Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cele mai tari perle de la BAC 2014

Publicat

in

Proba de limba şi literatura română a celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat a pus din nou la încercare imaginaţia adolescenţilor. 

Profesorii corectori care au intrat ieri în centrele de evaluare au avut din nou parte de exprimări siropoase. Cei mai mulţi dintre elevi şi-au vărsat oful pe poezie, Bacovia şi Nichita Stănescu nefiind printre autorii preferaţi.

Mă trezesc în fiecare zi şi mă rog să nu-mi pice iaraşi poezie şi chiar asta a picat, învat doar gen epic, puteţi să intelegeţi? Profa mea ne vorbea doar de Blaga, o frustrare.

Ne vedeam cred că şi la anul, e greu subiectul. Îmi exprima admiraţia pentru profesori, dar rămâneţi acasă….nu aveţi ce corecta la mine. ”, a scris unul dintre candidaţi. Petru unii dintre elevi poezia se rezumă doar la Eminescu, însă nici marele poet nu este pe înţelesul tuturo.

Alţii au făcut confuzii majore între autori şi genurile literare: „Poezia Moromeţii a aparut de două ori în viaţa poetului Preda. Are 17 personaje Moromeţii dar cel mai tare e nea ilie.”

Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafarul şi mircea cel batrân

„Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb” „Bacovia este de aceeasi vârstă cu Eminescu şi scriau în parcul uitat de lume”

Şi cerinţele la textul lui Gib Mihăescu au dat naştere unor răspunsuri greşite, pe alocuri hazlii: „Imperfectul scoate în evident faptul că acum este o întamplare în viaţa lui Gib Mihaescu.” „Trasaturile genului epic sunt multe, dar cea mai cool cred că este ca are niste sentimente directe realizate prin poet.” În privinţa rolului verbelor la timpul imperfect, unul dintre elevi a oferit un răspuns… personalizat: „Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult.”

„Domnul Bacovia a scris in total 8 versuri, in timp ce astepta ceva, langa un om mort. Autorul a ajuns sa fie obsedat de plumb, dupa ce dragostea lui s-a intors cu spatele la el si a adormit in cimitir.”

Aceste perle de tot rasul sau plansul… au fost „culese” de profesori din lucrarile candidatilor, care au avut de prezentat la examenul de Bacalaureat tema si viziunea despre lume dintr-un text de George Bacovia. Totusi, sociologii spun ca felul in care unii elevi comenteaza subiectele de literatura, desi nu au invatat, dovedeste ca sunt creativi. Si capabili… sa ia o nota de trecere.

Iata ce-au scris unii aboslventi la proba de romana, dupa 12 ani de carte.

„Domnul Bacovia spune in poezie ca tot din jurul lui era de plumb, chiar si mortul.”

„Bacovia si-a ales plumbul, pentru ca toata lumea purta aur si argint si el a vrut sa fie mai special.”

„Pentru ca e de prost gust sa pui la cimitir coronite de plastic, poetul a pus coroane de plumb. Sunt mai grele, dar de efect pentru cititori.”

Intre timp, efectul asupra candidatilor a fost dezastruos! Abolventii au chibzuit, au tras concluziile si au decis si ce e de facut.

„Ma duc dincolo in strainatate. Nu am ce sa fac aici in tara.”

Ce ar putea sa faca elevii aici in tara? Sa invete, le raspund profesorii, constienti ca unii adolescenti n-au pus mana pe carte nici in aceasta vara. Dar au un intelect inzestrat cat sa le asigure o diploma si un viitor.

„Copiii astia care dau acum bacalaureatul nu au aparut asa, hop top, acum au aparut ei, si fac tot fel de creativitati. Au fost educati de niste educatori profesionalizati care au luat bani pentru chestia asta, iar acum sunt niste producatori de perle ca scoicile nobile”, crede Gheorghe Onut, sociolog.

„Il socotea mana lui dreapta, adica vrea sa zica ca avea o mana stanga si doua maini drepte.”

„Daca il credea mana dreapta, posibil ca avusese un accident si era handicapat.”

„Campul semantic al artei e asa de mare, ca nu pot sa aleg ce sa scriu.”

„Motivele literare ale scriitorului sunt ca sa isi aminteasca el niste peripetii, pentru ca atunci nu puteai sa filmezi si sa faci poze, si al doilea sa ne povesteasca si noua.”

Gheorghe Onut: „Chiar cunoasteti pe cineva caruia i-a placut sa invete? Este clar, avem o problema cu scoala asta si inainte de toate avem probleme cu radacina, si anume cu familia. Asta cu invatatul pare sa fie un fel de pedeapsa in care singura chestie importanta e cum sa te scoti fara sa faci ceea ce ti se cere.”

Va lasam, in final, cu un verdict taios, lasat de un elev la sfarsitul lucrarii:

„Daca nu dati subiecte mai simple, sa le faca si copii normali, eu nu mai vin la examen!”

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Angela Merkel afirmă că Germania trebuie să-și amintească crimele nazismului

Publicat

in

De

Cancelarul Angela Merkel a afirmat, în urma primei vizite făcute la Auschwitz, că Germania are resposanbilitatea să-și amintească crimele nazismului, conform BBC .

Această spune că această responsabilitate „face parte din identitatea noastră națională”. Vizita sa la Auschwitz vine în contextul aniversării celor 75 de ani de la eliberarea lagărului, dar și în perspectiva renașterii unui curent anti semit în Germania. Cancelarul Merkel a fost însoțită în vizită să de pătre premierul polonez Mateusz Morawiecki, precum și de un supraviețuitor al lagărului, în vârstă de 87 de ani, Stanislaw Bartnikowski.

Angela Merkel a trecut prin cunoscutele porți inscripționate „Arbeit macht frei” ( Muncă te eliberează), și a ținut un minut de reculegere la așa-numitul Zid Negru, unde mii de prozonieri au fost executați. Apoi, în lagărul de la Birkenau, Merkel a ținut un discurs în care și-a exprimat regretul față de cele întâmplate în lagărul morții.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Salariații ROMATSA în pericol!

Publicat

in

De

Din cauza blocării conturior de către cei doi frații Micula, ROMATSA este pe punctul să rămână fără resurse financiare începând cu data de 15 decembrie.

Conform economica.net, s-a ajuns în această situație după ce, conturile companiei sunt blocate ca urmare a datoriei de 400 de milioane de euro a Statului Român către Frații Micula. Practic, Compania responsabilă de dirijarea aviaonelor NU mai primește – de mai multe luni – contravaloarea serviciilor de trafic Aerian de la EuroControl           (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene) iar fondurile mai ajung pentru aproximativ o săptămână, conform sursei citate.
Oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula continuă să execute statul român, în condițiile în care pe rolul Curții de Justiție a UE încă se mai dezbate dacă România a procedat corect atunci când a decis să pună în aplicare o decizie a Curții de Arbitraj de la Washington care o obliga la plata a aproximativ 84,5 milioane de euro plus penalități și dobânzi. La Tribunalul UE, oamenii de afaceri au avut câștig de cauză.

Vezi și:

EXCLUSIV Aripa FBI, la butoanele Poliției Române!

Beneficii uriașe pentru o categorie de angajați- Ce vor primi

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Nu Liviu Dragnea a scris pe Facebook mesajul de 1 Decembrie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend