spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Ce trebuie știut despre impozitul pe clădiri

Facebook Twitter Google+
Ce trebuie știut despre impozitul pe clădiri

Pentru calcularea impozitului pe imobilele cu destinație nerezidențială Codul fiscal trimite la conținutul unor rapoarte de evaluare făcute de evaluatorii autorizați. Cei care nu au astfel de rapoarte făcute în ultimii cinci ani riscă să plătească ceva mai mult ca impozit anul acesta, în lipsa unor evaluări mai recente. Vestea bună este că încă mai pot depune aceste evaluări la Fisc, până la 1 aprilie, ca să beneficieze de cota mai mică de impozitare chiar de anul acesta.

Potrivit Codului fiscal, la clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice se plătește anual impozitul aplicând o cotă între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:

  • fie valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
  • fie valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință;
  • fie valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.Dacă nu se poate face calcul prin aplicarea acelei cote reduse în situațiile de mai sus, atunci se aplică o cotă mai mare, de 2% asupra valorii impozabile determinate conform Codului fiscal. Mai simplu, se plătesc mai mulți bani decât ar fi cazul.
Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....