Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Ce trebuie să ştii despre consumul de unt şi bolile de inimă

Publicat

in

O meta-analiză care a monitorizat peste 60 de mii de subiecţi arată că nu există dovezi clare care să indice faptul că untul ar putea fi considerat un factor de risc pentru sănătate. 

Studiul susţine că există o legătură slabă între consumul de unt şi rata mortalităţii şi că nu s-a găsit nicio asociere între consumul de unt şi bolile de inimă. Mai mult, consumul de un a fost asociat cu un risc redus al riscului de a dezvolta diabet (în special diabetul de tip 2).

Meta-analiza a combinat rezultatele de la o serie de studii pe această temă şi a ajuns la o concluzie care se aplică la un grup mult mai mare de participanţi. Echipa de cercetători condusă de specialişti de la Universitatea Tufts din Boston a analizat date din 9 studii separate care au implicat 636,151 de participanţi.

În grupul participanţilor incluşi în analiză s-au înregistrat:

  • 28, 271 de decese
  • 9, 783 de cazuri de incidente cardiovasculare (înclusiv infarct miocardic şi atac cerebral vascular)
  • 23, 954 de cazuri de diabet

Consumul de unt monitorizat în cele 9 studii a variat între p treime de porţie şi 3.2 porţii. O porţie conţine 14 grame de unt (echivalentul unei linguri de unt).

Rezultatele au arătat următoarele creşteri şi scăderi asociate cu un consum de 14 grame de unt:

  • O creştere de 1% în privinţa mortalităţii
  • Nicio creştere sau reducere când vine vorba de bolile cardiovasculare, în general
  • O creştere de 1% în cazul bolilor coronariere
  • O creştere de 1% în cazul infarctului miocardic
  • O scădere de 4% în privinţa incidenţei diabetului

Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii „Friedman“ de Ştiinţe şi Politici ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts, explică: “La nivel global, rezultatele sugerează că untul nu ar trebui demonizat şi nici pariat pe el că este un element care poate îmbunătăţi sănătatea.

Doctorul Laura Pimpin, unul dintre autorii studiului, adaugă: „Persoanele care consumă mult unt au în general o alimentaţie şi un stil de viaţă nesănătoase.”

Cu toate acestea, deşi această observaţie este adevărată pentru cele mai multe dintre studiile utilizate în meta-analiză, acest trend începe să se schimbe.

În ultimii ani, untul a revenit în atenţia nutriţioniştilor şi nu mai este considerat un aliment dăunător. De fapt, cercetătorii americani sunt de părere că în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate sau efectele nocive, untul este “în principiu, neutru”.

Doctorul Mozaffarian a adăugat că ar fi interesant de analizat de ce un consum de unt a dus la o reducere cu 4% a riscului de apariţie a diabetului.

Studiul care a indicat cea mai mică a rată a diabetului asociată cu un consum de unt a fost realizat de o echipă de cercetători suedezi în 2015. În acest studiu, incidenţa diabetului a fost asociată cu o scădere de 7% pentru fiecare porţie de unt. Elementul central pentru acest studiu este ideea că începând din 2008, o dietă hipo-calorică, bogată în grăsimi şi fără alimente procesate a început să fie recunoscută ca fiind o dietă sănătoasă. Studiul sugerează că untul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, săracă în calorii şi bogată în grăsimi sănătoase.

ACTUAL

Doliu în lumea muzicii bune: A murit Leo Iorga

Publicat

in

De

Muzicianul Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact B, în vârstă de 54 de ani, a murit!   Vestea tristă a fost confirmată de colegul său de trupă, Adrian Ordean.
”Acum 5 minute, colegul meu de trupa LEO IORGA a plecat spre o lume mai buna…DUMNEZEU SA-L IERTE. Va ramane in inimile noastre pentru totdeauna.”, a scris Adrian Ordean.

În ultima perioadă, după o luptă de opt ani cu cancerul,  starea de sănătate a lui Leo Iorga se agravase, iar artistul a ajuns la spital recent, în urma unor complicații aduse de o pneumonie care a recidivat. Ultimul său concert, unul ce va rămâne în istoria muzicală românească,  a fost pe 20 septembrie a.c., când, sfindând greutatea bolii, din scaunul cu rotile în care l-a condamnat ultima operație, solistul a făcut audiența prezentă la spectacolul de la Arenele Romane să împietrească de emoție, la auzul refrenului pe care vocea sa l-a făcut nemuritor: „După ani și ani mă voi întoarce/După ani și ani sigur voi veni/ După ani și ani vom fi împreună din nou/ Primul nostru gând ne va regăsi plângând”.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Cele mai frecvente boli în sezonul rece. Cum le tratăm responsabil

Publicat

in

Sezonul rece este o adevărată provocare pentru sistemul nostru imunitar, deoarece acesta devine mult mai vulnerabil în faţa răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece şi chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecţiunilor respiratorii. Creşte şi riscul de a ne îmbolnăvi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Bineînţeles, tratarea acasă poate fi posibilă, câtă vreme simptomele nu ne pun viaţa în pericol.

„Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul. Acesta vă poate recomanda cele mai potrivite produse pentru dumneavoastră, pe baza informaţiilor pe care i le oferiţi despre afecţiunea cu care vă confruntaţi, indiferent că este vorba despre o viroză respiratorie, des întâlnită în sezonul rece, sau altă afecţiune comună pentru care nu este necesar să consultaţi un medic. Totodată, trebuie să ne asigurăm că citim întotdeauna prospectul şi eticheta produselor cu eliberare fără reţetă pe care le utilizăm, indiferent dacă le-am folosit şi cu alte ocazii,” declară Farm. Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Cele mai frecvente boli din sezonul rece

Adulţii pot avea în cursul unui an de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an. În sezonul rece, cele mai frecvente boli cu care ne putem molipsi sunt gripa şi răceala, afecţiuni care prezintă simptome asemănătoare, dar care sunt total diferite. De exemplu, o răceală obişnuită este cauzată de o infecţie virală care afectează căile respiratorii superioare, sinusurile, gâtul şi nasul, în timp ce gripa reprezintă cea mai periculoasă viroză respiratorie, dată de virusul gripal de tip A, B sau C. Răceala debutează la aproximativ 3 zile de la infecţie şi se manifestă prin stări de rău, strănut, dureri în gât, tuse şi secreţii nazale. e regulă, simptomele se ameliorează în aproximativ o săptămână, dar pot dura şi mai mult. Gripa are un debut brusc şi violent, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri puternice de cap şi ochi, dureri musculare şi oboseală. Simptomele specifice gripei pot persista şi până la câteva săptămâni.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Se recomandă evitarea zonelor aglomerate şi contactul direct cu persoanele contaminate, spălarea pe mâini cu apă şi săpun cât mai des sau folosirea unei soluţii dezinfectante. În cazul gripei, cea mai bună metodă de prevenţie rămâne vaccinarea.

„Nu există un tratament care să vindece răceala, dar medicamentele fără reţetă dedicate pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Spre exemplu, în funcţie de simptome, se pot utiliza medicamente precum cele decongestionante, antitermice, antalgice, siropuri de tuse. Cel mai bine este să vă adresaţi farmacistului, pentru a putea alege cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră. În cazul gripei, este indicat să consultaţi un medic,” a adăugat Farm. Nicoleta Radu.

În 2018, 8,5 miliarde de pachete de medicamente fără reţetă şi 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine au fost achiziţionate de europeni, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a-şi menţine bunăstarea.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacţii adverse ale acestora”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend