Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce tip de comportament au bărbații în trafic

Publicat

in

Majoritatea bărbaților cu vârste între 18 și 40 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu riști, nu câștigi”, le place să vadă cât de aproape pot rula față de mașina de dinaintea lor și le place să îi șicaneze pe ceilalți participanți la trafic, se arată în Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

Studiul realizat de cei doi specialiști scoate în evidență nevoia de risc, de adrenalină și de senzațional a bărbaților atunci când se află la volan, iar indicatorii arată că aceștia adoptă un comportament mult mai agresiv decât femeile, neanticipând riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce. În același timp, 88% dintre bărbații de 18-25 de ani și 70% dintre bărbații de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini.

De cealaltă parte, autorii studiului cred că femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic, iar tinerii au o propensiune către risc mai mare decât persoanele mature, explicațiile specialiștilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei.

„Credem că nu doar experiența rutieră contează în dezvoltarea comportamentelor în trafic, ci și nivelul de educație rutieră, informațiile la care șoferii au fost expuși și modul în care aceștia prelucrează informațiile. Am observat că femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiți să-și asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbații chestionați afirmând că adoptă șicanele în trafic și au o nevoie mai mare de risc și de adrenalină. În genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive și teribilismul reprezintă cele mai des întâlnite elemente care produc accidente cauzate de om. Este nevoie să intensificăm educația rutieră, mai ales în rândul șoferilor tineri, cu vârste între 18 și 25 de ani, prin campanii naționale de informare și prin cursuri de conducere defensivă”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

„Comportamentul nostru rutier – ca pieton sau conducator auto – este un comportament învățat, deci implicit este supus unei „contaminări” comportamentale/sociale. Ca atare, probabilitatea ca într-un anumit context să manifestăm o anumită devianță, încurajați de un context favorabi de tipul „și altii fac așa”, este semnificativ mai mare celor lipsiți de experiență și, implicit, de o anumită anticipare a riscurilor. În fapt, ne asumăm riscuri în trafic, fie pentru că nu anticipăm consecințele unor alegeri, fie pentru că ne asumăm anumite consecințe”, declară psiholog principal Ionel Simionca, vicepreședintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.Ce tip

La studiu au răspuns 127 de șoferi, dintre care 74,8% erau bărbați și 25,2% – femei. Dintre aceștia, 48% aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani și 7,1% – peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfuncționale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate și ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

ULTIMA ORĂ: 200.000 de măşti de protecţie au ajuns în România, din China, cu o aeronavă TAROM (VIDEO)

Publicat

in

De

Grupul de Comunicare Strategică anunţă că 200.000 de măști FFP2 au ajuns în România, cu o cursă TAROM, în urma unei achiziții realizată din China de către UNIFARM SA. Materialele vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, cu prioritate către cele aflate în județe cu un număr mare de persoane confirmate pozitiv.

Aeronava Tarom, care a aterizat în această seară pe aeroportul Otopeni, a realizat cursa în baza unui contract comercial pentru perioada 2-3 aprilie 2020, pe ruta București – Almaty (Kazahstan) – Shenzhen (China) pentru a aduce 9 tone (cca 100 mc) de materiale sanitare necesare în lupta cu noul virus coronavirus (COVID-19).

Este primul zbor comercial de acest tip (full cargo) realizat de către compania Tarom. Echipajul a fost format din șapte persoane: patru piloți comandanți, doi tehnicieni și un supervizor responsabil cu siguranța și centrajul încărcăturii pe durata zborului.

După revenirea în țară, venind dintr-o zonă galbenă privind răspândirea Covid 19, echipajul va intra în perioada de izolare obligatorie și, ulterior, va putea să fie planificat pentru zborurile următoare.

Sunt așteptate și alte transporturi conținând achiziții realizate de Compania Națională Unifarm SA, mai anunţă GCS.

În prezent, Compania Tarom are pregătite două aeronave de pasageri de tip Boeing din categoria 737-800 NG pe care le poate converti (scaune scoase) pentru a efectua zboruri de tip full cargo și a transporta materiale sau echipamente. „Tarom va onora, în continuare, orice cerere pentru astfel de zboruri având în vedere nevoia acută de materiale și echipamente medicale atât de necesare în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”, mai arată GCS.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Încă o variantă împotriva noului coronavirus – vaccinul BCG pentru tuberculoză: Un savant român celebru în străinătate face anunțul

Publicat

in

De

Mai multe studii verifică posibile efecte de protecţie faţă de covid-19 ale unui vaccin împotriva tuberculozei, în contextul în care dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS CoV-2 urmează să dureze încă luni de zile, relatează AFP.

”Ştim de zeci de ani că BCG are efecte benefice nespecifice”, adică protejează de alte boli decât cea împotriva căreia a fost creat – tuberculoza -, declară pentru AFP directoarea Cercetării la INSERM de la Institul Pasteur din Lille, Camille Locht și citată de agerpres.ro.

Citește și: Vești mari! Valoarea acestor tichete va fi dublată

Copiii vaccinaţi cu Bacillus Calmette–Guérin (BCG) suferă de mai puţine alte boli respiratorii, acesta este folosit în tratarea anumitor cancere la vezică şi ar proteja de astm şi boli autoimune precum diabetul de tip 1.

Ipoteza este că vaccinul împotriva tuberculozei ar putea avea un efect asemănător împotriva noului coronavirus – fie printr-o diminuare a riscului de a fi infectat, fie printr-o limitare a gravităţii simptomelor.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Profesioniştii în domeniul sănătăţii sunt ”prima ţintă care trebuie să beneficieze de această abordare”, consideră Camille Locht, care finalizează protocolul unui test clinic în Franţa, întrucât aceştia se află între ”persoanele cu cel mai mare riscă să se îmbolnăvească” şi trebuie să fie protejate cu prioritate.

Cercetătorii rămân însă prudenţi înainte să spună că BCG are un efect de ”scut” împotriva noului coronavirus.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

”Acesta este chiar motivul acestei cercetări”, insistă Mihai Netea, un profesor de medicină experimentală la Centrul Medical al Universităţii Radboud (Nimègue), care a anunţat în urmă cu două săptămâni lansarea unui test clinic împreună cu Universitatea din Utrecht, vizând 1.000 de profesionişti din sănătate – 500 primesc vaccinul, iar 500 un placebo.

”Dacă e mai puţină lume în grupul vaccinat cu BCG care trebuie să înceteze activitatea din cauza bolii, atunci rezultatul va fi încurajator”, apreciază acest recunoscut specialist în domeniul ”imunităţii antrenate”.

Citește și: Ministru Muncii, Nelu Tătaru: Există în stoc un număr de teste suficient .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend