mine din birou, i-am zis să vina la final. Când s-a terminat, era să spargă ușa. Mereu mă uit la meciuri și aleg meciurile greșite. Uite că de data asta a fost bine” , a declarat Dan Petrescu în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Mediafax.

România a câștigat în ultimele secunde meciul decisiv pentru calificarea în grupele principale ale Campionatului Mondial din Japonia. Tricolorele s-au impus cu 28-27 în fața selecționatei Ungariei, care a condus aproape toată partida. Cea mai mare diferență a fost de șapte goluri.

Cum arată programul României în Grupa II Principală:

Duminică, 8 decembrie:

România vs Rusia

Marți, 10 decembrie:

România vs Suedia

Miercuri, 11 decembrie:

România vs Japonia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultimatum dat de Marcel Vela de Moș Nicolae: ‘Până în această seară’

Publicat

in

De

Ultimatum dat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela! Șeful Ministerului de Interne a răbufnit.

Până în această seara, ministrul Marcel Vela le-a cerut șefilor din Jandarmeria Capitalei să desecretizeze toate documentele referitoare la intervenția din 10 august.

Vela a declarat că, până vineri după-amiază, convorbirile purtate de Jandarmeria Bucureşti în 10 august 2018, când a avut loc protestul care s-a soldat cu violenţe, nu au fost desecretizate, ministrul precizând că în funcţie de motivele întârzierii sau amânării se vor lua decizii „în consecinţă”.

„Până în această seară (vineri – n.r.) aştept o soluţie finală şi anunţul că s-a desecretizat tot. Dacă nu, consecinţele vor fi pe măsură”, a afirmat Marcel Vela, la Digi 24.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că în funcţie de motivele întârzierii sau amânării se vor lua deciziile „în consecinţă”.

Jandarmeria București a fost singura scare nu a pus la dispoziția procurorilor convorbirile purtate în ziua de 10 august.

În schimb, trei unităţi de jandarmi din teritoriu – Craiova, Ploieşti şi Constanţa – au desecretizat aproximativ 300 de ore de convorbiri purtate prin staţii în ziua de 10 august.

Vezi și

EXCLUSIV Aripa FBI, la butoanele Poliției Române!

Beneficii uriașe pentru o categorie de angajați- Ce vor primi

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Nu Liviu Dragnea a scris pe Facebook mesajul de 1 Decembrie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend